Stenhårda angreppet mot Jon Henrik – anklagas för plagiat av den här låten

STOCKHOLM 20181127 Jon Henrik Fjällgren kommer att tävla i Melodifestivalens tredje deltävling i Leksand. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jon Henrik Fjällgren är vidare till final i Melodifestivalen. Hans bidrag ”Norrsken” hyllades stort av tittarna men nu anklagas artisten för plagiat.

Vissa menar att låten är för lik Avicii och Axwell & Ingrossos ”Sun is Shining”.

”Karikatyrer på andra låtar”

Jonas Nordin, musikkonsulent på Stim (svenska tonsättares internationella musikbyrå) riktar nu hård kritik mot Melodifestivalen.
– Låtarna i Melodifestivalen är nästan inte låtar. Många är karikatyrer på andra låtar. Musiken som är med är lite speciell. Du har tre minuter på dig att få till en jättehit och då måste man få igenkänning hos publiken. Om du gör något helt nytt är det inte så troligt att du blir ihågkommen, säger han till Aftonbladet.

Antalet anmälningar om låtstölder i Melodifestivalen har ökat, rapporterar Musikguiden i P3.

Avicii på turné
Foto: Christine Olsson/TT

TV4-profilen: Upphovsmännen känner till Avicii”

Nikki Amini, känd från Idol-juryn, tror att låtskrivaren Fredrik Kempe har hört kopplingen mellan Jon Henrik och Aviciis låt.
– Jag misstänker att upphovsmännen känner till Avicii och Axwell & Ingrossos hits, Fredrik Kempe brukar ha koll, säger Nikki Amini till Expressen.

Jon Henrik själv slår ifrån sig kritiken och menar att han inte hört hitsen som jämförts med hans bidrag ”Norrsken”.
– Jag har inte hört de här låtarna. Bidrag i Melodifestivalen kommer alltid att jämföras, alla poplåtar är i stort sett lika varandra. Den här låten är skriven utifrån upplevelser från mitt liv, säger han till Expressen.

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman ställer sig frågande till kritiken.
– Så länge inte Aviciis management tycker att det är ett stort problem och känner sig trampade på tårna finns det inget case. Då är det inget plagiat, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna artikeln på Facebook! 

d

Melodifestivalen 2019: Artister, TV-tider och resultat