Alexander Rybaks mörka tid – egna orden om tuffa behandlingen: ”Hade helt sinnessjuka kramper”

2009 tog han hela ”Eurovision song contest” med storm när han tog hem vinsten för Norge med bidraget ”Fairytale”.

Men framgången blev en stormig historia och tidigare i år öppnade Alexander Rybak upp för första gången om varför han dragit sig tillbaka.

När han gästade ”Skavlan” avslöjade den tidigare ”Eurovision”-stjärnan om tuffa vägen tillbaka till rampljuset.

– Jag hallucinerade massor i januari och februari. Jag hade helt sinnessjuka kramper. Som en följd av det sov jag som mest två timmar per natt, säger Alexander Rybak i ”Skavlan”.

Han blev stjärna över en natt och blev Norges stora stolthet när han tog hem hela vinsten i ”Eurovision song contest” 2009.

Nu har det gått 11 år sedan Alexander Rybak steg in på scenen med sin fiol och tog Europa med storm, och mycket har hänt sedan dess.

Alexander Rybak
Foto: Shutterstock

Tidigare i år gav han ett kryptiskt besked på sin Instagram om att ett stort avslöjande skulle komma, något som skulle visa sig dröja ända fram till sommarne.

”Sakta men säkert börjar jag känna igen mig själv igen. De senaste åren har tabletterna gjort mig svag och rädd. Det påverkade inte bara min hjärna utan också mina muskler och min mage. Det förstörde mina relationer med människor. Men det värsta var att det nästan förstörde min vilja att leva”, har han tidigare skrivit på Instagram.

Egna orden om missbruket

I januari började han på rehab efter elva års beroende av sömntabletter och antidepressiva.

Han skrev då i inlägget att han hoppades att han kan hjälpa andra som är i samma liknande situation, genom att öppna upp sig om sitt egna missbruk.

”Jag vet att det finns många där ute som kämpar med samma problem. Så under de kommande veckorna kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter med er och om någon kan lära sig något av dem, så kommer det få mig att må bättre”, skriver han.

Sedan dess verkar det som om artisten sakta men säkert hittat tillbaka till sig själv på sociala medier, och delar med sig allt oftare sedan han berättade om den tuffa tiden.

”Hallucinerade massor”

Artisten medverkade också i ”Skavlan” nyligen och berättade om tiden sedan behandlingen.

– Jag hallucinerade massor i januari och februari. Jag hade helt sinnessjuka kramper. Som en följd av det sov jag som mest två timmar per natt, säger Alexander Rybak i ”Skavlan”.

Hallucinationerna blev så svåra att han trodde att han hade myror på sina tänder.

– Mamma har ett ”roligt” filmklipp där jag säger ”mamma kan inte du ta bort myrorna jag har på tänderna”, ”nej, du har inget på tänderna”, ”jo, mamma snälla”.

Alexander Rybak
Foto: Thomas Reisæter /Monkberry

Påverkade karriären

Efter att ha genomgått behandlingen har Alexander Rybak insett hur mycket hans missbruk verkligen påverkat hans karriär.

– Jag har tänkt på det, att allt som det har berättats om i media – om hur jag har slängt fiolen på ”Lotta på Liseberg” i backen, hur jag har skällt ut en ljudtekniker… Allt det har ju skett på kvällstid. För då har den sista resten av sömnpillren från dagen innan gått ut, säger han och fortsätter:

– De sista två-tre timmarna då kroppen känner att ”nu är det verkligen på tiden”. Det har jag märkt också på folk som har varit med mig, och som har bott med mig. När jag har kommit hem klockan åtta på kvällen så är det bara en sak jag undermedvetet har tänkt på, säger han och syftar på att han ville ta sömnpiller.

Det här var tråkigt att höra, men det är bra att du har återhämtat dig bra! Vi skickar många kramar. Alla styrkekramar till dig!

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.