Foto: SVT/TT

GRATTIS: Prins Nicolas fyller 8 år – så här charmade han svenska folket i sin allra första intervju

På torsdagen den 15 juni har kungafamiljen all anledning att fira.

Då är det nämligen prins Nicolas födelsedag.

Prinsessan Madeleines son – som charmade svenska folket i sin allra första tv-intervju förra sommaren – fyller nu åtta år.

Prins Nicolas föddes på Danderyds sjukhus den 15 juni 2015. Han är prinsessan Madeleines och Chris O’Neills andra barn och innehar plats nummer tio i den svenska tronföljden – efter storasyster Leonore och före lillasyster Adrienne.

Men Nicolas har inte synts till särskilt ofta i Sverige sedan han föddes, och det har givetvis sin förklaring i att familjen under större delen av hans liv bott utomlands. Först i London, Storbritannien, och sedan 2018 i Florida, USA.

Men i sommar flyttar familjen hem till Sverige igen, och då kommer Nicolas att börja i skola i Stockholm.

– Prinsessan Leonore och Prins Nicolas påbörjar under hösten skolgång i Stockholm. Prinsessan Adrienne kommer att gå i förskola. I och med flytten bosätter sig Prinsessfamiljen i våningen på H.M. Konungens hovstall i Stockholm, skriver hovet i en kommuniké.

Madeleine har många gånger talat gott om sina barn, så som i magasinet Mamas stora intervju där hon gav en exklusiv och öppenhjärtig intervju. Då beskrev hon sina två äldsta barn på följande vis:

– Leonore är den livliga och spralliga. Nicolas är mycket mer lugn och känslig med ett stort hjärta, en riktig mammas pojke. Det är honom jag får alla kommentarer av! Han kan säga ”Mamma, you look beautiful!”, sade Madeleine till Mama.

Och fortsatte med att beskriva Nicolas:

– Chris är väldigt känslosam och mjuk, så jag ser den sidan i Nicolas. Chris ser också detaljer som Nicolas gör och tycker om fina ting.

Artikeln fortsätter under bilden.

KRAMFORS 20220621 Prins Nicolas och prinsessan Madeleine besöker toppen av Skuleberget i Ångermanland. Foto: Patrick Trägårdh / TT
KRAMFORS 20220621 Prins Nicolas och prinsessan Madeleine besöker toppen av Skuleberget i Ångermanland. Foto: Patrick Trägårdh / TT

Prins Nicolas bryter dessutom ny mark i den svenska kungafamiljen, då han är hertig av Ångermanland. Det norrländska landskapet har tidigare aldrig varit hertigdöme.

Fina gåvan till Nicolas

I kraft av detta fick Nicolas, tillsammans med mamma Madeleine och pappa Chris, förra sommaren inviga den dopgåva som han fick av länsstyrelsen i Västernorrland i samband med att han döptes: en upptäckarpark vid Skuleberget i Ångermanland.

SVT:s program ”Året med kungafamiljen”, som varje år ges en unik inblick i den svenska kungafamiljens förehavanden, följde med på invigningen som blev mycket lyckad.

Nicolas pappa, Chris, berättade då att han var glad över att vara tillbaka i Sverige igen.

– Det är underbart. På grund av covid har vi bara varit här ett par gånger de senaste tre åren. Senast i julas. Så det är härligt att vara tillbaka, komma hit och se mer av det fina landet, sade Chris O’Neill då, i en intervju med SVT.

Prinsessan Madeleine var glad att familjen kunde närvara vid invigningen av Nicolas dopgåva, lekparken som hade ett speciellt tema.

– Ja, upptäckartema. Om just hur isen har påverkat och landhöjning. Vi har lärt oss väldigt mycket här i dag, sade prinsessan Madeleine.

Prins Nicolas första tv-intervju – orden

SVT frågade då också Nicolas om vad som var det bästa med parken. Det blir också prinsens allra första tv-intervju.

Vad han svarade?

– Allt, säger Nicolas.

– Mm, jag håller med, sade Madeleine och kramade om sin son.

Prinsen som fyller år i början av sommaren fick av SVT:s utsända också frågan om hur det var att fylla år.

Då kom också ett kort men kärnfullt svar:

– Bra.

Fotnot: Här hos SVT kan man se intervjun i ”Året med kungafamiljen”.

På torsdagen den 15 juni fyller Nicolas åtta år, och vi hoppas givetvis att även denna födelsedag blir bra för prinsen!

Prinsessan Madeleine med familj. Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna
Prinsessan Madeleine med familj. Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Skriv gärna en kommentar!