STORT GRATTIS: Marie Göranzon fyller 81 år – kärleksknepet med maken Jan Malmsjö efter 50 år ihop

Marie Göranzon är en av våra största profiler inom teaterkonsten. Genom åren har hon verkligen gjort avtryck inom kulturen.

På fredagen fyller stjärnan 81 år – så ser hon på relationen med Jan Malmsjö.

Marie Göranzon är utan tvekan en av våra absolut största skådespelare. Sedan 60-talet och fram till idag har hon varit verksam och förgyllt både teaterscener, filmer och tv-serier med sin talang.

Hennes liv började i Linköping och som 22-åring satte hon kurs mot Dramatens elevskola där hon tog examen 1967. Sedan dess har hon varit en del av Dramatens ensamble.

Genom åren har vi sett Marie Göranzon i otaliga föreställningar och mängder av filmer och tv-serier.

Några av hennes många mästerliga rolltolkningar kan bland annat ses i verk så som ”Jag är nyfiken – gul”, ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” samt många utav Beck-filmerna.

Marie Göranzon
Marie Göranzon år 1974. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Vi har också fått se Marie Göranzon i tv-program så som ”Stjärnorna på slottet” där hon var en av stjärnorna under säsong 5. 2017 var hon även med i ”Tillsammans med Strömstedts” med maken Jan Malmsjö.

Flera fina priser och utmärkelser har Marie fått genom åren. Däribland fick hon Guldmasken för bästa kvinnliga skådespelare för rollen i ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”. Hon har även fått den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sin kulturella gärning.

Marie Göranzons privatliv

Marie har varit gift två gånger. Första gången med den nu bortgångne skådespelaren Lars Amble, fram tills att de skilde sig 1971. Med Lars har Marie dottern Lolo Amble, 59.

Sedan 1974 är Marie Göranzon gift med skådespelarlegendaren Jan Malmsjö, 91. Tillsammans har de sonen Jonas Malmsjö, 52.

Men åldern börjar ta ut sin rätt, åtminstone för Jan Malmsjö. I intervjuprogrammet ”Malou möter” från i våras så berättade Marie Göranzon mer om parets relation idag.

– De sista åren har ju blivit annorlunda fastän mycket finns ju kvar. Värmen mellan oss, hela den här erfarenheten vi har av varandra och våra barn och barnbarn. Men det vi gör i det vardagliga livet ser ju annorlunda ut. Jag tänker faktiskt varje morgon när jag vaknar, sekunder innan jag vaknar så tänker jag ”nu är allt som vanligt, nu hoppar han upp och sätter på sig den där snygga skjortan och så tar vi en snabb promenad på Djurgården och käkar lunch någonstans” .Det hinner gå genom mitt huvud tills jag plötsligt tänker ”men det går ju inte”, berättar Marie i programmet.

Marie Göranzon, Jan Malmsjö
Foto: Mats Andersson / TT

Marie och Jans kärleksknep

Marie berättade vidare att hon kan känna en frustration över att livet förändras med tiden. Men hon och maken har ett knep för att få ur sig frustrationen.

– Jag tillåter ju mig själv att bli arg och irriterad. Det blir han med, vilket jag tycker är jätteskönt, säger hon.

Av livet så har hon bara en önskan kvar.

– Att jag ska få uppleva så mycket som möjligt av de här små som är runt mig, barnen och barnbarnen. Och att Janne (Jan Malmsjö) och jag ska få leva en bra tid till tillsammans. Det är den enda önskan. Den största, starkaste önskan jag har, berättar hon i ”Malou möter”.

Stort grattis på din dag Marie! Hoppas att du får en riktigt fin födelsedag tillsammans med nära och kära!

Passa gärna på att gratulera Marie Göranzon i kommentarerna på Facebook!