Fiaskot i Melodifestivalen får tittare att rasa – nu svarar SVT: ”Ingen är mer ledsen…”

Efter en för alla Mello-fans lång väntan var det i lördags dags för årets första delfinal i Melodifestivalen 2022. Tittarnas förväntningar på programmet blev dock en besvikelse när appen för röstningsfunktionen havererade, flera gånger.

Nu svarar SVT på den kritik som öste över kanalen efter sändningen.

– Ett tag undrade jag ”är det nån som tittar fortfarande, fungerar sändningen?”, säger programledaren Oscar Zia till Aftonbladet.

Precis som förra året uppmanades tv-tittare att använda Melodifestivalens app för att rösta på de bidrag de ville se i final. Men under sändningen havererade applikationen, vilket gjorde att rösterna som skulle kommit in inte räknades. 

Rösterna räknades inte

Flera gånger under det direktsända programmet fick Oscar Zia, 25, meddela tittarna att appen inte fungerade. För Aftonbladet berättar 25-åringen att han fick information i örat om hur han skulle gå vidare, men då appen kraschade ännu en gång blev han pressad och nervös. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Jag är ledsen”

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström, var trots haveriet lättad över att det var Oscar Zia som ledde direktsändningen. 

– Jag känner att jag är ledsen, och samtidigt är jag så himla glad och stolt över att det är just Oscar som leder det här programmet, för han har räddat oss. Han har varit en hjälte hela programmet rakt igenom, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström till Aftonbladet

För tidningen berättar hon att problemet med appen berodde på en funktion som inte hade med röstningssystemet att göra, och att man arbetat med det nya röstningssystemet i över ett års tid. 

När de insåg att många tittare inte kom in i appen valde de att övergå helt och hållet till telefonröstning. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oscar Zia, som fick informera alla i direktsändningen, berättar att han inte tagit allt för hårt på vad som hände. Detta trots att SVT fick skarp kritik i kommentarsfälten på sociala medier efteråt. 

– Jag mår väldigt bra, under omständigheterna, jag tycker inte att det är en katastrof, men jag tror att det är en katastrof för produktionen att det inte gick som de tänkte. Jag hade väldigt kul och jag känner att jag var verkligen puppet master, så jag bara ”ja okej det gick så här”. Jag är lite trött det är jag, men det var väldigt roligt, det var det verkligen, säger Oscar Zia till Aftonbladet.

Såg du Melodifestivalen i lördags? Berätta gärna vad du tyckte om programmet och låtarna.