Jan Malmsjös känslosamma hyllning till Lasse Berghagen – varma hälsningen till vännen: ”Jag älskar dig”  

Vilken kväll!

När allas vår älskade Lasse Berghagen hyllas i ”Vilket liv!” är en rad vänner och kollegor på plats för att hylla stjärnan.

När vännen Jan Malmsjö tar till orda går hälsningen rätt in i hjärtat.

Den folkkäre artisten och programledaren Lasse Berghagen föddes den 13 maj 1945 i sitt älskade Stockholm – staden han bland annat skildrat i den odödliga melodin som också blivit signatur till Allsång på Skansen, ”Stockholm i mitt hjärta”.

Redan som 19åring upptäcktes han av kivproducenten Curt Pettersson som såg Berghagen på ett framträdande vid en NTO-fest i Enköping.

Samma år gjorde han debut på Svensktoppen med låten ”Gunga Gunga” och åren därpå blev det en rad hits på Svensktoppen med bland andra ”En enkel sång om frihet”, ”Hålligång i skogen” och ”Du som vandrar genom livet”.

Sedan dess har det hänt mycket.

Inte minst har han givit oss låtarna ”En kväll i juni””Teddybjörnen Fredriksson” och förstås ”Stockholm i mitt hjärta” som fått en alldeles självklar plats i svenska folkets hjärtan.

Foto: Tv4

Lasse Berghagens succé i Allsång på Skansen

En annan grej som gjorde att Berghagen blev Lasse med hela svenska folket var när han tog över rodret i ”Allsång på skansen”.

1994 gjorde han sin allra första allsång, och då var det långt ifrån en miljonpublik som satt framför tv-rutan.

Men ju längre tid som Lasse tillbringade på Sollidenscenen öppnade också svenska folket upp sina hjärtan för stjärnan.

Ingen kunde värja sig mot den charmiga sångaren som fick hela Skansen i gungning och programmets tittarsiffror sköt i höjden från drygt 600 000 tittare till 2 miljoner.

Programmet fick dessutom ett nytt ledmotiv ”Stockholm i mitt hjärta” när Lasse tog över och har sedan dess följt med varje ny programledare.

STOCKHOLM 20211021 Lasse Berghagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20211021 Lasse Berghagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Berghagens mardrömmar om ”Allsång på Skansen”

När artisten gästade ”Renées brygga” 2020 öppnade Lasse upp om sina känslor kring programmet.

– Jag har faktiskt inga roliga minnen. Inte något som jag direkt kan säga var specifikt roligt. Det var direktsänt, man kör och sen när det var klart efter en och en halvtimme så pustade jag ut, sa han i ”Renées brygga”.

Han berättade samtidigt att han fortfarande drömmer mardrömmar om programmet.

– Jag har fortfarande mardrömmar där jag står på scen och kommer av mig. Och det är knäpptyst på scen, alla står och tittar på mig, jag har glömt vad jag ska säga. Jag springer av scen bort till min lounge, där i paniken vaknar jag ur drömmen, sa han i programmet.

Även om det är i den blå kavajen i ”Allsång på Skansen” vi minns honom som mest. Så är det långt ifrån det enda han gjort.

Skrivit över 500 låtar

Lasse Berghagen är en mångsysslare och har jobbat med att skriva böcker, delta i revyer, skriva en rad olika låtar. Och när han inte skrivit låtar åt sig själv, så har han erbjudit andra stjärnor att ta över hans alster.

Genom åren har det blivit över 500 låtar och under karriären har han arbetat ihop med en rad stora stjärnor, bland andra Benny Andersson, Magnus Härenstam och Lill-Babs.

När han under programmet ”Vilket liv!” ska hyllas är det flera av hans vänner och kollegor som dyker upp för att skicka honom en hälsning.

Jan Malmsjös fina hälsning till Berghagen

En av de profiler som dyker upp på länk och som gärna skickar en hälsning till sin älskade Berghagen är skådespelaren Jan Malmsjö.

– Hallå, kompis! Du är clown och jag är clown. Hej clown. Tack förresten för den underbara ”Hej clown”-låten som du skrev åt mig, säger Jan och brister ut i sång.

”Hej clown
Kom hit’så vi får titta på dig
Hej clown”, sjunger Jan och tillägger:

– Jag älskar dig. Hej Clown, avslutar Jan Malmsjö i ”Vilket liv!”.

Jan Malmsjö, Lasse Berghagen
Foto: Tv4

Vänner är livet!

Vilken underbar kväll det blev. Vad tycker du om Lasses avsnitt? Dela gäna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.