SVT-profilens ord om tuffa cancerbeskedet: ”Som en blixt från en klar himmel”

Peter Pluntky, 80, fick ett cancerbesked i somras.

Nu talar förre SVT-profilen ut om det tuffa bakslaget.

– Det var ingen höjdare, det kom som en blixt från en klar himmel, säger han till Aftonbladet.

För många svenskar är Peter Pluntky, 80, ett välbekant ansikte från tv-rutan.

Han var en del av SVT-klassikern ”Antikrundan” redan när programmet såg dagens ljus för första gången 1989. Då som expert på bland annat antika leksaker och andra tekniska antikviteter.

Där blev det sedan en fortsättning i 24 år, innan SVT och Peter Pluntky gick skilda vägar 2012. Dels på grund av Pluntkys medverkan i en reklamfilm, vilket stred mot SVT:s regler, dels på grund av meningsskiljaktigheter om programinnehållet.

Även om leksaksexperten har lämnat tv-rutan sedan dess, har han haft fullt upp med många bollar i luften. Bland annat som ansvarig för Nostalgimässan i Göteborg, liksom i form av grundare för ett leksaksmuseum i Stockholm.

peter pluntky, antikrundan
1997-04-09. Peter Pluntky, Leksaksmuseet i Stockholm Foto: Pawel Flato/SCANPIX

Peter Pluntky drabbades av cancer

Men förra sommaren vändes tillvaron upp och ned för 80-åringen. Han drabbades av gulsot och när den undersöktes på sjukhuset kom nästa bakslag.

Läkarna gav Pluntky ett tufft besked – han hade drabbats av cancer i bukspottskörteln.

– Det var ingen höjdare, det kom som blixt från en klar himmel. Hade jag inte fått min gulsot så hade jag inte märkt något och då hade jag dött. De sa att om man får gulsot så är det av en anledning. Då undersökte de mig och hittade den. Jag har gulsoten att tacka för allt. Cancern tryckte på gallan och då kan den inte spotta ut skiten och då får man gulsot. Det var en jävla tur att den gjorde det för hade cancern börjat i andra änden så hade jag inte märkt något och då är det kört när man väl upptäcker cancern, säger Peter Pluntky till Aftonbladet.

peter pluntky, antikrundan
ENKÖPING 20080905 SVT:s program Antikrundan på besök i Enköping. Leksaksexperten experten Peter Pluntky. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Mår bra nu

Till tidningen berättar tv-profilen att cancern har skurits bort och att han ska vara ”hel” nu. Friskförklarad blir han dock inte i första taget eftersom risken finns att drabbas av ett återfall.

Just nu låter Peter Pluntky dock hälsa att han mår bra och håller kroppen igång.

– Jag mår skitbra. Nu ska jag ge mig ut och springa en halvmil, säger han till Aftonbladet.

Våra styrkekramar går till dig, Peter!