Läkarens gripande ord efter mötet med Björn Natthiko Lindeblad: ”Han vände sig till mig”

OBS! Längst ned i texten kan du hitta info om var du kan söka hjälp om du mår dåligt.

Björn Natthiko Lindeblad är död, 60 år gammal.
Läkaren och professorn Staffan Bergström berättar nu om sista mötet med den folkkäre föreläsaren som led av den obotliga sjukdomen ALS.
– Han var tidigt klar med att han ville ha dödshjälp, säger han till TV4-nyheterna.

Det var på tisdagsmorgonen som svenska folket nåddes av att Björn Natthiko Lindeblad somnat in, 60 år gammal.

Den tidigare näringslivschefen som sadlade om till buddhistmunk i Thailand innan han återvände till Sverige och blev en uppskattad föreläsare, väckte stor uppmärksamhet och blev omtyckt bland annat via två sommarprat i radions P1. Natthiko Lindeblad fick den ovanliga diagnosen ALS i september 2018. Han talade öppet om den obotliga sjukdomen – som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvid förtvinar – genom sina föreläsningar och i olika mediesammanhang.

På tisdagen meddelades det via Natthiko Lindeblads sociala medier att han gick ur tiden på måndagen den 17 januari.

”Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan”, står det att läsa i Björns sociala medier.

Han fortsatte i inlägget med följande ord:

”Jag är, så här några dagar innan, orimligt övertygad om att min första reaktion inför döendet kommer att vara lättnad. Att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa. Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över”.

Läkarens ord om Björn Natthiko Lindeblad

Läkaren och professorn Staffan Bergström, ordförande i den ideella organisationen Rätten till en värdig död, RTVD, gav Natthiko Lindeblad råd hur han skulle kunna gå tillväga.

I en intervju med TV4-nyheterna berättar han mer.

– Det är ju så med alla ALS-patienter, att de har till slut kan de inte andas och kan inte röra sig och så vidare. Det gjorde att han var tidigt klar med att han ville ha dödshjälp. Då vände han sig till mig då som ordförande i RTVD. Vi träffades, han lade upp sina planer och jag tillstyrkte naturligtvis, som vi gör inom RTVD i möjligaste mån, och ordnade med de praktiska detaljerna så att han kunde avsluta sitt liv i går den 17 januari, säger Staffan Bergström, professor på Karolinska institutet, till TV4-nyheterna.

STOCKHOLM 0407119 – Professor Staffan Bergström vid avdelningen för internationell hälsa (IHCAR) vid institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet. Foto Bertil Ericson/TT

Bergström menar att gränsen är väldigt klar.

– Det är inte olagligt att avsluta sitt liv, och den lagen har funnits under lång, lång tid. Så att varken avsluta sitt liv själv eller att få hjälp att avsluta sitt liv är kriminellt i det här landet, till skillnad från andra länder i närheten som Danmark där det inte är tillåtet, säger Bergström.

Professorn menar dock att det finns en viktig skiljelinje när det kommer till fall som Natthiko Lindeblads.

– Man begår ingen olaglig handling om man som läkare skriver ut och överlämnar starka sömnmedel till en man som då Björn Lindeblad, som han intar själv. Men man får inte aktivt som läkare injicera eller delta i själva akten att svälja. Det är väldigt viktigt.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT.