Foto: Suvad Mrkonjic & Fredrik Sandberg/TT

STORT GRATTIS: Lill Lindfors fyller 82 år – efter kungliga middagen med maken på slottet

På torsdagen fyller en av landets mest rutinerade och folkkära artister 82 år.
Nöjeslivet ber att få gratulera Lill Lindfors på bemärkelsedagen!

Lill föddes 12 maj 1940 i den finska huvudstaden Helsingfors. Utöver sin långa och framgångsrika karriär som artist har hon även genom åren gjort sig känd för sitt stora engagemang för FN:s barnfond Unicef, och dessutom som skådespelare inom både film och teater.

Men det är förstås som sångerska som svenska folket känner Lindfors som allra bäst. Hennes karriär tog fart redan i slutet på 1950-talet med revyer efter att hon framträtt på klassiska Hamburger Börs i Stockholm och sedan i såväl Hagge Geigerts som Karl Gerhards revyer. År 1961 kom Lindfors skivdebut och därefter fortsatte hon att bland revyer med musik. Hon har genom åren också arbetat med storheter som Hasse Alfredson och Tage Danielsson, Robert Broberg och Anders Linder, Carl-Gustaf Lindstedt och Anita Wall, Svante Thuresson med flera.

Lill Lindfors storslagna karriär

Den senare vann hon hela Melodifestivalen tillsammans med år 1966 med bidraget ”Nygammal vals”. De fick tävla i Eurovision Song Contest senare samma år, och slutade där på en hedervärd andraplats.

Nästan 20 år senare, 1985, briljerade Lill Lindfors som programledare för hela Eurovision. Det var också då som hon minnesvärt ”tappade” kjolen i direktsändning – för att sedan bara vika ut ärmarna på kreationen som designern Christer Lindarw låg bakom. Den humoristiska ”kuppen” talas det fortfarande om än i dag.

Lindfors uppmärksammades till och med nyligen av kungen då hon och maken Anders Byström bjöds in till en stor representationsmiddag på Stockholms slott. På plats fanns bland annat Finlands och Ukrainas ambassadörer, Saabs vd och Folkhälsomyndighetens förre generaldirektör Johan Carlson.

– För kungen – Sveriges statschef – är detta ett sätt att samla människor från olika delar av landet, som under rätt unika former får utbyta tankar och erfarenheter och får möjlighet att lära känna varandra, säger förste hovmarskalk Mats Nilsson till Svensk damtidning.

STOCKHOLM 20220406 Lill Lindfors och Anders Byström anländer till en representationsmiddag på Stockholms slott. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20220406 Lill Lindfors och Anders Byström anländer till en representationsmiddag på Stockholms slott. Foto: Fredrik Sandberg / TT

När Nöjeslivet intervjuade Lindfors tidigare berättade hon om hur hon ser på åldrandet.

– Åldern säger ju ingenting om en människa. Åldern säger ju bara att jag varit med i en viss tidsperiod och alla åldras olika. Idag känner jag mig som 59 år, kanske 62 år, sa Lill Lindfors då.

LÄS MER: Lill Lindfors kärleksknep med maken Anders – efter 29 år som gifta: ”Jag tror att man måste…”

Att ta tillvara på livet har alltid varit viktigt för Lill.

– Jag försöker avsätta tid mellan jobben för att umgås med de jag tycker om. Det är viktigt att säga vad man tycker om sina nära och kära, innan det kan vara försent, har hon tidigare sagt.

LÖTTORP 2020-04-24 Artisten Lill Lindfors fyller 80 år den 12 maj. Här fotograferad i hemmet i Löttorp på Öland. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Vi säger stort grattis till Lill Lindfors på 82-årsdagen!