Charles och Williams udda matvana – detta vägrar far och son att göra: ”Lärde mig tidigt”

För att orka igenom en lång dag med mycket arbete krävs det att man äter regelbundna måltider för att hålla blodsockret i schack.

Det verkar vara någonting som både kung Charles och prins William har problem med. Nu kommer nämligen uppgifter från Hello! som avslöjar att prinsen har ärvt en viss ovana från sin far.

En god och näringsrik måltid kan rädda ens humör och energinivå. Men några som inte riktigt verkar tro på matens betydelse är frontfigurerna i det brittiska kungahuset; kung Charles, 74, och prins William, 41.

Enligt källor som är nära prinsen äter William ingen lunch alls när han är ute på sina kungliga uppdrag. Hello! skriver att han ärvt den här ovanan från sin far – som inte heller är någon förespråkare av att äta mitt på dagen.

– Eftersom kungen inte äter lunch lärde jag mig tidigt att äta en rejäl frukost eller ha med lite tilltugg för att hålla energin uppe när man var på resande fot med honom. Arbetsdagen var ganska hektisk, har Julian Payne, Charles före detta pressekreterare, berättat för Daily Mirror.

Läs mer: Därför får ingen veta Elizabeths och Philips sista önskan – sanningen måste undanhållas i 90 år

Det stora lunchavslöjandet kom däremot redan 2018 då hovet släppte en lista på 70 hemliga fakta om dåvarande prins Charles (numera kung), detta i samband med hans 70-årsdag. En av punkterna var då att han inte äter lunch.

Kung Charles dricker gärna ett glas rött vin – men lunch håller han sig ifrån. Foto: Christophe Archambault/AP/TT

Nog verkar 74-åringen inte vara en man som är superglad i mat, i alla fall inte tidigt på dagen. För utöver det faktum att han hoppar över lunchen så har Julian Payne även avslöjat att kungens frukost består enbart av fruktsallad och te.

Dricker stora mängder te

Sonen William verkar åtminstone föredra att få i sig ett morgonmål innan han ger sig ut på jobb. Favoriten är ägg, rostat bröd, apelsinjuice och en kopp te med mjölk och socker.

Sedan får magen vila i ett par timmar.

Enligt dietisten Monique Hyland skämdes prinsen en aning när hon frågade honom om hans matvanor när de träffades i Cornwall i fjol.

– Han var lite nervös när han berättade vad han ätit senaste dygnet. Men han började dagen bra med en stadig frukost, sa hon då till lokala Cornwall Live.

Prinsen avslöjade vid samma tillfälle att han är ordentligt torsk på både kaffe och te och får i sig väldiga mängder varje dag. Enligt honom själv är den främsta orsaken till hans koffeinintag att ”barnen håller mig uppe om kvällarna”.

Själv hade jag aldrig klarat av att gå utan mat mitt på dagen. Jag behöver ett riktigt mål mat för att orka med resten av dygnet.

Men det är alltid spännande att höra om hur världens kungligheter lever sina liv.