Hovet inifrån: Så behandlar kungafamiljen sina anställda

I flera år arbetade hon sida vid sida med vår kungafamilj.

Genom upp och nedgångar fanns hon där för att stötta och hjälpa till med kommunikationen mellan hovet och pressen.

Men efter 32 år i den kungliga tjänsten tackade Elisabeth Tarras Wahlberg för sig och lämnade posten som informationschef och hovmarsalk.

Nu talar hon ut om hur relationen är i dag till kungafamiljen.

Under sina många år vid kungafamiljens sida fick hon sitta med på första parkett och vittna till flera stora händelser.

Elisabeth Tarras Wahlberg blev länken mellan hovet och pressen, och gjorde allt för att främja relationen under sina 32 år i kungahusets tjänst.

Och längtan efter att arbeta med kungahuset började redan tidigt i karriären.

– Jag längtade ut från lilla Kristianstad, så efter gymnasiet studerade jag internationella relationer i USA. När jag kom tillbaka till Sverige fick jag jobb på Svenska institutet där jag arrangerade studiebesök för utländska experter. Det innebar också samarbete med utrikesdepartementet där Jan Mårtenson, som 1975 blev kanslichef vid hovet, arbetade. Det var så vi blev bekanta. I och med det kungliga bröllopet 1976 växte det mediala intresset för kungahuset rejält, så Jan insåg att han behövde hjälp och kontaktade mig. Jag har ingen aning om varför han valde just mig, men jag hoppas det var för att han tyckte jag var kompetent, berättar hon för sajten Amelia.

Elisabeth Tarras Wahlberg
Foto: Frankie Fouganthin/Wikkimediacommons

Och resten är som man brukar säga – historia.

Fina orden om kronprinsessan Victoria

Efter det följde otroliga 32 års arbete med kungahuset och genom åren fick Elisabeth vara med om en hel del.

En av de största händelserna kring kungafamiljen som hon bär med sig lite extra mycket från den tiden är när det uppmärksammades att kronprinsessan Victoria drabbats av ätstörningar på 90-talet.

– En av mina största utmaningar var att möta mediernas frågor när det gällde kronprinsessans ätstörningar i mitten av 90-talet. Men jag måste säga att journalisterna var väldigt hänsynsfulla när de väl förstod vad det handlade om. Och jag tycker fortfarande att det är så fantastiskt hur bra kronprinsessan tog sig ur det hela, berättar hon för sajten.

Kronprinsessan Victoria
Foto: Shutterstock

I dag har det gått ett par år sedan Elisabeth lämnade sin roll vid hovet, och nu berättar hon om hur relationen egentligen är till kungafamiljen.

Så är relationen mellan Elisabeth Tarras Wahlberg och kungafamiljen i dag

För Amelia berättar Tarras Wahlberg att kungafamiljen gör en tydlig skillnad mellan sitt privatliv och sitt ”officiella liv”.

Än i dag har hon en fin relation, framförallt med kronprinsessan Victoria.

– När man har som uppdrag att kommunicera med medierna är det faktiskt rätt bra att inte vara allt för inblandad i det privata. Men någon gång ibland, exempelvis när jag var nere på Solliden i samband med kronprinsessans födelsedag, bjöds jag in till de privata gemaken. Jag har fortfarande kontakt med kungafamiljen, framför allt med kronprinsessan och hennes familj, vilket ju är rätt naturligt eftersom kronprinsessan och jag jobbade nära varandra i många år. Jag hälsar på dem på Haga då och då.

Kungen
Foto: Shutterstock

Så fint att höra. Vi önskar er alla allt gott och ta hand om er!

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.

Nyheten om att Agnetha Fältskog blivit ihop med sin stalker slog ned som en bomb på 90-talet. Men vad dolde sig bakom rubrikerna? Hur förvandlades en romans till en ren och skär mardröm? Hur träffades dem? När gick allt fel och vad hände sen? Det tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan. Glöm inte att prenumerera via Spotify elller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt: