Foto: TT

Pluras ödesbesked med Eldkvarn – därför lägger bandet ner egentligen

Allt började för längesen runt fabrikerna i Norrköping.
På onsdagen den 26 juli 2023 avslutades sagan om Eldkvarn i samma stad.
Nu berättar sångaren Plura Jonsson om beslutet att lägga ner.

En rockepok går i graven.

Efter Eldkvarns två finalspelningar i Norrköping är det över för ett av Sveriges största och mest långlivade band genom tiderna som startade under namnet Piska mig hårt.

Album som ”Utanför lagen”, ”Himmelska dagar” och ”Kungarna från Broadway” har etsat sig fast i minnet hos generationer fans genom alla år. Låtar som ”Kärlekens tunga”, ”Fulla för kärlekens skull” och ”Pojkar, pojkar, pojkar” är klassiker i den svenska rockhistorien.

Men nu är det alltså slut.

Under tisdagen och onsdagen genomförde bandet, som består av Plura Jonsson, Carla Jonsson, Tony Thorén, Werner Modiggård och Claes von Heijne sina sista två, utsålda avskedskonserter i hemstaden Norrköping.

– Det är det sista vi gör. Det är sagt så i alla fall, sade Plura innan spelningarna, till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20210611 Plura Jonsson, musiker och låtskrivare, fyller 70 år den 10:e augusti. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20210611 Plura Jonsson, musiker och låtskrivare. Foto: Claudio Bresciani / TT

Han som på senare år också blivit av en färgstark tv-personlighet i produktioner som ”Pluras kök”, ”Så mycket bättre” och ”Stjärnornas stjärna”. Detta medförde också ett större intresse för Eldkvarns musik, menar han.

– I början tyckte de andra att det var larvigt att jag var med på tv. Sedan märkte de att det kom mer och mer folk till spelningarna och då började resten av bandet fråga när jag skulle vara med i tv nästa gång.

Därför lägger Eldkvarn ner efter alla år

Varför lägger Eldkvarn då ner nu?

Svaret handlar enligt sångaren delvis om hälsan.

Artikeln fortsätter under bilden.

NORRKÖPING 20230725 Sångaren Plura Jonsson och Eldkvarn under den första av två spelningar i Norrköping. Dessa båda konserter är de sista två någonsin av Eldkvarn. Foto: Johan Jeppsson / TT
NORRKÖPING 20230725 Sångaren Plura Jonsson och Eldkvarn under den första av två spelningar i Norrköping. Dessa båda konserter är de sista två någonsin av Eldkvarn. Foto: Johan Jeppsson / TT

– Jag var trött på att turnera och hade ont i ryggen. Så jag kände att ”nä, nu är det nog”, säger Plura till SVT:s Kulturnyheterna.

Finalkvällarna i staden där allt en gång började för 50 år sedan såg han fram emot med blandade känslor.

– Det är klart att det kan komma att kännas lite vemodigt när man går av scenen i Norrköping. Men varje dag har ju något nytt att erbjuda, säger Plura till Dagens Nyheter.

Pluras planer för framtiden

Men avskedskonserterna med Eldkvarn sätter inte punkt för Pluras musicerande. Han fortsätter att ge spelningar tillsammans med sin bror Carla vid väl valda tillfällen.

För DN har han också nu avslöjat att han har flera drömmar för framtiden – som bland annat innefattar att han ”kanske” skriver en till bok. Den första, Resa genom ensamheten: svart blogg och det ljuva livet, kom 2008, och sedan dess har han gett ut en rad kokböcker.

Men även planer på ny musik finns.

– Ja, jag skulle vilja göra en väldigt lugn skiva, något mer ödesmättat och lågmält. Här kommer döden!, ungefär, säger han till DN.

Tack för alla år, Eldkvarn!