Victorias smärtsamma oro – bryter tystnaden om stora farhågan: ”Oroväckande och sorgligt”

Kronprinsessan Victoria är orolig.

Rapporteringen väcker starka känslor hos henne personligen.

– Det är oroväckande och sorgligt, säger hon till TT.

Att kronprinsessan Victoria har ett starkt engagemang i många frågor är vida känt.

Förutom att hon i hela sitt liv förberett sig för den dagen då hon väntas ta över som drottning och statschef, har hon i många år haft ett personligt engagemang i den egna programverksamheten.

Framför allt frågor som hållbarhet, med fokus på klimat-, havs- och fiskefrågor har stått i fokus, men också kris- och konflikthantering, biståndsarbete och internationellt fredsfrämjande verksamheter.

LÄS MER: Därför tokhyllas nu Victoria stort internationellt – nya bilderna skapar rubriker i världen

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2018-12-20 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm på torsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 2018-12-20 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

I kraft av kronprinsessa representerar Victoria Sverige vid olika typer av besök i utlandet.

Så även under denna veckan, då Victoria på torsdagen besökte Norge. I vårt västra grannland togs kronprinsessan emot av forskare och experter efter att dessa studerat när isen börjar smälta i Norra ishavet och vad som påverkar detsamma. Där informerades Victoria, samt den svenska regeringens representant i form av den rekordunga klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari, 27 (L).

Victoria bryter tystanden om oron

På plats i Svalbard fick Victoria kliva ombord på isbrytaren Oden som återvänt från Polarforskningssekretariatets forskningsexpedition.

LÄS MER: Anställd bryter tystnaden om Victoria – bekräftar det många anat om kronprinsessans beteende när folket inte ser

Victoria drar paralleller till ett tidigare besök i regionen, för 15 år sedan. Och hon tycker sig själv kunna se skillnader i dag jämfört med då.

– Man ser, och framförallt hör, skillnad från när jag var här senast. Det var 2008 och i dag är det 2023. Det är oroväckande och sorgligt när man förstår vad det får för konsekvenser för djur och natur, säger kronprinsessan Victoria efteråt, till nyhetsbyrån TT, uppger Expressen.

Artikeln fortsätter under bilden.

LONGYEARBYEN 20230615 Kronprinsessan Victoria får information ombord på Oden på torsdagen under ett besök på Svalbard i samband med att isbrytaren Oden har återvänt från Polarforskningssekretariatets forskningsexpedition ARTofMELT2023 i Norra ishavet där forskarna har studerat när isen börjar smälta och vad som påverkar smältningen. Här ses dom på väg ut till Oden. Foto: Anders Wiklund / TT
LONGYEARBYEN 20230615 Kronprinsessan Victoria får information ombord på Oden på torsdagen under ett besök på Svalbard i samband med att isbrytaren Oden har återvänt från Polarforskningssekretariatets forskningsexpedition ARTofMELT2023 i Norra ishavet där forskarna har studerat när isen börjar smälta och vad som påverkar smältningen. Här ses dom på väg ut till Oden. Foto: Anders Wiklund / TT

Kronprinsessan medger att hon känner mycket starkt personligen i frågan.

– Jag är ordentligt orolig för hela vår planet. Vi förändrar förhållandena för växter, djur och oss själva med en hastighet som vi kanske inte riktigt förstår. Framförallt förstår vi inte hur vi rubbar ekosystemen som är så enormt viktiga, säger Victoria.

LÄS MER: Victorias nya internationella modesuccé – vänder sig om och visar upp spektakulära klänningen

”Jag försöker att vara en medveten konsument”

Kronprinsessan menar att hon känner att hon kan spela en viktig roll när det kommer till att lyfta denna viktiga fråga på dagordningen. Hon menar att det handlar om att förstå helheten.

Samtidigt försöker Victoria själv göra vad hon kan för att minska sitt eget klimatavtryck, berättar hon för nyhetsbyråns utsända.

– Jag försöker att vara en medveten konsument, i mina val och i våra val som vi gör hemma. Det är inte så lätt att vara konsument och det är inte alltid så lätt att leva så som man önskar. Men att göra det man kan i det lilla och kanske i det lite större.

🏔️❄️ Kronprinsessan och statsrådet Romina Pourmokhtari besökte i veckan Svalbard tillsammans med…

Posted by Kungahuset on Friday, June 16, 2023

Dela gärna vidare artikeln om du delar Victorias engagemang i denna fråga.