Foto: TT

George Harrison blev bara 58 år – när stjärnan dog passade hustrun på att ta ett ovanligt beslut

George Harrison lämnade världen 58 år gammal.
Men när världsstjärnan hade kremerats svävade fansen fortfarande i ovisshet.

The Beatles.

Det räcker egentligen med att läsa namnet. Insikten och gåshuden kommer omedelbart för de flesta. Världens största band och ett musikaliskt fenomen som för alltid förändrade vår populärkultur finns för alltid inristade i historieböckerna.

John LennonPaul McCartneyGeorge Harrison och Ringo Starr förändrade popen med låtar som ”Here Comes The Sun”, ”Come Together”, ”Let It Be”, ”Yesterday” ”Hey Jude” och ja, vi kan hålla på hela dagen …

Liverpoolkvartetten bildade bandet i den brittiska industristaden 1960 och under ett decennium, fram till 1970, skapade de några av världshistoriens mest omtalade och hyllade album. Men när 60-talet blev 70-tal splittrades plötsligt bandet.

Därefter fortsatte bandmedlemmarna på separata håll, men deras musik som grupp har alltsedan dess fortsatt fått nya fans i generation efter generation.

Artikeln fortsätter under bilden.

The Beatles tillsammans på scen, okänt datum. Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr och John Lennon. Foto: AP/TT
The Beatles tillsammans på scen, okänt datum. Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr och John Lennon. Foto: AP/TT

I dag lever ”bara” två av bandmedlemmarna – McCartney och Starr. John Lennon sköts till döds den 8 december 1980 i New York när han var på väg in till sin bostad. Den legendariske låtskrivaren och fredsaktivisten blev bara 40 år. Gitarristen i bandet, George Harrison drabbades av lungcancer och avled 29 november 2001, 58 år gammal.

Hur det egentligen gick till när The Beatles splittrades 1970 har länge varit omtvistat och mytomspunnet. I intervjuer många år senare har Sir Paul McCartney gett sin bild av det. Artisten som adlades 1997 av drottning Elizabeth, menar att det tvärtemot ryktena inte var han som ville att Beatles skulle lägga ner som band.

I stället berättar McCartney att det var Lennon som låg bakom uppbrottet i en kommande och mycket uppmärksammad BBC-intervju.

– Det var inte jag som låg bakom splittringen. Nej, nej, nej. John kom in en dag och sade ”jag lämnar Beatles”, säger Paul McCartney i en BBC-intervju, uppger tidningen The Guardian.

Hur det än var med den saken fortsatte alltså medlemmarna på var sitt håll efter splittingen.

Den mångfacetterade gitarristen, sångaren och låtskrivaren George Harrison hann ge ut 12 album under sina aktiva år. Han fick stora hits med låtar som ”My Sweet Lord”, ”Give me love (Give me Peace on Earth)” och ”Got My Mind Set on You”. Han blev likt sina bandkollegor invald i Rock n roll Hall of Fame redan 1988, och som soloartist 2004.

Men det senare hann han aldrig uppleva.

Tre år tidigare gick stjärnan ur tiden, 58 år gammal.

Artikeln fortsätter under bilden.

The Beatles i USA 1966. Ringo Starr, George Harrison, sittandes Paul McCartney och John Lennon. Foto: AP Photo/TT
The Beatles i USA 1966. Ringo Starr, George Harrison, sittandes Paul McCartney och John Lennon. Foto: AP Photo/TT

Harrison, som var den yngste av Beatles-medlemmarna somnade in i Beverly Hills, Kalifornien efter en kamp mot cancern. Han hade då sin närmaste familj runt sig, däribland hustrun, författaren Olivia Harrison och den då 24-årige sonen Dhani.

Men innan världen ens hade fått veta om popikonens frånfälle, var han redan kremerad. Det uppgavs att ett arrangemang i största hemlighet ordnades vid den tiden, skriver New York Post.

Bara nio timmar efter sin död kremerades Harrison under en Hare Krishna-ceremoni.

Enligt News of the World var Olivia och Dhani på ett flyg med George Harrisons aska, när nyheten om ex-Beatles-stjärnans död nådde världen.

De var då på väg till Indien där begravningsceremonin ägde rum. Den brittiska tabloiden, som förövrigt lades ner för ett par år sen, uppgav också att en Hare Krishna-präst läste ur Bhagavad-Gita, en samling heliga hinduiska verser, vid ceremonin.

Artikeln fortsätter under bilden.

Olivia och George Harrison vid en resa till Irland år 2000. Foto: AP Photo/HO/TT
Olivia och George Harrison vid en resa till Irland år 2000. Foto: AP Photo/HO/TT

Enligt tidningen spreds sedan Harrisons aska i den heliga floden Yamuna, ungefär sex mil från Taj Mahal. George Harrison upptäckte tidigt den indiska kulturen som han också omfamnade och tog in i Beatles arbete i form av indiska instrument och hinduisk andlighet.

Vad tycker du om The Beatles musik? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida! Här kommer gruppens sista, officiella musikvideo från nya låten ”Now and Then” som gavs ut 2023: