Louise Hoffsten fyller 58 år – tankarna om att åldras med MS
Louise Hoffsten

STORT GRATTIS: Louise Hoffsten fyller 58 år – stjärnans ord om att åldras med MS: ”Fortfarande stor livslust”

Louise Hoffsten är en av våra mest folkkära artister och nu har det blivit dags för henne att fylla 58 år. Och även om åldrandet för stjärnan innebär att hennes MS sakta men säkert blir sämre så förklarar hon att hon har stor livslust.

Artisten Louise Hoffsten föddes den den 6 september 1965, och det tog inte speciellt lång tid innan alla runtomkring henne insåg hur stor kärlek hon hade till musiken.

Det fanns helt enkelt i blodet, då hennes pappa var musiker och även ägde två stycken skivbutiker i hemstaden, enligt SR.

Karriären tog sin start i bluesrockbandet Sky High där hon sjöng. Hennes tid i bandet blev inte speciellt långvarig, men snart stod det klart att det endast var början på en mycket framgångsrik karriär.

Louise Hoffsten
Foto: Janerik Henriksson/TT

Solokarriären stod bara runt hörnet, och resten är, som man brukar säga, historia.

Louise Hoffstens karriär

Stjärnan har släppt mängder av härlig musik, stått på stora scener, fått ta emot prestigefyllda priser, utmärkelser och stipendier. Utöver det har vi även fått se henne axla en del skådespelarroller.

År 2018 gjorde hon också stor succé i programmet ”Så mycket bättre” där hennes fina vänskap med artistkollegan Albin Lee Meldau berörde många.

 Albins finaste egenskap är att han är väldigt godhjärtad. Han har ett stort hjärta och är super musikalisk och har en gudabenådad röst. To die for, har hon sagt i ett klipp i programmet när Albin några år senare medverkade på nytt.

Louise Hoffsten, Albin Lee Meldau
Albin Lee Meldau och Louise Hoffsten i Så mycket bättre. Foto: TV4

Läs mer: Här får Louise Hoffsten ta emot prestigefyllt pris – för sin fantastiska karriär: ”Riktigt glad överraskning”

Vänskapen med Albin Lee Meldau

Deras vänskap till varandra visade också, precis som de flesta nog misstänkt, hur otroligt lojal och varm person Louise är även i det privata.

Under inspelningen 2018 kämpade nämligen Albin med ett missbruk, och efter inspelningarna var Louise en av hans största stöttepelare för att bli nykter.

 Jag satt på behandlingshemmet och jag ringde henne när jag var där. Och hon är rätt rak Louise och så jag sa ”åh jag kommer aldrig kunna spela igen. Jag kan inte vara sån fejk, jag måste vara real och jag kommer aldrig kunna spela igen”, har Albin berättar i programmet och fortsatt:

 Då gapskratta hon åt mig så hjärtligt och så sa hon att det var ett påfund, idioti Albin. Man gör som Louise säger. Hon är ett föredöme och jag har grov respekt för henne.

Foto: TV4

Läs mer: Louise Hoffsten anar inget när Albin börjar mumla – resultatet var ingen beredd på

Drabbades av MS på 90-talet

Bakom den framgångsrika karriären har det dock inte alltid varit en dans på rosor för Louise Hoffsten, och livet har även kantats av en del tuffa motgångar.

I mitten av 90-talet drabbades hon av Multipel skleros, MS, vilket innebär att man får ärrbildning i nervvävnaden.

”MS är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Sjukdomen kan till exempel börja med att du ser sämre eller får förändrad känsel i en arm eller ett ben. Det går inte att bli av med MS helt, men läkemedel kan bromsa sjukdomens utveckling och lindra besvären,” skriver 1177 om sjukdomen.

Så har hennes sjukdom utvecklats

Redan från början var hon öppen om sin diagnos, och genom åren har hon flertalet gånger pratat om hur det påverkar hennes liv. Idag är stjärnan också ambassadör för förbundet Neuro.

Louise Hoffsten
Foto: Hanna Franzén / TT / kod 11870

– Jag är glad att jag var öppen med min diagnos när jag fick den. Det har gjort att jag kommit i kontakt med många. Jag har fått mycket kunskap på vägen, säger hon till Neuro.

Den 6 september firar hon sin 58:onde födelsedag, och i och med att åren går så blir hennes sjukdom allt sämre.

– Man blir äldre och det är klart det blir sämre. Jag använder rullstol och har svårt att gå. Men som tur är finns det fantastiska hjälpmedel så jag fortsätter som vanligt, har stjärnan tidigare sagt i en intervju med Nöjeslivet.

”Har fortfarande stor livslust”

Idag fungerar inte längre Louises bromsmediciner, men att hon njuter av livet råder det inga som helst tvivel om.

– Det kan också ha att göra med att jag blir äldre. Men jag har kunnat leva med MS under lång tid och jag har fortfarande stor livslust, säger hon till Neuro.

Och just att sitta i rullstol är något som hon lärt sig tycka om med tiden.

– Det har tidigare varit en skräck för mig att hamna i rullstol. Men så är det inte längre. Efter att ha trillat flera gånger insåg jag att rullstolen är ett jättebra hjälpmedel som gör att man kan vara mer aktiv. Dessutom finns massor av fördelar med att resa med rullstol, säger hon till förbundet.

Stort grattis på födelsedagen, Louise!