Foto: Leif R Jansson, TT/TV4, Youtube

Helge Skoog försvann efter succéåren i tv-rutan – detta gör folkkäre skådespelaren i dag

Han förgyllde våra vardagskvällar som den humoristiska och förhäxade berättarrösten i ”Halv åtta hos mig”.

Nu har Helge Skoog trappat ned, berättar han för Svensk damtidning.

Så här lever den av kungen prisade skådespelaren i dag.

Helge Skoog har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Massor av tv- och filmjobb har det blivit genom åren för den i dag 82-årige skådespelaren.

För de allra flesta är han förstås förknippad med rollen som privatdetektiv Ture Sventon – som både blev en klassisk julkalender och långfilm.

När Helge Skoog tog fram en ”temla” i rollen som Ture Sventon, ja då var det jul! Året då var 1989, och sen dess har Skoog hållit sig i rampljuset som en glad och frisk fläkt.

Vi tar väl fyra på en gång? #fettisdagen

Posted by Ture Sventon on Tuesday, February 25, 2020

Skoog har också haft roller i svenska klassiker som ”Hedebyborna”, rösten i ”Skrotnisse och hans vänner” och ”Ebba och Didrik”.

Boråsfödde Skoog (son till stadens borgmästare) inledde tidigt sin skådespelarbana på läroverket där han var med och bildade teatergruppen Rampljus 1957. Mellan åren 1958-1961 studerade han på Dramatens elevskola och därefter fick karriären en skjuts i och med roller på Dramaten, Pistolteatern, Riksteatern och till slut Stockholms stadsteater. Där stannade han sedan till pensionen 1997.

Men efter 65 fortsatte tv-karriären att blomstra för Skoog. I många år var han förstås fast panelmedlem i TV4:s långkörare ”Parlamentet” – där Skoog utbytte sanslöst roliga och vassa repliker med den svenska humoreliten.

På senare år har Skoog gjort stor succé i TV4:s matlagningsprogram ”Halv åtta hos mig”. Mellan åren 2008-2013 var han programledare och hans självklara, humoristiska och närmast förhäxande berättarröst var då en trygg punkt i hundratusentals tv-tittares vardag.

När Skoog slutligen lämnade programmet för några år sedan förklarade han att han inte längre kände sig lika entusiastisk. Samtidigt var han stolt över programmet.

https://www.facebook.com/halvattahosmig/photos/a.428759113870818/428759117204151/?type=3&theater

– Det är roligt att det blivit så populärt. Det hade jag inte räknat med. Det har blivit ett familjeprogram, många barn tittar, sade han då, till Aftonbladet.

Helge, som belönades med kungens medalj åttonde storleken storleken i serafimerordensband, har i dag fyllt 82 år och förklarar att han trappat ned.

– Jag jobbar inte längre. Jag har tackat nej till flera jobb, säger Helge Skoog till Svensk damtidning.

Den folkkäre skådespelaren förklarar att han nu genomgår en behandling, men att sjukvården inte riktigt vet vad som ligger bakom.

– För jag vet inte själv. Läkarna står frågande inför denna mystiska sjukdom. Jag har varit på undersökningar och de kan inte svara på det, säger Helge Skoog till Svensk dam och förklarar att han blivit ”vimsig i huvudet” på senare tid.

– Jag glömmer mycket. Då kan man inte stå på en scen, säger Helge Skoog.

Denne gigant inom svensk tv- och teater.

STOCKHOLM 20080610 Medaljutdelning på Drottningholms slott. H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i serafimerordensband fick skådespelaren Helge Skoog. Foto: Leif R Jansson / TT

Nu hjälps vi åt att hylla Helge och visa att vi är många som saknar hans röst i tv. Tack för alla dina fina rollinsatser både på film, i tv och på våra teatrar, Helge!