Chockbesked: Prinsessan Märtha Louise slutar representera kungahuset

Den senaste tiden har det varit stor debatt i Norge om Märtha Louises, 51, prinsesstitel.
Nu kommer nya besked från hovet.

Debatten har blossat upp bland annat efter att flera organisationer avslutat sitt samarbete med prinsessan efter uttalanden från hennes fästman, shamanen Durek Verrett.

Foto: Heiko Junge / NTB / TT

En process har pågått för att tydliggöra prinsessans roll i kungahuset. Nu avsäger hon sig sina officiella plikter som prinsessan M¨artha Louise, det avslöjas i ett pressmeddelande från det norska kungahuset på tisdagen.

Prinsessan Märtha Louise vill bidra till en tydligare distinktion mellan sin egen verksamhet och kopplingen till hovet, lyder budskapet.

”Prinsessan har därför, i samråd med Hans Majestät Kungen och den närmaste familjen, beslutat att hon för närvarande inte kommer att utföra officiella uppgifter för Kungahuset”, skriver det norska hovet.

Märtha Louise vill med det bidra till att göra skillnaden mellan sin affärsverksamhet och sin position i kungafamiljen tydligare.

– Efter en period av många frågor relaterade till mig och min fästmans roll har jag bestämt mig för att jag i nuläget inte längre ska utföra officiella uppgifter för Kungahuset, säger prinsessan Märtha Louise i ett videoklipp på Instagram.

Hon fortsätter:

– Jag tar det här beslutet i samråd med mina föräldrar, kungen och drottningen, för att skapa ro runt kungahuset, säger prinsessan Märtha Louise.

Foto: Vidar Ruud / NTB / TT