Läkarnas miss tvingade Brita Borg kämpa in i det sista – fick aldrig chansen att uppfylla sin sista önskan

Många artister har kommit och gått, liksom deras hits.

Men en som har stannat och bestått är revydrottningen, primadonnan och 50-talets schlagerdrottning Brita Borg.

Med sin mörka, karaktäristiska röst och musikaliska säkerhet blev hon en av Sveriges största scenpersonligheter och grammofonartister.

Men sista tiden i livet blev en kamp men trots att hon vann över cancern hann hon inte uppfylla sin sista dröm.

”Du gamla härliga tid, ljuva sextital
Mitt minne dröjer därvid, ljuva sextital
Då levde ännu den stora kärleken
Tänk ändå, så länge sen

Kan du tänka dig att nittonhundranitti
Kommer folk att säga: ”Ljuva sextital”
Det var då man börja’ riva Stockholms city
Och man levde med en gammaldags moral”,
ja vi är många som känner till den svenska låtklassikern.

Låten skrevs av Benny Andersson, Stikkan Anderson och Björn Ulvaeus men den som sjunger på den ursprungligen inspelade versionen är ingen mindre än Brita Borg.

Artikeln fortsätter under videon:

Brita Borg uppväxt

Brita Borg föddes den 10 juni 1926 på Södermalm i Stockholm. Hon var yngst av nio syskon.

Hennes föräldrar Georg och Ellen var musikaliska och det gick i arv, minst sagt.

Redans om väldigt liten visade Brita intresse för skådespeleri och som sjuåring stod hon på skolans scen och sjöng inför publik.

Intresset för att sjunga och agera höll i och som fjortonåring ställde hon upp i tidningen Veckorevyns amatörtävling. Den gången vann hon inte, men det var någonting med henne som fick folk att haja till för strax därefter skrev hon på ett elevkontrakt med Europafilm och fick en roll i Kvinnan och befälet som hade premiär i december 1942.

I filmen sjöng hon sången ”När mitt hjärta bankar”, vilken också blev hennes första skivinspelning med Sven Arefeldts orkester.

1943 ställde hon upp i Veckorevyns tävling igen och den här gången kammade hon hem vinsten.

Startskottet på en strålande karriär

Vinsten i tävlingen blev startskotten på en lång och blomstrande karriär.

Bland annat blev hon upplockad av sång- och textskribenterna Sven Paddock och Nils Perne och blev en i showgruppen ”Vårat gäng”.

Efter vinsten blev hon också vokalist till flera dansband, bland andra Lill-Arnes Sväng-Gäng, som tillhörde Vårat Gäng, och Carl-Henrik Norins orkester.

I mitten på 40-talet gjorde Brita debut på Scalateaterns scen och var dessutom vokalist i Allan Johanssons orkester på danspalatset La Visite.

Tillsammans med honom bildade hon 1946 sångkvartetten Flickery Flies, som hon medverkade i fram till 1964.

Men de två var inte bara kollegor. Bakom scenen blev de två djupt förälskade och gifte sig 1953. Tillsammans fick de en son, som även han fick namnet Allan.

Povel Ramels ord om Brita Borg

Men det var när Povel Ramel hörde av sig som Britas karriär peakade på riktigt.

Efter deras första möte sa det klick och hon medverkade sedan i de flesta Knäppupp-revyerna med sånger skrivna av Povel Ramel som en gång konstaterade att ”Inte en stavelse går förlorad i hennes frasering”.

Brita Borg var Povel Ramels egen primadonna och flera av låtarna som han skrivit till henne blev stora succéer, inte minst hennes i Knäpp Upp III från 1956, då hon svartsminkad och vadderad spelade och sjöng ”Fat Mammy Brown”.

I samband med Knäpp Upp-revyerna kom Brita också i kontakt med Hans Alfredsson och Tage Danielsson och det var genom dem som hon blev tilldelad låtarna ”Alla kan ju inte älska alla här i världen” från 1959, ”Du är min tekopp” från 1960 och ”Aldrig har jag sett en rak banana” från 1961.

