Detaljerna Harry utelämnade i sin bok – rädd att Charles och William aldrig skulle förlåta honom

Tidigare i år släppte prins Harry en kontroversiell självbiografi. Men enligt uppgifter till The Telegraph utelämnad han många detaljer – då han var rädd för hur hans pappa Charles och bror William skulle reagera.

Brittiska prins Harry, 39, är numera endast hertig efter att han och frun Meghan Markle, 42, bröt med kungahuset och flyttade till USA för tre år sedan.

Hans relation till pappan, kung Charles, och brodern, prins William, sägs vara minst sagt frostig.

I slutet av januari släppte prinsen en kontroversiell självbiografi som heter ”Spare”. I boken finns det många smaskiga detaljer om intriger och konfrontationer. Bland annat om ett uppmärksammat bråk mellan Harry och William på Kensington Palace – samt om en hätsk diskussion på prins Philips begravning.

Läs mer: Prinsessan Dianas släkting slår hål på märkliga myten – bekräftar sanningen om hennes sista viloplats

Det står också skrivet i biografin varför prinsarnas respektive fruar, Meghan och Kate, inte gillar varandra.

Kung Charles, Prins Harry
Prins Harry och hans pappa, kung Charles. Foto: TT

”Kunde ha varit två böcker”

Läsarna tyckte säkerligen att det redan fanns många spännande anekdoter i boken, men nu framkommer det att det bara är toppen på isberget som kommit till allmän kännedom.

Prinsen säger till The Telegraph att första utkastet till boken var dubbelt så långt som den färdiga produkten är nu. Det fanns material till att skriva en till bok. Han berättar för tabloiden att han medvetet undvek att nämna vissa detaljer om hans pappa och bror – han fruktade nämligen att de aldrig skulle förlåta honom.

– Det kunde ha varit två böcker, om vi säger så. Och det svåra var att ta bort saker. Det finns vissa saker som har hänt, särskilt mellan mig och min bror, och till viss del mellan mig och min far, som jag helt enkelt inte vill att världen ska veta. För jag tror inte att de någonsin skulle förlåta mig, säger Harry.

Historikerns analys

Sedan han och frun Meghan Markle lämnade kungahuset har de flera gånger gått till offentlig attack mot andra medlemmar i Harrys familj, ofta just hans bror och pappa.

Historikern Dr. Ed Owens säger att deras agerande har skadat bilden av kungafamiljen som någon form av ”förebild för brittiskt familjeliv” – den existerar inte längre.

– De (Harry och Meghan) har luftat sin smutstvätt offentligt i stort sett i tre år – och det har återigen gjort stor skada på den berättelsen om ett lyckligt familjeliv. Så varför inte helt enkelt överge det här familjenarrativet en gång för alla? Vi behöver inte ha den här stora kungliga familjen som presenterar sig själva som moraliska föredömen, säger Owens.

Det knakar onekligen i fogarna här. Prins Harry har bränt nästan varenda bro som finns.

Vill du läsa mer om det brittiska kungahuset? Gilla, dela och kommentera artikeln.