Tusse Chiza: Allt du vill veta om Idol-Tusse i Melodifestivalen

2019 dök en då okänd 17-åring upp i Idol och blev “Tusse” med hela svenska folket över en natt.

Efter att ha levererat fredag efter fredag blev det till sist han som skulle stå ensam kvar som vinnare av Idol 2019. Efter det blev det tyst.

Nu återvänder Tusse i Melodifestivalen 2021. Här är allt du behöver veta om det 19-årige stjärnskottet.

Tousin ”Tusse” Chiza föddes i Kongo-Kinshasa den 1 januari 2002. 

Kriget tvingade Tousin att fly till Sverige, där han fick bo utan sina föräldrar. De första åren tillbringades i Nora och Västerås, men sedan 2015 har han bott hos en familj utanför Leksand, Dalarna. 

Tusse blev känd över en natt

Tusse visste tidigt att han ville ge sig in i musik- och underhållningsbranschen, och sökte därför till Talang 2018. Juryn såg genast hans potential, och skickade honom vidare till en av semifinalerna. Där tog dock resan slut, och han prövade sedan lyckan i Idol 2019. 

Tousin blev snabbt favorittippad i programmet, och genom folkets röster höll han sig kvar i programmet varje fredagsfinal när någon fick lämna. 

Den 6 december 2019 var det Tusse och Freddie Liljegren som fick möta varandra i den stora Idolfinalen. Det var första gången på tio år som finalisterna varit två av det manliga könet. 

Tusse vinner Idol 2019
Idolvinnaren Tusse. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tusse blev segrare av Idol 2019, och även den yngsta som vunnit Idol under hela 2000-talet.

– Det här är overkligt, verkligen overkligt. Jag vill tacka Freddie för att jag fick dela den här upplevelsen med dig. Vi har så jäkla kul. Jag kommer aldrig glömma det här, aldrig, sa en chockad Tusse i direktsändningen när det stod klart att han hade tagit hem segern.

”Det blev för mycket”

Vinsten innebar att han fick släppa vinnarlåten “Rain”. Efter det skulle Tusse ha medverkat i “Idol Extra”, men när han inte dök upp visade fans sin oro i kommentarsfältet på programmets Facebooksida.

– Det blev för mycket tror jag. Hela kvällen för mig var att ta in Globen, det var min uppgift, att förstå att jag var där och njuta. det hade jag gjort till fullo. Och så en vinst på det, det gick inte ihop, sa artisten till programledaren Jesper Börjesson när han gästade Nyhetsmorgon.

Konserter fick ställas in

I samma intervju berättade Tusse att turnéer var det som stod på schemat efter Idol. Fram till sommaren 2020 var det bland annat planerat att tonåringen skulle stått på Dalhallas scen som förband åt Lionel Richie.

https://www.instagram.com/p/CJHLLt_Du6Y/

Tousin ”Tusse” Chiza – Melodifestivalen 2021

Detta blev dock inte av med anledning av pandemin, så på konsertfronten har det varit tyst.

Men under Melodifestivalens tredje deltävling den 20 februari 2021 gör Tusse Chiza comeback med låten “Voices”. Det blir 19-åringens debut i Melodifestivalen.

Låten har skrivits av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

I samma deltävling ställs han mot artisterna Alvaro Estrella, Klara Hammarström, Mustasch, Charlotte Perrelli, Elisa Lindström och Emil Assergård.

https://www.instagram.com/p/CLT3biSj49d/