Anni-Frid Lyngstads son Hans har vuxit upp – så lever han idag

Anni-Frid Lyngstad var bara 18 år när hon fick sonen Hans tillsammans med sin dåvarande make Ragnar Fredriksson.

Nu är Abba-stjärnans son 61 år och så här lever han idag.

Det finns nog knappast någon som inte har koll på gruppen Abba från Sverige.

Medlemmarna Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus har tillsammans sålt miljontals album och är fortsatt en av världens största grupper.

1973 kammade bandet hem en tredjeplats i Melodifestivalen med låten ”Ring, Ring”.

Men året därpå tog bandet hem segern med superdängan ”Waterloo”.

Vinsten i Melodifestivalen tog bandet till Eurovision Song Contest och blev deras biljett ut i världen.

Många är vi, som decennier senare, kan låten utantill.

I år är det hela 50 år sedan som vinsten ägde rum, men redan 2005, i samband med Eurovisions 50-årsjubileum, röstades ”Waterloo” fram till den bästa låten i tävlingens historia.

Mest sålda albumet

Genom åren har Abbas musik satt tonen för storslagna musikaler, filmer, vunnit flera priser och låtar som ”The Winner Takes It All”, ”Mamma Mia”, ”Super Trouper”, ”Dancing Queen”, ”Gimme, gimme, gimme”, ”Voulez-Vous” och ”Happy New Year” – blev alla stora lyssnarfavoriter.

Som om inte det vore nog så är albumet ”Abba gold”, det näst mest sålda albumet någonsin i Storbritannien, med 5,61 miljoner sålda exemplar.

Endast Queens ”Greatest hits” bräcker det svenska världsbandet när det gäller försäljning, det rapporterade Aftonbladet 2021.

Därför splittrades ABBA

Men allt det vackra har också ett slut och i början på 80-talet splittrades gruppen.

Björn, Benny, Agnetha och Frida satsade på egna musikaliska projekt.

Anni-Frid påbörjade sin solokarriär direkt och släppte albumen ”Something’s Going On” (1982), ”Shine” (1984) och” Djupa Andetag” (1996).

Största succén under ABBA-pausen var ”I Know There’s Something Going On” och duetten med Ratata, ”Så länge vi har varann”.

Hon har också sjungit in duetter med stjärnor som Phil Collins och Roxettes stjärna, Marie Fredriksson.

Abba-Fridas tunga tragedier

Utåt sett har Anni-Frid levt ett glammigt liv i lyx och flärd. Men framgång är inte allt.

Faktum är att Anni-Frids liv också har varit kantat av en rad tragedier och mörkret som följt Anni-frid började redan när hon var ett litet barn.

Anni-Frid Lyngstad föddes 1945 i Norge ett halvår efter andra världskrigets slut. Hennes mamma vara norska, hennes far soldat i ockupationsmakten som efter Tysklands nederlag skickats hem.

Vid den här tiden var det vanligt att barn till tyska soldater blev mobbade, kallades ”Tyskungar” och misshandlades.

Anni-Frid och hennes mamma blev snabbt utfrysta på byn och innan det hann bli värre tog hennes mormor med sig sitt lilla barnbarn till Sverige.

Anni-frids mamma Synni kom snart efter till Sverige men dog strax därpå. Dog gjorde snart även mormor Agny.

Anni-Frids dotter Lise-Lott dog

När Anni-Frid bara var 18 år gammal fick hon sitt första barn tillsammans med maken Ragnar Fredriksson, också han musiker.

Sonen fick namnet Hans och några år senare fick paret även dottern Lise-Lott.

Men ännu en gång skulle Anni-Frids liv rasa samman.

1998 omkom Anni-Frid Lyngstads dotter Lise-Lott i en bilolycka i USA. Hon blev 30 år.

Vid den här tidpunkten hade Anni-Frid skilt sig från Ragnar, blivit popdrottning med Abba, gift sig och skilt sig från kollegan Benny Andersson och mött kärleken på nytt.

Den här gången var det prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen som fångat Anni-Frids intresse.

När paret gifte sig 1992 fick Anni-Frid Lyngstad också titeln prinsessa och grevinna av Plauen.

