Foto: TT

Jack Vreeswijks sista initiativ visade vilket stort hjärta han hade – draget utanför rampljuset säger allt

Jack Vreeswijk har gått ur tiden.
För bara några månader sen gjorde han sin sista offentliga uppdatering på sin Facebook-sida.
Hans initiativ bevisade vilket stort hjärta han hade.

Artisten, vissångaren och låtskrivaren Jack Vreeswijk har gått ur tiden. Beskedet nådde svenska folket på tisdagsförmiddagen, efter att Jacks bandkamrater berättat om chocken i lokaltidningen Bohusläningen.

– Jag är jätteledsen, han lämnar ett stort tomrum efter sig, säger bandkollegan Roger Myrehag till Bohusläningen.

Familj, fans och vänner sörjer sångaren som blev 59 år.

– Oj, vilket slag. Han var alltid så fin och generös, säger vännen Niclas Geidvik till tidningen.

LÄS MER: Jack Vreeswijk är död – blev 59 år gammal

Opererades för cancer

Stjärnan kämpade med sin hälsa under de sista åren. På sin Facebook-sida skrev Vreeswijk 2019 att han drabbats av cancer.

– Har ställt in en del konserter och för att förekomma viss ryktesspridning så kan jag meddela att jag drabbades av en elak liten tumör i tjocktarmen, skrev han då.

Samtidigt meddelade artisten att han blivit opererad.

– Blev opererad i går och tumören är avlägsnad samt en bit av tjocktarmen. Fick dock en stomi som ska hänga där ett halvår och jag ska även käka cellgifter ett bra tag framgent, skrev han då.

Jack Vreeswijks sista fina initiativ

I det som kom att bli Jacks sista offentliga inlägg på Facebook visade artisten vilket stort hjärta han hade.

STOCKHOLM 20170808 Jack Vreeswijk sjunger pappa Cornelis' "Grimasch om morgonen" på hans 80-årsdag under tisdagens Allsång på Skansen. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20170808 Jack Vreeswijk sjunger pappa Cornelis’ ”Grimasch om morgonen” på hans 80-årsdag under tisdagens Allsång på Skansen. Foto: Christine Olsson / TT

Då, i samband med sin födelsedag 25 januari, ville han uppmärksamma sina följare på det viktiga jobb som Barncancerfonden utför. Jack uppmanade folk att stödja organisationen som stöttar barn och unga som drabbas av cancer.

– Vill du hjälpa mig att stöda ett välgörande ändamål? Jag samlar in pengar till Barncancerfonden och ditt bidrag gör stor skillnad, oavsett hur mycket eller lite du skänker. All hjälp räknas, skrev Jack då på sin Facebook-sida, där han också tackade för stödet.

Han fortsatte:

– Barncancerfondens vision är att alla som drabbas av barncancer ska leva – inte bara överleva. Barn och cancer är två ord som inte hör ihop. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Hjälp oss hålla cancer borta från barn, skrev Jack.

”Känns oerhört tomt”

Sedan beskedet om Jacks bortgång kommit, har mängder av kondoleanser strömmat in till familjen via sociala medier. Vreeswijk uppträdde flera gånger på Visfestivalen i Västervik. Nu sörjer arrangörerna bakom musikfesten den omtyckte artisten.

– När vi nås av beskedet att Jack gått bort, så känns det oerhört tomt. Jack ska ju alltid stå på vår scen, en scen som han älskade. Våra tankar går till hans familj. Jack: du förblir en del av Visfestivalen för alltid. Vila i frid, skriver Visfestivalen på sin Instagram-sida.

Jack gav under sin karriär ut flera album, från den första skrivan ”Is i magen” 1995, till den sista, ”Wichita” från 2012. Han sjöng också många av sin fars mest kända verk. När filmen ”Cornelis” om hans pappa kom ut 2010, var det Jack som stod för musiken.

– Kära fina Jack! Vilken glädje att vi fick sjunga tillsammans och hylla ”farsan”, skriver artisten Ann-Louise Hanson i en kommentar på Instagram.

Så sent som den 27 januari i år tog Jack emot det nyinstiftade Fred Åkerström-stipendiet på Den Gyldene Freden i Stockholm.

– För många var Jack Vreeswijk för evigt ”Cornelis son”. För oss som hade glädjen att lära känna honom var han så mycket mer, till sist inte minst den skickligaste förvaltaren av ”den gamle släktingen” som han kärleksfullt brukade beskriva pappa Cornelis Vreeswijk, skriver författaren och journalisten Lars Nylin i en minnestext på Musikindustrins hemsida.

STOCKHOLM 20090607 Jack Vreeswijk fotograferad i samband med sin medverkan i "Allsång på Skansen" sommaren 2009. Detta på Sollidenscenen på Skansen. Foto: Leif R Jansson/TT
STOCKHOLM 20090607 Jack Vreeswijk fotograferad i samband med sin medverkan i ”Allsång på Skansen” sommaren 2009. Detta på Sollidenscenen på Skansen. Foto: Leif R Jansson/TT

Alla våra tankar går till Jacks nära och kära.

Tack för allt, Jack. Vila i frid.