Tony Irvings kärlekssaga med maken Alexander – knepen som får relationen att hålla efter alla år

Tony Irving och maken Alexander Skiöldsparr har varit gifta sedan 2015. Nu berättar Let’s dance-profilen hur det gick till när paret träffades, och vad som varit viktigast för att få relationen att hålla.

Många drömmer nog om den där stora kärleken som dundrar in i ens liv och tar en med storm. Men ibland kan man få kämpa rejält för den till en början.

Det vet inte minst Let’s dance– profilen Tony Irving, som väntade i nästan ett år på att få en första dejt med mannen som han senare skulle gifta sig med.

– Alex jobbade på ett hotell i Stockholm, och jag var gäst på hotellet. Jag flörtade med honom men han var inte ett dugg intresserad. Men jag var regelbundet gäst på det hotellet och försökte i nästan ett år att få honom att gå ut på dejt med mig. Men tillslut gick han ut på dejt med mig för Dermot Clemenger bjöd med honom till Let’s dance, berättar Tony.

Firade födelsedagen med familjen

När Nöjeslivet når Tony Irving har han precis firat sin 57:e födelsedag. Han har varit ute och ätit god mat och umgåtts med familjen i Norrtälje, där han bott med maken Alexander Skiöldsparr sedan 2014.

Tony Irving och maken Alexander
STOCKHOLM 20160711 Tony Irving med sin make Alexander Skiöldsparr anländer till galapremiären av filmen Legenden om Tarzan på Biograf Sergel i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Men istället för födelsedagspresenter brukar de skänka pengar till välgörenhet, och den här gången blev det Barncancerfonden.

– Grejen är att man kommer upp i en ålder där man har allting man vill. Då köper man presenter bara för att köpa presenter, och oftast behövs de inte. Det är bara presenter för presenternas skull. Så vi ger varandra kort, och sen ger vi en liten gåva till välgörenhet. Och om man gör det tillsammans, att alla skänker lite, så blir det ju stort, säger han.

Dermot Clemengers fina gest

Födelsedagen är dock inte det enda som Tony firat. I samband med att han fyller år så firar han och Alex nämligen också förlovningsdag.

– Vi förlovade oss på min födelsedag för 10 år sedan. Så min födelsedag är också ett firande av vår förlovning. Det var klokt av mig att fråga då, så jag slipper glömma, säger han och skrattar.

När paret träffades första gången så beskriver Tony att Alex inte alls var intresserad. Men som tur var ställde Let’s dance- kollegan Dermot Clemenger upp, och drog några ess ur rockärmen.

– Ja, Dermot var en stor anledning till att jag lyckades få en dejt med Alex. För han var inte ett dugg intresserad av mig. Hans kommentar till mig när jag frågade var “jag vill inte ha en dansfjolla,” säger Tony skämtsamt.

Dermot Clemenger, Let's dance
Dermot Clemenger i Let’s dance. Foto: TV4

Tillslut gick det dock vägen, och tillsammans begav de sig på sin allra första dejt.

– Vi gick på en picknick på Skeppsholmen i Stockholm och kollade på solnedgången.

Resten är, som man brukar säga, historia.

Även Dermot, som hade ett finger med i spelet, har uttryckt att det är väldigt kul att det blev så bra som det faktiskt blev.

– Vi är så glada att han har träffat Alex. För han har faktiskt fått honom att mjukna till på vissa sätt, har Dermot Clemenger tidigare sagt till Nöjeslivet.

”Relation som relation”

En av anledningarna till Alex tveksamhet var då han tyckte att det kändes svårt att vara tillsammans med någon som var känd från TV.

Men efter att Amors pilar väl slagit till och kärleken mellan dem var ett faktum har det inte varit något som stoppat paret.

– Han har själv valt att vara med i lite olika saker genom åren. Vi är väldigt öppna med vår relation. Vi är ett samkönat par, och jag är offentlig med min profil. Och utifrån att vi är ett samkönat par öppnar vi upp oss ibland om hur det är med våran relation. För vi vill visa hur ett samkönat par lever. Att vi har ett vardagsliv, precis som alla andra. Tänker, beter oss och gör precis likadant. Och att en samkönad relation inte är någon skillnad från en blandad relation. Relation som relation. Så vi har valt genom åren att öppna upp oss lite av den anledningen, säger Tony.

Tony Irving
Foto: TV4

Därför har de valt att öppna upp sig en del om relationen

Tony beskriver för Nöjeslivet att det känts viktigt att visa för yngre generationer hur det kan se ut att leva i en samkönad relation i Sverige.

Framförallt med tanke på att det inte fanns speciellt många som han själv kunde se upp till när han var tonåring.

– Grejen är att när jag och Alex var unga fanns det inga förebilder. Det fanns ingen som stod där och sa “ni kan gifta er, så här gör ni”, utan tvärtom. Så nu när vi har våra rättigheter, är det bra att personer som har möjligheten öppnar upp- inte bara för samhället men också för yngre samkönade par. Det är en del av normen idag, att så här kan man göra.

”Varför skulle man gå sakta?”

Idag bor Tony och Alexander tillsammans i sitt hus i Norrtälje.

– Vi köpte huset här 2014, så det är 9 år. Så vi förlovade oss 2013, flyttade ihop 2014 och gifte oss 2015. Vi gjorde allt ett år i taget, säger han.

Ganska snabbt?

– Nej, vår grej var i början att vi var två vuxna. När jag träffade Alex var jag 47 år, när han träffade mig var han 42 år. Vi hade väntat på att träffa någon, så varför skulle man gå sakta?

Tony Irving, make, Alexander Skiöldsparr
Foto: Instagram/ @tony_irving_

Så håller de kärleken vid liv

Att kärleken är stor mellan paret än idag råder det inga tvivel om, och en av de viktigaste byggstenarna för att hålla lågan vid liv är enligt Tony kommunikation.

– Det börjar med kommunikation. Totalt osexigt. Men det börjar med en bra kommunikation, och en förståelse om att två personer är inte två halvor som skapar en relation. Man brukar ofta höra folk som säger att “jag är 50% och han är 50%.” Men Alex är 100%, och jag är 100% och sen skapar vi något nytt tillsammans, säger Tony Irving och fortsätter:

– Så vår relation funkar genom att Alex är Alex. Han har sitt liv, sina vänner, gör de saker som gör honom glad. Jag har mitt liv och gör det som gör mig glad, och sen har vi ett liv tillsammans. Vi offrar ingenting. Vi delar inte oss själva för relationen. Man kompromissar ofta, det måste man göra. Men vi brukar säga att vi står på tre ben. Det är Alex, det är Tony och det vi. Och alla tre måste vara hela för att det ska funka.

Tony Irving, make, Alexander Skiöldsparr
Foto: Instagram/ @tony_irving_

Det ska de göra i sommar

Sommaren står i full blom runtom i landet just nu, men för Tony och Alex blir det ingen semester under de varma månaderna.

– Varken jag eller Alex är lediga under sommaren. Vi har en annan syn på det eftersom vi bor i Norrtälje, som är en svensk sommaridyll. Vi bor nära vattnet och landet, en sommarstad som är den vackraste sommarstaden i hela Sverige. Så vi vill vara hemma och njuta av Sverige när det är som allra bäst, säger Tony.

Istället brukar paret se till att åka iväg när det är kallt och ruskigt ute.

– Vi tar alltid en vintersemester. Så vi åker alltid iväg på semester i januari, två veckor någonstans till solen, för att bryta upp vintern. Och sen tar vi en liten semester i anslutning till att Let’s dance är färdigt.

Ni är så fina ihop och vi önskar er allt gott!