Prinsessan Dianas hjärtskärande 4 sista ord – brandmannen som försökte rädda henne bekänner
Prinsessan Diana. Foto: Michel Lipchitz & Jerome Delay/AP/TT

Prinsessan Dianas hjärtskärande 4 sista ord – brandmannen som försökte rädda henne bekänner

I dag, torsdag 31 augusti, har det gått exakt 26 år sedan världen berövades en mycket älskvärd prinsessa.
Det var nämligen då som prinsessan Diana omkom i den där hemska bilolyckan i Paris.

Kung Charles före detta fru avled efter en bilkrasch i Paris tillsammans med sin partner Dodi Fayed, son till egyptiske miljardären Mohamed Al-Fayed, sista dagen i augusti år 1997, även om det spridits konspirationsteorier kring den rapporterade versionen av händelsen ända sedan dess.

Artikeln fortsätter under bilden.

Diana fotograferad med blivande kung Charles och parets två gemensamma barn, William och Harry, den 9 juli 1986. Foto: Michel Lipchitz/AP/TT
Diana fotograferad med blivande kung Charles och parets två gemensamma barn, William och Harry, den 9 juli 1986. Foto: Michel Lipchitz/AP/TT

Det var sent på kvällen på lördagen den 30 augusti som Diana tillsammans med pojkvännen Fayed lämnade sitt hotell i Paris och färdades längs floden Seines norra bank.

Kort efter midnatt körde deras bil i in den tunnel som senare kommit att namnges efter den avlidna Diana. De förföljdes samtidigt av nio paparazzi-fotografer.

Fayed och bilens förare kom aldrig ur tunneln med livet i behåll. De dödförklarades på plats, samtidigt som Diana fördes med ambulans till sjukhus. Men hennes liv gick inte att rädda.

Tidigt på morgonen, klockan 04.00, förklarades även Storbritanniens tidigare prinsessa avliden.

En hel värld var i chock.

Artikeln fortsätter under bilden.

Prinsessan Diana omkom i en bilkrasch i Paris 1997. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Nu skriver brittiska tabloidtidningen Daily Star, att prinsessan Dianas sista ord nu blivit avslöjade av brandmannen som försökte rädda hennes liv.

Brandmannen berättar om sitt starka minne

Xavier Gourmelon var en av de första i räddningsinsatsen som kom till platsen där prinsessan Dianas bil hade kraschat vid Pont de I’Alma-tunneln i Paris efter att bilen körts i över 98 kilometer i timmen.

Gourmelon kom fram till Diana minuter efter kraschen, och kunde höra vad han uppger skulle komma att bli hennes sista ord.

Uppenbarligen hade brandmannen ingen aning om vem som satt på insidan av bilen när han först kom dit. Enligt Daily Star sade han:

– Bilen var en enda röra och vi behövde hantera det som vilken annan bilolycka.

– För min del var detta en vanlig trafikolycka, en av många situationer som kräver nödhjälp, efter att bilen kört för fort och med en rattfull förare.

– Jag kunde se att hon hade en liten skada på höger axel, men det var inget annat än det där. Det fanns inget blod på henne alls, säger Gourmelon.

Han fortsätter:

– Jag höll hennes hand och bad henne vara lugn och stilla, jag sa att jag var där för att hjälpa och lugna henne.

Sista orden

Under olyckan satt Diana i baksätet på en Mercedes S-280 med sin partner Dodi Fayed.

När Gourmelon kom till prinsessan var hon fortfarande vid medvetande. Han säger att hennes sista ord var: ”Herregud, vad har hänt?” (“My God, what’s happened?”).

Den officiella rapporten berättade hur prinsessan hade avlidit till följd av massiva inre skador och ett bristande blodkärl intill hennes hjärta som ledde till inre blödning.

Vi fortsätter att sakna prinsessan Diana än i dag. Världen skulle säkert vara en bättre plats var hon fortfarande fanns i den för att sprida sin kärlek.

Just i dag tänker vi lite extra på Diana, då det gått 26 år sedan olyckan.