Foto: Claudio Bresciani/TT

Kronprinsessan Victorias gripande ord om bortgångne vännen: ”Betytt mycket för mig”

Här hedrar kronprinsessan Victoria minnet av Förintelsens offer.
I sitt starka tal berättade hon också om sorgen efter avlidne vännen Emerich Roth.

På torsdagen den 27 januari uppmärksammades Förintelsens minnesdag runtom i världen – så även i Sverige.

Att just detta datum utsetts till minnesdag beror på att det var den dagen, år 1945, som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Dagen har sedan år 1999 betecknats som officiell minnesdag i Sverige, och av FN sedan 2005 som internationell minnesdag.

STOCKHOLM 20220127 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till utdelningen av Micael Bindefelds Stiftelses stipendium till minne av Förintelsen på Kungl. Dramatiska Teatern. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel uppmärksammade minnesdagen genom att sprida sin kungliga glans över utdelningen av Micael Bindefelds Stiftelses stipendium till minne av Förintelsen på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Kronprinsessan höll dessutom ett känslofyllt tal där hon bland annat berättade om sin nära relation till förintelseöverlevaren, socialarbetaren och föreläsaren Emerich Roth, som avled 22 januari 97 år gammal.

– För bara några dagar sedan gick en person ur tiden som betytt mycket för mig och för väldigt många andra. Emerich Roth var en av Sveriges sista överlevande från Förintelsen, sade kronprinsessan Victoria i sitt tal.

Redan för över 20 år sedan delade hon ut Skolornas fredspris, som grundades av just Roth. De båda kom att träffas många fler gånger under åren.

Stockholm, Sverige, 2001-05-17. Skolornas Fredspris 2001 delades ut av kronprinsessan Victoria. I bakgrunden prisets grundare Emerich Roth. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi är många härinne, ja, många i hela vårt land, som delar en djup tacksamhet för hans mod, hans engagemang och hans outtröttliga arbete. Vi har nu ett stort gemensamt ansvar att förvalta hans arv och att föra det vidare, sade kronprinsessan i talet.

LÄS MER: 70 år efter Förintelsen flyger en drönare över Auschwitz – bilderna lämnar ingen oberörd

Kronprinsessan Victoria vände sig i sitt tal särskilt till de förintelseöverlevare som närvarade vid ceremonin. Hon tog också upp nazisternas ockupation av Norge, och beskrev hur gränsen mot Sverige blev en nödutgång.

– När vårt grannland ockuperades, för mer än 80 år sedan, så gav det återklang i Sverige. Precis som andra stora händelser i vår omvärld ger återklang i vårt land i dag.

Kronprinsessan Victoria passade också på att tacka alla som lyssnat.

– Tack till alla er som är här i dag och som på olika sätt bidrar till att bevara historien, och att hålla den levande. Ni gör en enormt viktig insats för framtiden och jag önskar er varmt lycka till med ert fortsatta arbete.

Fotnot: På hovets hemsida finns kronprinsessans talmanus att ta del av i sin helhet.

Nu hjälps vi åt att hedra minnet av alla miljontals människor som tvingades sätta livet till under Förintelsen.