Därför tar Hasse Andersson paus – folkkäre stjärnans beslut för hälsan

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson har underhållit svenska folket i decennier.
Men nu bekräftar den folkkäre artisten sin paus från rampljuset.
– Nu ska jag ta hand om mitt liv, säger han till Expressen.

För ett par år sedan fick Hasse Andersson ett stort uppsving i karriären. Över 30 år efter ”Änglahund” gjorde han stor succé i Melodifestivalen 2015 med låten ”Guld och gröna skogar”.

Den dansanta melodin blev en favorit bland tv-tittare i alla möjliga åldrar.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Till Nöjeslivet har ”Kvinnaböske” tidigare berättat om den oväntade succén.

– Jag får massor med brev från barn i hela landet fortfarande, säger Hasse Andersson som också blev en barnfavorit när han medverkade i SVT:s ”Sommarlov” som karaktären Sommarskuggan 2019.

– Jag menar, jag får brev från femåringar och de var inte födda när det var ”Guld och gröna skogar”. Men ändå skriver de långa kärleksförklaringar. Det är helt otroligt. Jätteroligt, sade Andersson då till Nöjeslivet.

LÄS MER: Hasse Anderssons nya ord om relationen till kungen – efter personliga mötena: ”Vi är ju nästan…”

Två år efter succén med ”Guld och gröna skogar” fick han dessutom uppdraget att leda hela Melodifestivalen, tillsammans med David Lindgren och Clara Henry.

SKELLEFTEÅ 20170224 Programledarna David Lindgren (fr v), Hasse Andersson och Clara Henry under Melodifestivalens repetitioner i Skellefteå Kraft Arena inför lördagens deltävling. Foto: Fredrik Sandberg / TT
SKELLEFTEÅ 20170224 Programledarna David Lindgren (fr v), Hasse Andersson och Clara Henry under Melodifestivalens repetitioner i Skellefteå Kraft Arena inför deltävlingen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Kvinnaböske” kollapsade efter intensiva turnélivet

Men det var alltså i början på 1980-talet som den skånske countrysångaren med den härliga uppsynen fick sitt genombrott hos den stora allmänheten med låten ”Änglahund”. Framgångarna hade dock en baksida.

– Sommaren 1983 gjorde jag en sommarturné med 64 spelningar på 62 dagar. Till slut, ett halvår senare, rasade jag ihop. Jag trodde jag fått en hjärtinfarkt men det var en kollaps. Läkarna sa att jag skulle vara glad att det var så, för det var en varning, har Hasse Andersson tidigare berättat i TV4:s ”Malou efter tio”.

– Jag lugnande ner mig i några år, men sen lugnade det sig automatiskt och det kom på en rimlig nivå.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

De senaste åren har präglats av coronapandemin och anpassade spelningar för alla artister. I somras berättade Hasse Andersson att han såg fram emot att få möta publiken igen, men någon nervositet var det inte tal om för veteranen som i år fyllde 74 år.

– Äh, jag har ju varit ute lite grann och så, men just nu mår jag så himla bra och allting är så roligt. Jag har ju haft spelningar och jobb. Jag är så gammal så jag är inte nervös längre, jag bara gör min grej sen får det duga med det, säger Andersson som bland annat medverkade i SVT:s ”Allsång på Skansen” i somras.

Men nu meddelar ”Kvinnaböske” – som belönats med kungens medalj i 8:e storleken för framstående insatser inom svenskt musikliv – att han kommer att dra i handbromsen.

Hasse Anderssons ord om pausen: ”Har känt mig lite trött”

Den 74-årige artisten berättar nu om sitt beslut för framtiden.

– Jag har tackat nej till allt i höst, jag har känt mig lite trött så nu vill jag ta det lugnt och så får vi se vad vi gör sedan, säger Hasse Andersson till Expressen.

Han förklarar att han i stället kommer att planera för resor med kärleken, tillika kollegan Monica Forsberg.

– Nu ska jag ta hand om mitt liv och det som är kvar av det och verkligen njuta.

– Resa med Monica igen. Vi har gjort långresor och vill gärna hinna med en till innan jag är för gammal.

LÄS MER: Hustruns fina gest för Hasse Andersson – artistens ord om Monicas speciella drag: ”Jag kan lova…”

Vi önskar dig och Monica allt gott, Hasse!

Hasse Andersson
Foto: Frankie Fouganthin/Wikkicommons

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denna stjärna!