Krismötet: Nu ska prinsessan Märtha Louise framtid avgöras – efter skandalerna med Shaman Durek

Det har stormat rejält kring norska prinsessan Märtha Louise sedan hon tillkännagav sin förlovning med Shaman Durek. Enligt NRK hålls nu möten i det norska kungahuset gällande prinsessans titel och roll. Nu har kronprins Haakon uttalat sig gällande sin systers framtid.

– Men samtidigt känner jag – vi – ett väldigt ansvar för kungahuset som institution, säger kronprins Haakon till NRK.

Prinsessan Märtha Louise. Foto: Stian Lysberg Solum.
Prinsessan Märtha Louise. Foto: Stian Lysberg Solum

Prinsessan Märtha Louises framtid i den norska kungahuset står på spel, och hur den kommer att se ut diskuteras just nu mellan fyra väggar. 

Ska gifta sig med shamanen

I somras meddelade den norska prinsessan att hon förlovat sig med Shaman Durek

“Jag är glad att kunna meddela att jag förlovat mig med Shaman Durek. Han som får mitt hjärta att hoppa, han som ser mig och uppmärksammar min högsta potential. Hans som får mig att skratta och han som jag kan vara sårbar med”, skrev Märtha Louise på sin Instagram då. 

Beskedet togs emot med blandade känslor av folket. 

LÄS MER: Kungaparets reaktion chockade Shaman Durek – när han ville fria till Märtha Louise: ”Skrämde mig…”

Säljer medaljonger som ska bota corona

Skandalomsusade Shaman Durek har anklagats för att vara en lurendrejare, bland annat för att han sålt dyra medaljonger som han menar ska ha botat honom från covid-19. 

På sin hemsida beskriver han medaljongerna som ”avancerad spirituell teknologi för spirit-hacking och optimalisering”, och prislappen ligger på 2 300 kronor styck. 

Det stundande bröllopet har nu ställt saker på sin spets. Prinsessan Märtha Louise har tidigare fått direktiv om att endast använda sin prinsesstitel när hon representerar kungahuset och privat, men aldrig i kommersiella sammanhang. 

– Å ena sidan har ju min syster förlovat sig och jag har lärt känna Durek Verrett och tycker att det är trevligt att umgås med honom. Vi har träffats en hel del, och jag vill gärna att han ska känna sig välkommen i vår familj,  säger kronprins Haakon till NRK.

– Men samtidigt känner jag – vi – ett väldigt ansvar för kungahuset som institution, tillägger han. 

Märtha Louise framtid diskuteras

Hur det blir framöver diskuteras nu i det norska kungahuset

– Det vi gör nu är att vi försöker hitta en bra väg framåt, samtidigt som vi tar till oss alla känslor som detta väcker. Det kommer att ta en del tid, säger kronprins Haakon till NRK.

Enligt en undersökning som genomfördes av Norstat för NRK i september tycker hälften av alla som medverkade att prinsessan Märtha Louise ska sluta representera kungahuset.