Beskedet: Ronja Rövardotter görs om och blir ny tv-serie – så förändras klassikern

Sagan om Ronja Rövardotter får ny tappning.

Astrid Lindgrens klassiker blir fantasyserie under namnet ”Ronja”.

– Vi är väldigt stolta och hedrade över det här stora uppdraget, säger Mattias Arehn och Bonnie Skoog Feeney, producenter för Filmlance International, i ett pressmeddelande.

Vi är många som har vuxit upp till minnena av Astrid Lindgrens älskade sagor. Med fler än 75 publicerade böcker, översatta till över 100 språk, har berättelserna blivit berömda både i Sverige och över hela världen.

En av historierna som många av oss minns med värme än i dag, är den om Ronja Rövardotter.

Astrid Lindgrens bok om rövarhövdingens modiga dotter gavs ut 1981. Tre år senare kom filmen, regisserad av Tage Danielsson och med Hanna Zetterberg i huvudrollen.

Intresset var enormt och plötsligt kände alla till Ronja, Birk, Mattisborgen, Helvetesgapet och vildvittrorna.

LÄS MER: Ronja Rövardotter försvann helt efter succén – så ser hon ut i dag

ronja rövardotter
Dan Håfström och Hanna Zetterberg i Ronja Rövardotter. Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX/TT

Ronja Rövardotter blir ny tv-serie

Nu står det klart att historien om Ronja Rövardotter får nytt liv.

I ett pressmeddelande kommer beskedet att NENT Group och Filmlance International, i samarbete med Astrid Lindgren AB, ska producera en ny tv-serie under namnet ”Ronja”.

Serien kommer att sändas på streamingtjänsten Viaplay och beskrivs som en fantasyserie för hela familjen med ”banbrytande visuella effekter”. Hans Rosenfeldt har skrivit manus och som regissör står Lisa James Larsson.

– Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och dess underliggande teman om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta än idag. Det är ett sant privilegium att arbeta med det här kreativa teamet av högsta klass för att ta Ronja till Viaplay-tittare runtom i hela världen, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group, i ett pressmeddelande.

ronja, ronja rövardotter
Foto: Pressbild

”Stolta och hedrade”

Liksom originalet kommer serien att följa Ronja och hennes nyfunna vänskap med den unge pojken Birk från ett rivaliserande rövarband.

– Vi har vuxit upp med Ronja, precis som så många andra, och vi är väldigt stolta och hedrade över det här stora uppdraget, säger Mattias Arehn och Bonnie Skoog Feeney, producenter på Filmlance, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi vill producera en serie som är ett episkt och spännande äventyr, samt en hyllning till naturen, för hela familjen.

– Liksom Astrid Lindgren gjorde på sin tid, strävar vi alltid efter att arbeta med de bästa kreatörerna. Vi har arbetat nära det kreativa teamet och vi känner oss helt trygga med att den nya versionen av Ronja Rövardotter kommer att leva upp till våra höga ambitioner, säger Cilla Nergårdh, VD på Astrid Lindgren AB.

Serien kommer att sändas på streamingtjänsten Viaplay med tolv avsnitt fördelade över två säsonger. Den väntas ha premiär 2023.

Ser du fram emot den nya serien? Lämna gärna en kommentar!