Men bara ett år efter dotterns död omkom även maken Heinrich. Endast 49 år gammal gick han bort i cancer.

– En obegriplig sorg. Man känner så där att man inte kan överleva knappast. Min dotter gick bort -98 och min man gick bort -99. Då var jag tvungen att ha någonting att tro på, annars hade det varit väldigt svårt att klara av det, berättade ABBA-Frida när hon var en av gästerna i SVT-programmet ”Vänligen Lars Lerin”.

Hon tillade:

– Det tog väldigt många år av en obegriplig sorg. Jag har inte pratat om det här på väldigt länge, det var en svår resa.

Anni-Frid Lyngstad
Foto: TT

Anni-Frid Lyngstads stora rädsla i livet

De svåra förlusterna har gjort att Anni-Frid levt med en ångest över att bli övergiven.

– Rädslan bottnar nog i smärtan som följer när man blir övergiven. Om man blir övergiven för ofta… Men rädslan har blivit mindre med åren för nu vet jag att vad som än händer kommer jag klara det, sade Anni-Frid i en intervju med Aftonbladet samma år som hon fyllde 50.

I samma intervju får hon frågan om hon själv inte tycker att hon övergav sina barn, när hon begav sig ut för att satsa på karriären med Abba.

Men det är inte något hon håller med om.

– Jag övergav aldrig mina barn. Jag hoppade ju rätt ut i det okända utan att veta hur det skulle gå med sångkarriären. barnen hade det bättre hos sin pappa i Eskilstuna. Men det är ju klart att skuld finns ju alltid där, sade hon till tidningen då.

Så lever Anni-Frids son Hans idag

Men i en intervju med Svensk Damtidning från 1985, berättar sonen Hans att föräldrarnas skilsmässa och Anni-frids flytt till Stockholm påverkade honom.

– Självklart försvann min trygghet när mina föräldrar skilde sig när jag var ungefär fem år gammal, sade Hans till Svensk Damtidning då.

Han tillade:

– Jag och min yngre syster Liselott bodde hos vår pappa när Frida flyttade till stan för att sjunga. Så småningom lärde vi känna Fridas nya man och vår vänskap med honom växte. Jag saknar Benny nu också, när han och Frida skilde sig, men vi har fortfarande kontakt och vi träffas då och då.

Så småningom flyttade Hans och systern ihop med Anni-Frid igen och bodde även då med Benny Andersson.

Hans berättar i intervjun om hur han ärvt musiken från både pappa Ragnar och Anni-Frid. Att han senare kom att bo med Benny Andersson gjorde att musiken tog allt större plats i hans liv.

Som 13-åring spelade han trummor och var medlem i flera olika band. Som ung vuxen fick han även jobb som assisterande turnéledare för Abba och var med bandet i både USA och Australien.

Trots att det inte alltid var enkelt att vara ett skilsmässobarn var det inte det som Hans led mest av.

Det var snarare sin moders kändisskap som påverkade honom mest.

– Jag har aldrig lidit av att vara barn från ett trasigt hem, men det var svårt i skolan att vara barn till en kändis. Jag var också tvungen att ’höja’ mig själv mycket och det ledde till att jag uppnådde ett starkt frihetsbehov och jag blev väldigt självständig, sade han till Svensk Damtidning då.

I vuxen ålder fortsatte Hans med musiken och i gamla intervjuer med Anni-Frid kan man läsa sig till att sonen Hans varit med på flera av hennes låtar.

När Hans senare kom att släppa egen musik under namnet ”FX” var mamma Anni-Frid också med på ett hörn.

Även om musiken var Hans stora passion, framgår det tydligt att han bar på en oro.

– Jag hoppas att folk ska gilla min musik så jag kan spela in flera låtar. Det är bara att hoppas att inte recensenterna börjar jämföra mig med mamma utan tar det för en debut-LP av en 21-årig kille, sade han i en intervju med Aftonbladet då.

Idag är Hans 61 år och bor i Stockholm tillsammans med hustrun Ulrika.

Han är idag VD för det egna företaget Klaxon Audio AB som är verksamt inom ljudinspelning och fonogramutgivning.

Om du gillade denna artikel, kanske även denna om stjärnan Ted Gärdestads son kan falla dig i smaken.