Lena Philipssons vrede – folkkära artisten ryter ifrån: ”Känner mig diskriminerad”

Lena Philipsson ryter nu ifrån.
Den folkkära artisten vill öka takten – för att få tillbaka publiken.
– Jag känner mig diskriminerad, skriver hon på Instagram.

Lena Philipsson, 55, är en av våra mest folkkära artister. Pop- och schlagerstjärnan har varit en självklar del av svenskt musik- och nöjesliv ända sedan tidigt 1980-tal, då hon debuterade med singeln ”Boy/You Open My Eyes” 1984. Två år senare arbetade hon på Byggnadskontoret i sin älskade hemkommun Vetlanda – när hon samtidigt skulle sjunga i Melodifestivalen för första gången.

Det blev så klart succé – låten ”Kärleken är evig” kom tvåa och skrev för evigt in sig i den svenska Melodifestivalhistorien som en av de stora klassikerna. Därefter har det blivit otaliga uppträdanden i såväl tv som ute på vägarna.

Men till följd av coronapandemin har hon likt alla andra artister det senaste ett och ett halvt åren inte kunnat sjunga för en stor publik.

Under Melodifestivalen i vintras gjorde Lena Philipsson en bejublad sketch om just hur en artist tacklar vardagen – mitt under en pandemi.

STOCKHOLM 2021-02-06 Programledaren Lena Philipsson vid Melodifestivalens första deltävling i Annexet på lördagen Foto: Jonas Ekströmer / TT

Lena Philipsson drabbades av publikbortfallet även förra året – när hon fick det ärofyllda uppdraget att stå på Allsångsscenen i specialshowen ”Allsångsscenen är din” i en heltimme efter det ordinarie programmet på Skansen.

Till följd av de pandemirestriktioner som då rådde, fanns bara en mindre publik på plats vid Sollidenscenen.

STOCKHOLM 20200804 Lena Philipsson under årets Allsångsscenen är din på Skansen. Foto: Erik Simander / TT

I takt med att allt fler vaccinerat sig – i skrivande stund har 67,4 procent av den vuxna befolkningen i landet fått båda doserna – menar Lena Philipsson nu att det är dags att inför vaccinpass för konserter. Detta så att fler kan få gå på konsert.

– Jag känner mig diskriminerad. Vaccinpass eller covid-test. Låt inte människor som väljer att inte vaccinera sig sänka en hel bransch. Tack för mig! skriver hon på Instagram där hon också får medhåll av många artistkollegor.

– Word. Jag är med dig, skriver Linda Bengtzing, 47, i en kommentar till inlägget.

Även Andreas Weise, 35, och Jill Johnson, 48, skriver att de följer Lena Ph:s exempel genom att dela bilden med texten ”vaccinpass för nöjesbranschen nu!”.

Frågan om eventuella vaccinpassens vara eller icke vara vid evenemang är en politisk fråga. I förra veckan öppnade regeringen för just covidpass vid större event. Detta är någonting som Moderaterna redan föreslagit ska utredas för att kunna öppna evenemang åt en större, vaccinerad publik.

– Vi har från regeringens sida tidigare sagt att, när det gäller stora evenemang, så är det inte omöjligt att vi skulle behöva de här covidbevisen, säger socialminister Lena Hallengren, 47, (S) till Sveriges Radio.

Samtidigt menar hon att det finns svårigheter i att behandla människor på olika vis.

– Det är inte helt enkelt, och vi kan ju se i situationer till exempel i Frankrike skapar det väldigt mycket aggression, demonstration och protester när man behandlar människor olika. Så det får man verkligen tänka till om. Men när det gäller stora evenemang är det någonting som regeringen tittar på, säger Hallengren.

Vad tycker du om detta, bör vaccinpass införas så att fler kan få komma in på konserter, nattklubbar och dylikt? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.