Prinsessan Dianas släkting slår hål på märkliga myten – bekräftar sanningen om hennes sista viloplats

Det är 26 år sedan prinsessan Diana tragiskt omkom. Sedan dess har det florerat ett rykte om att hon inte skulle ha begravts på den plats som är hennes officiella viloplats.

Nu slår en släkting till prinsessan hål på myten och berättar sanningen.

Den 31 augusti 1997 var en sorgens dag. Den brittiska prinsessan Diana dog i en bilkrasch i Paris och lämnade efter sig sin före detta make prins Charles (numera kung) samt sönerna William och Harry, som vid tillfället bara var 15 respektive 12 år gamla.

Själv var hon 36 år gammal. I bilen satt också hennes nya kärlek Dodi Fayed, 42, som var son till egyptiska miljardären Mohamed Al-Fayed. Både Dodi och deras privatchaufför Henri Paul omkom i olyckan.

Läs mer: Därför vill Charles inte försonas med Harry – så väljer kungen att bestraffa sin son

Efter sin död begravdes Diana på en vacker ö i en sjö på sin barndomsgård Althorp House i Northamptonshire – men ett elakt rykte har hängt kvar i 26 år att det inte alls är där som hon ligger.

Prinsessan Diana. Foto: Jim Bourdier/AP/TT

Enligt vissa konspiratörer begravdes hon i stället i hennes familjs (Spencer) gravvalv i St Mary’s Church i Great Brington. Där ligger hennes far John Spencer, som avled i en hjärtattack 1992.

Eftersom man inte kan nå ön där Diana officiellt är begravd utan bara kan se platsen från andra sidan vattnet har det varit svårt att helt och hållet bekräfta att det verkligen är hennes sista viloplats.

Besvarar frågan på sociala medier

Men nu skriver Daily Mirror att en släkting till Diana har trätt fram för att berätta sanningen. Hon bemöter ryktet med att publicera bilder och ett filmklipp på Instagram.

Karen Spencer, tredje frun till Dianas bror Earl Spencer, bor nu på Althorp House och för att bevisa att det faktiskt är där som svägerskan ligger begravd så visar hon upp sjön Round Oval och ön som ligger i höstdimman.

Inlägget har fått massor av kommentarer. Folk är nyfikna på myten.

Jag såg nätet att hon kanske begravdes i familjekryptan med sin far i en kyrka som användes av Spencer-familjen”, skrev en person.

Då svarade Karen Spencer – som officiellt är grevinna – direkt på det.

Enligt brittisk lag skulle hon ha behövt kremeras för att kunna placeras i kryptan, och det var inte vad hon ville, så det var inte möjligt”, svarar hon och slår således hål på ryktet.

Harry har tagit med Meghan dit

Många tackade grevinnan i kommentarsfältet, för att de äntligen fått svar på frågan de funderat över i 26 år.

Tack för att du offentligt adresserar denna långvariga myt. Ett uttalande från familjen har varit den saknade pusselbiten under 26 års spekulation”, skriver en person.

Detta är det första offentliga uttalandet från familjen. Lite märkligt att det är i Instagram-kommentarerna, men åtminstone har det nu blivit adresserat”, skriver en annan.

Ön där Diana ligger begravd. Foto: Instagram

Trots att allmänheten inte får ta sig till ön har givetvis Dianas familj, hennes söner, varit där tidigare. Prinsarna William och Harry har besökt sin mors grav flera gånger. Bland annat har Harry tagit med sin fru Meghan Markle.

I augusti 2017, på 20-årsdagen av Dianas död, rodde Harry och Meghan ut till ön.

Först tog Harry lite tid själv med sin mamma, sedan bad Meghan om lite egentid också. Enligt Harry ska hon ha haft sina handflator mot gravstenen och samtidigt bett Diana om ”klarhet och vägledning” i livet.

Skönt att äntligen få lite klarhet i den här frågan. Svägerskan slår hål på en myt som funnits i många år.