Povel Ramel och Brita Borg
Povel Ramel och Brita Borg. Foto: Wikkicommons

LÄS MER: Tragedin tyngde Povel Ramel hela livet – efter stjärnans död kom skakande sanningen fram

Brita Borg representerade Sverige i Eurovision song contest

1960 representerade Brita Sverige i Melodifestivalen i Cannes med sången Augustine.

Just det här året var lite speciellt eftersom de ansvariga bestämt i förväg att Brita Borg skulle framföra bidraget i Eurovision Song Contest, oavsett vem som vann tävlingen.

Trots att Siw Malmkvist vann överlägset det året så var det alltså Brita som åkte till Cannes och levererade sin version. Men väl där blev låten inte framgångsrik och i stället kammade hon hem en niondeplats.

Artikeln fortsätter under videon.

Under 1970-talet förändrades Brita Borgs karriär och hon övergick till musikaler och operetter. Exempelvis spelade hon Annie Oakley i Annie get your gun hos Riksteatern 1973.

I mitten på 70-talet gjorde hon dessutom ett uppehåll i sitt turnerande och blev fältartist för FN soldater i Mellanöstern.

Brita Borgs kamp för hälsan

1978 träffade hon kärleken på nytt. Denna gång i Stig Salomonsson. Han arbetade som polis och tillsammans med honom flyttade hon till Arvidsjaur.

Men efter några år i norr flyttade paret till Västra Frölunda i Göteborg där hon fortsatte att sjunga och spela.

Men i mitten på 90-talet sade kroppen stopp och belägg. Det visade sig då att Brita drabbats av lungcancer.

Hon tvingades operera bort en halv lunga och strax därefter även den andra halvan.

Runt millenieskiftet kom nästa smäll. Brita behövde göra dubba knäoperationer men den ena misslyckades.

Den misslyckade knäoperationen gjorde att Brita tvingades använda rollator resten av livet, men trots att hon hade svårt att ta sig fram överallt slutade hon aldrig att uppträda.

 – Jag sjunger hela tiden. Det är fortfarande lika roligt, säger Brita. Det är vad jag drömt om hela mitt liv och det vill jag fortsätta med, sade Brita till Expressen 2006.

Men jobben började sina i Göteborg och paret bestämde sig därför för att flytta till Öland.

Flytten gick till en trerumslägenhet i centrala Löttorp på norra Öland. Lägenheten var rymlig och där kunde Brita ta sig fram lättare än i Göteborg.

Men det var inte bara därför de valde att flytta.

– Göteborg har blivit sämre. Där slår man ner folk som har rullator, de är så fega. Sen är vädret sämre med mer regn och blåst. En annan orsak är att Brita fick för lite jobb. Jag tycker det är dåligt att de inte kunde fixa fler jobb åt Brita, här på Öland har hon många jobb, sade maken Stig då.

Även om Brita fick leva ut sin dröm på scenen långt upp i åldern var hon inte helt nöjd med hur jobben började sina i takt med att hon blev äldre.

– Man ska ju vara betydligt yngre och stå och jucka och skrika på scen. Min repertoar är Povel Ramel och hans tid, ska hon ha sagt enligt Barometern.

Brita Borg
Foto: TT/ Leif R Jansson / TT

Brita Borg blev 83 år gammal

Enligt maken Stig hade Brita Borg en önskan om att stå på Lisebergs scen en sista gång, men så blev det aldrig.

Den 4 maj 2010 somnade hon in efter en tids sjukdom.

– Jag är stolt över det hon tillfört det svenska musiklivet, sade hennes son Allan Borg, till Aftonbladet.

Han tog emot dödsbudet med stor sorg, men var stolt och glad över vad hans mamma bidrog med till den svenska nöjesscenen.

– Det är jobbigt, så klart. Jag kommer minnas henne genom det jobb hon gjort. Jag är stolt över det hon tillfört det svenska musiklivet, sade han till Aftonbladet då och tillade:

– Mina barn har svårt att förstå hennes storhet. Men jag kommer inte glömma.

Vi glömmer dig aldrig Brita.