STORT GRATTIS: Marianne Mörck fyller 73 – egna orden om pinsamma missen med kungen

Stort grattis, Marianne Mörck!

Den folkkäre skådespelerskan fyller 73 år idag.

Marianne Mörck har en lång karriär bakom sig både som operasångare och skådespelare.

Men det var först efter sin medverkan i ”Bonusfamiljen” och ”Sjölyckan” som skådespelerskan blev känd för hela svenska folket. Hon har dessutom suttit som julvärd i SVT.

Våren 2022 deltog Mörck i underhållningsprogrammet Masked Singer där hon uppträdde maskerad inför en jury.

Men något kändisskap har Marianne aldrig varit ute efter.

– Jag har aldrig varit ute ­efter något kändisskap, så det har inte gjort mig ett dugg att folk under många år inte vetat vem jag är på gatorna. Jag håller bara på för min kärlek till teatern och det har varit rätt skönt att slippa en massa uppmärksamhet. Jag är i grunden en blyg person som även haft svårt att ta emot applåder på scenen. Av någon anledning skäms jag och vill snabbt därifrån när det är slut, har Marianne sagt i en intervju med Hemtrevligt.

Marianne Mörck
Foto: TV4

Sedan över 30 år tillbaka bor Marianne ensam i ett tegelhus i Bunkeflostrand, Malmö. Något hon trivs väldigt bra med.

– Efter tre långa förhållanden är jag klar med den biten. Jag har hittat mig själv och är lyckligare än jag varit tidigare någon gång. Nu slipper jag att anpassa mig helt efter någon annan, utan att behöva en massa ifrågasättanden och tjat. Ibland kan jag sitta uppe till tre-fyra på natten och titta på tv eller Youtube. Jag har däremot en riktigt god vän i kollegan Lars Humble. Han finns alltid vid min sida – och jag vid hans, säger hon i samma intervju.

Marianne Mörck ”Stjärnorna på slottet”

I sin medverkan av ”Stjärnorna på slottet” 2018 tog Marianne emot sina gäster i ett speciellt klädesplagg.

Klänningen, som liknade en kaftan, var orange och mönstrad. Och det visade sig att plagget hade en mycket speciellt historia.

– Anledningen till att jag har på mig den här klänningen i dag är för att jag hade den på mig när jag fick den där medaljen som man får av konungen för lång och trogen tjänst, säger hon i programmet.

När Marianne fick veta att hon skulle ta emot medaljenLitteris et Artibus av självaste kungen, gav hon sig ut på stan för att hitta den perfekta klänningen.

Och så fann hon den, en perfekt klänning.

– Det måste vara något halvlångt tänkte jag, för kjol och blus passar inte på mig. Och i fönstret hänger den här. ”Gud vad bra, den är ju så somrig och billig som attan – 179 kronor”, tänkte jag, säger Marianne Mörck.

När dagen var kommen hade Marianne bestämt sig för att inte niga, men väl där neg hon så det bara sjöng om det.

– Men jag neg så djupt att jag inte höll på att komma upp. Det är inte lätt när knäna är som de är, berättar hon i programmet och skrattar.

Marianne fick medaljen, tackade för sig och skålade i champagne.

Pinsamma tabben med kungen

Då Marianne tyckte mycket om den nya klänningen bestämde hon sig för att köpa flera stycken i olika färger, de kostade som sagt bara 179 kronor.

Men i butiken tittade personalen frågande på henne och sa att de inte hade några aftonklänningar i butiken. Men Marianne berättade att hon köpt klänningen i butiken och tog upp den för att visa.

– ”Jaså, baddräktsöverdraget”, sa expediten då.

Marianne Mörck blev chockad över beskedet.

– Då har jag gått till kungen i baddräktsöverdrag – och trott att jag var jättefin!

Marianne Mörck fyller år

Den 2 september fyller Marianne Mörck 73 år. Att åldras är ingenting hon grämer sig för.

Marianne Mörck
Foto: SVT/TT

När skådespelerskan och operasångaren gästade programmet ”Lerins sommarö” 2020, berättar hon om sin stränga uppväxt och hur hon njuter av att åldras. 

– Jag har nog aldrig varit så lycklig som jag är nu. Jag är fri. Jag har levt ett rörigt liv. Jag har varit igenom så mycket sjukdomar som människor har haft.Det har varit så mycket. Alla föräldrar är döda. Jag är fri, säger hon i programmet och tillägger:

– Det är en frihet att vara så här gammal. Det är synd när folk säger: ”Jag firar inte min födelsedag. Jag vill inte bli påmind”. Vadå påmind? De finns de som har gått bort, de som ligger på sjukhus. Var glad över att du har blivit så här gammal och över att du lever. Tänk att bli så gammal att man kan tänka på åldrandet. Det är fantastiskt att få åldras. 

Marianne, du är bara för underbar. Stort grattis på din dag.