Därför saknas Lars Söderdahl i nya Astrid Lindgren-dokumentären – vännernas dystra förklaring: ”Han vill…”

I dokumentären ”Astrid Lindgrens älskade filmer” dyker flera av de älskade profilerna från författarens filmer upp.

Men Lars Söderdahl som spelade Skorpan i ”Bröderna Lejonhjärta” och Lillebror i ”Karlsson på taket”, syns inte till.

Här är anledningen.

Astrid Lindgren är en av Sveriges populäraste författare.

Trots att det har gått många år sedan vår älskade författare gick bort, fortsätter hennes verk att inspirera och fascinera stora och små världen över.

Faktum är att vår Astrid Lindgren från Småland är en av världens mest lästa barnboksförfattare.

Men det är inte bara böckerna som fått folket på fall, hennes berättelser om vänskap, mod och hyss i Villa VillekullaKörsbärsdalenSnickerboa och Junibacken har också blivit populära filmer.

Därför ratade Astrid Lindgren första filmen om Pippi Långstrump

På 1960-talet och 70-talet spelades de flesta av filmerna in och genom åren har det blivit nästan lika många filmer som böcker.

Den första filmatiseringen av en bok av Astrid Lindgren var Mästerdetektiven Blomkvist. Den hade premiär redan 1947, bara ett år efter att boken publicerats.

Den andra filmen som gjordes var den om Pippi Långstrump, som kom 1949. Men den versionen gillade inte Astrid Lindgren, då hon tyckte det var fel att Pippi Långtstrump spelades av en vuxen kvinna.

Så efter den filmen bestämde sig Astrid, för att i framtiden själv ta ansvar för allt manusarbete. Och så blev det!

Sedan dess är många av karaktärerna i Astrid Lindgren-filmatiseringarna spelade av barn och ungdomar.

Med sig i ensemblen fick de ofta etablerade vuxna skådespelare – en sån som Allan Edwall blev exempelvis en stomme i så gott som alla filmer. Men det var barnens talang som lyste allra klarast.

Bröderna Lejonhjärta
1976. Lars Söderdahl som TBC-sjuke Skorpan och Staffan Götestam som storebror Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”. Foto: Skånereportage / IBL Bildbyrå / TT / Kod: 36100

Så gick det sedan för skådespelarna i Astrids filmer

I den nya dokumentärserien ”Astrid Lindgrens älskade filmer” återförenas flera av skådespelarna från filmerna.

Bland annat kan man se hur Inger NilssonPär Sundberg och Maria Persson som blev Pippi, Tommy och Annika med hela världens befolkning sammanstrålar i Spanien.

I dokumentärserien på TV4 får man också se hur flera från gänget på ”Vi på Saltkråkan” återförenas efter alla år. Även Jonna Liljendahl som spelade Madicken medverkar.

Bland annat pratar skådespelarna om hur det gick till när de fick sina roller och hur det var under inspelningarna. Men också om stjärnglansen och berömmelsens baksida.

Men i den nya dokumentärfilmen är det flera av barnstjärnorna som fattas.

En av dem är Maria Johansson som spelade Tjorven i ”Saltkråkan”.

Därför saknas Lars Söderdahl i dokumentären om Astrid Lindgren

En annan som lyser med sin frånvaro är Lars Söderdahl som spelade Skorpan i ”Bröderna Lejonhjärta” och Lillebror i ”Karlsson på taket”.

Lars var bara tio år när filmen kom och hans talang drabbade många, ja han var så bra att han var den enda av alla barnskådisar som fick chansen att spela flera roller i Astrids filmer.

– En del går ju in i ens hjärta på nåt sätt. Och Lars var väl en sådan. Han var så rätt. Han hade nån sorg i sitt uttryck, säger Catti Edfeldt som arbetade som rollsättare för flera av Astrids filmer, i dokumentären.

Hon tillägger:

– Jag har honom för min intre syn ganska ofta. Han påverkade mig på nåt sätt. 

Texten fortsätter under videon:

Efter rollerna i Astrids filmer har Lars dragit sig undan rampljuset. I dokumentären om Astrids filmer berättar Staffan Götestam, som spelade Jonathan Lejonhjärta, att han bara träffat Lars två gånger i sitt liv. Den första gången när de spelade in filmen, den andra gången när Astrid Lindgren fyllde 80 år.

Men sedan dess har de inte hörts av.

– Journalister under åren har ringt och frågat om jag kan förmedla kontakten till Lars som om jag skulle känna honom, vilket jag absolut inte gör, säger han.

Och Lars verkar inte vara lätt att få tag i. Rollrättaren Catti berättar att hon fått Lars nummer och att hon skrivit till honom utan att få något svar.

I dokumentären testar hon att ringa, signalerna blir många, men det är ingen som svarar.

– Nej, han vill nog inte och då får det vara så.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev