Tage Danielsson – underhållaren som aldrig skulle stått på scenen

Tage Danielsson var arbetargrabben från Linköping som var för fattig för att studera vid universitetet. Ändå blev han Sveriges kanske största underhållare genom tiderna. Men hur gick det till egentligen?

I över 30 år underhöll och undervisade Tage Danielsson Sverige på ett sätt som ingen annan har lyckats med. Tillsammans med vapendragaren och bästa vännen Hasse Alfredson skapade han klassiska sketcher och revyer som generationer har haft glädje av.

Men det var inte alltid meningen att den gänglige östgöten skulle bli estradör.

Lyssna på hela Nöjesbubblans avsnitt om Tage Danielssons liv här under. Testa vår nya ljudspelare som fungerar i både mobil och webbläsare.

Som barn var han ansågs han av kamraterna för ”rödhårig och ful” för att stå på scenen när de satte upp pjäser i närområdet och fick i stället nöja sig med att trycka upp programblad och dra i ridåerna.

Det var först vid universitetet som Tage blommade ut som underhållare. Via studentspexen hittade han sin komiska röst och tajming och den kombination av allvar och lek som senare skulle göra honom odödlig.

Men det var nära att arbetargrabben från Linköping inte satte sin fot vid Uppsala Universitet.

För fattig för att studera

Först var en grundskolelärare tvungen att övertyga pappa Ivar, som var busschaufför, att låta honom studera vid gymnasiet överhuvdtaget.

Och när han väl tagit gymnasieexamen så återstod problemet att universitetet kostade pengar – pengar som en arbetarfamilj i slutet på 40-talet knappast hade.

Räddningen blev ett stipendium för särskilt begåvade studenter med fattigbakgrund. Det stipendiet blev början på en krokig väg till den yttersta toppen för Tage Danielsson, arbetargrabben som blev nationalhjälte.

Men hur gick det egentligen till när han träffade Hasse och var det kärlek vid första ögonkastet eller fanns det rivalitet från början?

Hur formades den unge Tage av sitt nära band till sin mamma och vad hände när hans yngre bror, Sören, dog bara sju år gammal?

Och vad sa egentligen Tages fru när han som nybliven far sa upp sig från sin fasta tjänst på Sveriges radio för att testa sina vingar inom revyvärlden.

Det och mycket mer går Nöjesbubblan igenom i hyllningsavsnittet till Tage Danielsson.

Lyssna på hela Nöjesbubblans avsnitt om Tage Danielssons liv här under. Testa vår nya ljudspelare som fungerar i både mobil och webbläsare.

Klicka här för att lyssna via Spotify och glöm inte att prenumerera!

Klicka här för att lyssna via Podcaster och glöm inte att prenumerera!