GRATTIS: Sarah Dawn Finer fyller 42 år – därför älskar hon att åldras: "Tänk va kul det ska bli"
Sarah Dawn Finer

GRATTIS: Sarah Dawn Finer fyller 42 år – därför älskar hon att åldras: ”Tänk va kul det ska bli”

Sarah Dawn Finer är en av våra mest folkkära artister och har dessutom lett några av våra största program.

Stjärnan har synts i rampljuset i över tre decennier och nu fyller hon 42 år.

Så här känner hon inför att åldras.

Sarah Dawn Finer har en röst som berör både kropp och själ på bara en kort sekund.

Stjärnan har verkligen tagit Sverige med storm med sin röst och sitt proffsiga sätt att programleda.

Genom åren har hon lett ”Så ska det låta” och ”Melodifestivalen” med bravur och hyllats av såväl tittare som kritiker.

Stjärnan har också tävlat själv i Mello med bland annat powerballaden ”I remember love” och ”Move on”.

Hennes låt ”Kärleksvisan” har fått en speciell plats i svenska folkets hjärtan och spelas flitigt under stora händelser i livet.

Sarah Dawn Finers viktiga budskap

När hon ledde just Mello tillsammans med Marika Carlsson, Eric Saade och Kodjo Akolor, tog hon tillfället i akt och lyfte fram ett viktigt budskap.

I ett inlägg på sin Instagram skrev Sarah att hon tackade för alla fina kommentarer, men trots glitter och glamour är det ingen klädsel som hon bär hemma, privat.

”För mig är det oftast ett nödvändigt ont och är inte den delen av att vara artist som jag älskar mest direkt, att behöva leta arbetskläder som man känner sig ok att bli bedömd i. — Ibland känner jag mig fin när andra inte tycker det och ibland tvärtom”, skrev hon och fortsatte:

”Jag förstår naturligtvis att den största anledningen till att frågorna kommer är för att det inte är så lätt att hitta kläder att klä sig i, för scen/fest/jobb, när man inte är size 0”, skriver Sarah Dawn Finer.

Hon berättade då öppet om hur hon pendlat i vikt genom åren, något som gör att hon alltid trivs bäst i att klä sig bekvämt snarare än trendigt.

”Jag kan säga att jag haft så många olika stilar eller brist på stilar och varit många många olika storlekar under åren, och dessutom under och efter graviditeten att jag bara försöker gå på devisen av vad jag känner mig trygg eller fin i. Inte trender eller så”, skriver hon.

Att vara i rampljuset har sina för och nackdelar. En av de negativa sidorna är att människor har en tendens att kommentera kända människors utseenden.

Sarah Dawn Finer ryter ifrån mot utseendehetsen

I september 2022 fick Sarah nog av människors olämpliga beteenden i sociala medier och röt ifrån ordentligt.

Detta då en person uttryckt oro över Sarahs vikt.

”Med all respekt men Sarah vad äter du? Du kan ju inte må bra. Det är skadligt med socker och mättade fetter. Jag tycker du som en förebild bör visa dina fans hur man lever. Träning och diet. Jag menar väl och kanske kunde sagt det i dm till dig men villl att du ska ta åt dig och agera bums”, ska personen ha skrivit till Sarah.

”Denna text publicerades under en bild och en kampanj som handlade om aborträtt och kvinnans rätt till sin egen kropp. Jag gör aldrig sånt här av miljoner anledningar… och därför att de flesta skriver i DM men jag blir liksom stum ibland”, skriver hon och fortsätter:

”Om du är orolig att mina ”fans” eller jag, inte vet något om hur man lever med träning och diet, så antar jag att du kärleksfullt bryr dig om mig. Och egentligen kanske hellre hade tagit en fika och hört om vem jag är och hur jag mår. Att du vill bli min vän. Att du är rädd om mig och om dina fördomar om mig och därför vill jag agera bums”.

”Tack. Då vet jag att du alltså vill att jag ska lyssna på DINA tankar om MIN kropp och agera på dom. Skönt. Då har vi rett ut vem som har rätt att uttala sig om hur den borde se ut. Tack. Skönt”, skriver stjärnan ironiskt och avslutar:

”Jag fick för mig en kort sekund, att det var jag som hade den rätten över min kropp. Men jag tänkte fel. Det är ju du”, skrev hon.

Sarah Dawn Finer
Foto: SVT/ Instagram

Sarah Dawn Finer om att bli äldre

I år blir artisten 42 år och inför sin 40-årsdag fick hon ofta frågan om hur hon ser på att åldras.

Men att bli äldre är ingenting som stjärnan räds, snarare känner hon att hon har huvudakten av livet kvar.

”Jag spelade en huvudroll i min första tv-serie för 34 år sen och har jobbat med detta sen jag var 6 år. Att skådespela, sjunga, stå på scen eller framför kamera. Nu även skriva, skapa, producera o programleda etc”, skrev hon i ett inlägg på Instagram då.

Hon fortsatte:

”Trots att jag gjort mer än de flesta är förunnade under en livstid, så känns det som att jag bara har börjat. Som att 6-40 år var förrätten, öppningsakten, den riktiga skolan och allt som lagt grunden för fas två. Varmrätten. Huvudakten.Så, de nästa 20-30 åren, är kanske då jag skriver min bästa skiva, spelar min bästa roll, skapar – regisserar-producerar mina bästa projekt/tv/musik/podd/ etc…
Vem vet?”, skriver Sarah och tillägger:

”Och framför allt, då jag gör bättre val. Utifrån mer kunskap.
Som människa, som mamma, som dotter, som syster, som bonusmamma, som vän, som yrkesmänniska och som medmänniska.
Så, nej, jag är inte rädd för att bli äldre. Jag välkomnar det. Ser fram emot det. Tänk va kul det ska bli. Att bli vuxen. Eller hmm .. äldre ungdom”.