Änkans stora hjärtesorg – saknaden efter älskade maken Bert-Åke Varg: ”Det är så svårt att beskriva”

Att förlora sin älskade livskamrat måste vara bland det svåraste som en människa kan gå igenom.

Sorgen och tomrummet som en person lämnar efter sig beskrivs ofta som just obeskrivlig.

Nu talar Julianna Varg ut i Aftonbladet om känslorna och ensamheten efter maken Bert-Åke Vargs bortgång.

Bert-Åke Varg har sedan 1950-talet underhållit svenska folket, både som skådespelare och som sångare.

Nyheten om att Agnetha Fältskog blivit ihop med sin stalker slog ned som en bomb på 90-talet. Men vad dolde sig bakom rubrikerna? Hur förvandlades en romans till en ren och skär mardröm? Hur träffades dem? När gick allt fel och vad hände sen? Det tar vi reda på i senaste avsnittet av Nöjesbubblan. Glöm inte att prenumerera via Spotify elller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt:

Kanske är han mest känd för de flesta som maskinisten Gustav Sjögren i Rederiet, där han hängde med i varenda säsong som sändes mellan åren 1992-2002.

När Bert-Åke Varg hastigt gick bort på nyårsafton förra året så berördes hela svenska folket.

Bert-Åke Varg
Foto: SVT

Lämnade jordelivet på nyårsafton

Han och hustrun Julianna, 75, var på väg mot en nyårskonsert på Grând Hotel i Stockholm. Men de nådde aldrig fram. I taxin gav Bert-Åkes hjärta till slut upp efter ett 90 år långt och rikt liv.

– Det sa bara pang och hjärtat stannade. Jag trodde inte det var sant när jag hittade Bert-Åke i bilen. Jag skakade på honom och ropade att han inte fick lämna mig. Men då var han redan helt borta, berättar Julianna Varg för Aftonbladet.

Snart fyra månader har gått sedan Bert-Åke Varg vandrade vidare. Tiden har varit oerhört tung för änkan Julianna.

– Jag känner mig ensammast i hela världen utan Bert-Åke. Det är så svårt att beskriva. De som har gått igenom samma sak förstår ju hur det är och känns. Allt här hemma påminner om Bert-Åke. Jag ser inte bara bilder på honom, det är också alla hans saker. Så fort jag lagar mat tänker jag på vad Bert-Åke skulle tycka om och inte, det är samma sak när jag går och handlar. Jag har Bert-Åke i huvudet hela tiden, säger hon till Aftonbladet.

Sista tiden var svår

Påsken, den första stora högtiden sedan Bert-Åke gick bort kändes särskilt tung. Men lyckligtvis har hon hela familjens stöd bakom sig och umgås både med sina egna och Bert-Åkes barn.

Paret Varg fick aldrig några gemensamma barn, men Julianna berättar att hon ser Bert-Åkes barn och barnbarn som sin egen familj.

Den sista tiden i Bert-Åkes liv var tuffa och påfrestande. Tre dagar i veckan behövde han gå på dialys. Som tur var hade han alltid Julianna med sig vid sin sida och som stöttade honom i vått och torrt.

Tiden efter Bert-Åkes död har Julianna haft fullt upp med massa pappersjobb, som att exempelvis ordna med hans bankkonton.

Makarna Varg fick 27 år tillsammans. Det är år som Julianna ser tillbaka på med stor glädje, även fast den tiden nu tyvärr ligger bakom henne.

Att försöka se framåt

Nu blickar hon framåt och försöker acceptera att Bert-Åke inte längre finns med henne. Någon gång måste hon släppa taget och fortsätta leva, berättar hon.

– När Bert-Åke började med dialysen visste han att slutet kunde komma när som helst. Han hade ju också ett dåligt hjärta. Då började vi prata om det där. Bert-Åke ville verkligen inte att jag skulle sluta leva, det sa han till mig flera gånger, säger Julianna till Aftonbladet.

STOCKHOLM 2015-02-28 Bert-Åke Varg med hustrun Julianna firar TV-profilen Arne Weise 85-årsdag på Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm 2015. Foto: Nora Lorek / TT
Foto: Nora Lorek / TT

Vi beklagar sorgen och hoppas att du snart kan landa i sorgen Julianna!

Skänk gärna ett stödjande ord till Julianna i kommentarerna. Kanske har just du tvingats gå igenom samma sak?