Lasse Berghagen spänner blicken när han tar ton till sirapslen ballad – får publiken att göra något oväntat

Lasse Berghagen är mannen på allas läppar efter den massiva hyllningen i ”Vilket liv!” på TV4 i söndags.

Här tar vi en titt på när han blev inbjuden att uppträda på säsongsfinalen av ”Allsång på Skansen” 2009 – och låtvalet som fick publiken att släppa alla hämningar.

– Jag vill se ett böljande hav, ta tag i grannen!, skrek han från scenen.

Helgen avslutades med att Renée Nyberg och en hel drös med artistkollegor, vänner och familjemedlemmar hyllade Lasse Berghagen, 78, ordentligt i TV4:s stora produktion ”Vilket liv!”.

Det fanns knappt ett öga som var torrt inne i Oscarsteaterns lokaler. Programmet sågs av många, många tusen tv-tittare och alla älskade vad de bevittnade.

För många är Lasse Berghagen ansiktet utåt för SVT-klassikern ”Allsång på Skansen”. Har någon annan programledare varit så älskad? Tveksamt.

Han ledde programmet mellan 1994 och 2003 innan han lämnade över rollen till Anders Lundin. Även efter att han slutat som folkkär och älskad programledare för ”allsången” har han gästat sommarshowen vid ett par tillfällen.

Här är ett sådant exempel. 2009 fick Lasse Berghagen frågan om han ville komma förbi under säsongsfinalen och sjunga en låt. Givetvis tackade han inte nej till det.

Läs mer: Markoolio drar upp Berghagen på scen i ”Vilket liv!” – när resten av vännerna kliver in reser sig hela publiken

En klassisk Lasse-låt

Framför ögonen på Bosse Larsson, den tidigare programledaren för ”Allsång på Skansen” (1974-1993), framförde Lasse sin vackra och kärleksfulla ballad ”Sträck ut din hand”.

Låten skrev han 1993, men den gavs först ut med dansbandet Kellys. Två år senare uppträdde han dock med den själv och hade även med den på sitt album med samma namn. Sedan dess har den alltid funnits med i Berghagens repertoar.

Mellan 13 maj och 22 juli 1995 låg den faktiskt tvåa på ”Svensktoppen” i elva raka veckor.

Vi minns refrängen som går:

Sträck ut din hand och finn en hand i din
Så gjorde jag och fann en hand i min
Sträck ut din hand och bygg en mänsklig bro
Vi bygger från land till land, sträck ut din hand
”.

”Ta tag i grannen nu och gunga med”

När Lasse Berghagen gick runt på Sollidens scen försökte han få igång publiken på något sätt.

Till en början satt alla och diggade lite lätt tillbakadraget från sina platser. Men ju längre låten gick, desto mer uppspelta blev människorna på Skansen. Till slut vajade händer fram och tillbaka.

Lasse Berghagen uppmanade folket att stå upp och gunga med. Foto: Youtube/SVT

Efter tre minuter nådde låten sitt crescendo. Då hade Lasse spänt sin blick i publiken och uppmanat dem att fatta varandras händer.

– Ställ er upp! Ta tag i grannen. Ställ er upp! Gunga med. Jag vill se ett böljande hav. Ta tag i grannen nu och gunga med, skrek han från scenen.

Då snackar vi stämning. En folkfest i ordets rätta bemärkelse.

Vilken underbar film från när Lasse gästade ”Allsång på Skansen” och återigen visade vem som är kungen på Sollidens scen.

Det är inte många som kan ta en publik som han kan. Tack så himla mycket, det här var kul att se.