Helen Sjöholms varma ord om Tommy Körberg – efter stjärnans svåra kamp: ”Otroligt stark”

Helen Sjöholms varma ord om Tommy Körberg – efter stjärnans svåra kamp: ”Otroligt stark”

Tommy Körberg hyllades stort i TV4:s ”Vilket liv!”.
Samtidigt öppnade den folkkäre artisten upp om sin tuffa väg tillbaka till rampljuset – efter månaderna på sjukhus.
Nu berättar Helen Sjöholm hur hon påverkades av vännens kamp.
– Det är en otroligt stark man på alla plan, säger hon till Nöjeslivet.

Helen Sjöholm och Tommy Körberg är två av Sveriges största och mest folkkära artister.

I många år har duon arbetat tillsammans – och när Körberg hyllades i söndagskvällens avsnitt av ”Vilket liv!” i TV4 fanns Sjöholm givetvis med i bilden.

I ett förinspelat videoinslag skickade Sjöholm en varm hälsning till Körberg, tillsammans med kollegan Benny Andersson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Helen Sjöholm och Benny Andersson framförde en förinspelad sång tillsammans med Kalle Moraeus och Tommy Körberg som fanns på plats på Oscarsteaterns scen i TV4:s "Vilket liv!". Foto: TV4
Helen Sjöholm och Benny Andersson framförde en förinspelad sång tillsammans med Kalle Moraeus och Tommy Körberg som fanns på plats på Oscarsteaterns scen i TV4:s ”Vilket liv!”. Foto: TV4

I en intervju med Nöjeslivet berättar Sjöholm nu om sin stora tacksamhet för Körbergs skull. Det var hösten 2020 som Körberg tvingades till operation och tillbringade fyra dagar i respirator. Han fick sedan stanna på sjukhus i två och en halv månad – en händelse han talat om många gånger sedan dess, senast på söndagskvällen i samtalet med Renée Nyberg i TV4.

LÄS MER: Därför dök inte Lasse Kronér upp till Tommy Körbergs hyllningskväll i TV4 – folkkäre SVT-profilens ord

Kjell Bergqvists tårar för Tommy Körberg

Körbergs nära vän sedan många år, skådespelaren Kjell Bergqvist, brast ut i tårar när han berättade om den svåra tiden.

– Jag lovade att inte ringa varje dag. Men vid två tillfällen fick jag komma in och sitta med Tommy i sjukrummet. Och jag kan säga att när jag åkte därifrån, jag grät hela jävla vägen hem. För jag kände att det här kommer gå åt helvete för Tommy. Så kändes det, det var så jävla mycket ärr och slangar och skit överallt, sade Bergqvist i programmet innan han gav Körberg en kram.

LÄS MER: Kjell Bergqvists tårar – känslosamma orden om Tommy Körbergs kamp för sitt liv: ”Grät hela vägen hem”

Artikeln fortsätter under bilden.

Tommy Körberg, Kjell Bergqvist
Foto: Tv4

Helen Sjöholms varma ord om Körberg – efter stjärnans tunga tid

Körbergs tunga period var någonting som även påverkade Helen Sjöholm på djupet.

– Tommy var så sjuk vilket var knas. Men han har klarat det och det är fantastiskt, för han måste finnas. Så är det bara, säger hon.

Sjöholm är djupt imponerad över Körbergs starka comeback i rampljuset efter sjukdomstiden.

– Han gjorde en jättefin strömmad konsert som jag var med på förra året. Det var helt… han är min röstgud på något sätt. Från Jacques Brel till Chess – det finns ingen som Tommy. Han är unik, säger Helen Sjöholm.

Hon fortsätter: 

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2017-01-24 Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Peter Jöback ställde sig för första gången på scen tillsammans när "I love musicals" sommaren 2017 kom till Ullevi. Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 2017-01-24 Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Peter Jöback ställde sig för första gången på scen tillsammans när ”I love musicals” sommaren 2017 kom till Ullevi. Foto: Anders Wiklund / TT

– Det var omtumlande i och med att han var så påverkad av det. Nu är han tillbaka. Det är en otroligt stark man på alla plan. Och väldigt mjuk. Mjukare än vad många kanske tror.

Själv är Helen Sjöholm nu högaktuell med spelningar tillsammans med pianisten Rickard Nilsson den 6-7 oktober på Wenner-Gren Center i Stockholm.

LÄS MER: Tommy Körberg om Renée Nybergs spel bakom fasaden – bekräftar vad många misstänkt

Helen Sjöholm på julturné med Anna Stadling

Dessutom kommer hon ge sig ut på en julturné i flera delar av landet, då ihop med kollegan och vännen Anna Stadling. ”Snö & marschaller” – som också är titeln på duons nya julalbum – får premiär 19 november i Uppsala och går i mål 20 december i Helsingborg.

Artikeln fortsätter under bilden.

Vad har du lärt dig om dig själv under pandemin?

– Det kanske jag vet lite bättre om några år. Om mig själv vet jag inte. Jag vet ganska mycket vad jag borde göra men som jag ändå inte gör. Att lugna ner mig till exempel, jag har alltid haft svårt för att vila. Jag gör något hela tiden. Det som kommit fram mest är hur ensamhet finns runtomkring och även i en själv. Jag har uppskattat så mycket att ha min familj, att vi finns här och nu. Har känt att saknaden efter jobbet och sammanhang under pandemin hamnade i skuggan av all tid jag fick med min familj. En ny kvalité. Sen fick jag också lite perspektiv till hur mycket jag har arbetat under åren, säger Sjöholm.

Den skönsjungande artisten förklarar att hon älskar sitt arbete, men att det också ”kostat på”. 

– Jag skriver dagbok och undrar ibland hur har jag fått ihop det? Men jag får ju så mycket energi tillbaka i mitt jobb som tur är!

Funderar du på att skriva en självbiografi?

– Absolut inte. Jag är helt ointresserad av det. Jag kan vara en äventyrare på scen och stå i kontakt med massa olika nivåer på scen. Men jag har inte riktigt känt behovet av att dela med mig av det. Det är inte en rädsla, men jag är inte särskilt sugen på det, säger Helen Sjöholm.

Hon utvecklar:

– Men det finns många som mår bra av att öppna sig fullständigt, och det har jag full respekt och kanske viss avund inför. Man kan hjälpa andra och få upp viktiga frågor. Det kan jag göra till viss gräns. Jag tror min terapi är musicerandet och jobbet.

LÄS MER: Helen Sjöholms starka ord om Abbas nya låtar – hyllar comebacken: ”Rysningar på så många plan”

Fakta: Här kan du se Helen Sjöholm

Med pianisten Rickard Nilsson:

6-7 oktober: Stockholm

Med Anna Stadling i julkonserten ”Snö & marschaller”:

19 november: Uppsala
21 november: Växjö
26 november: Luleå
27 november: Umeå
28 november: Skellefteå
29 november: Sundsvall
3 december: Linköping
4 december: Norrköping
7 december: Stockholm
10 december: Jönköping
12 december: Gävle
17 december: Kalmar
18 december: Göteborg
19 december: Halmstad
20 december: Helsingborg

Med reservation för ev. ändringar.