Leif GW Perssons hårda dom mot ättiksfallet – så hårt kan föräldrarnas straff bli: ”Två fullfjädrade psykopater”

Natten till julafton 2022 kom en sexårig flicka till sjukhuset i Lund i ett livshotande tillstånd efter att ha fått i sig ättikssprit.

Flickans föräldrar står nu åtalade för bland annat synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning av sin dotter.

Nu uttalar sig kriminologprofessorn Leif GW Persson om fallet.

– Två fullfjädrade psykopater, säger han om föräldrarna.

Det var runt jul i fjol som som den då 6-åriga flickans liv i skräck uppdagades, detta då hon hamnat på sjukhus efter att ha fått i sig uppemot en deciliter ättiksprit.

Då hade ingen aning om det mardrömsscenario som snart skulle uppdagas.

Genom bland annat förhör med flickan och undersökningar i familjens hem, avslöjades det att föräldrarna ska ha låst in flickan i ett rum där de spikat för fönstret, satt en grind för dörren och inte tillåtit henne att gå på toaletten.

Flickan har också suttit fastspänd i en barnstol i tvättstugan, fått kokande vatten på sig och varit kraftigt nedkyld, enligt åtalet.

– Man hittar självläkta frakturer, hon är i allmänt väldigt dåligt skick, är undernärd och har tandstatusbrist, säger Leif GW Persson om fallet i Nyhetsmorgon.

Leif GW om föräldrarna i Ättiksfallet

Föräldrarna, 42 och 34 år gamla, häktades i februari, bland annat misstänkta för att ha förgiftat den i dag sjuåriga flickan med ättika. De nekar till brott, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Leif GW Persson beskriver föräldrarna som klassiska ”socialfall”.

– De gör ju ett allmänt intryck av att vara två fullfjädrade psykopater av att vara två fullfjädrade psykopater, utan empati och föreställningsförmåga, säger Lief GW Persson i Nyhetsmorgon och tillägger:

– Det här är två föräldrar som inte borde ha några barn, nu har de ett flertal. De är vad man förr i tiden brukade kalla klassiska socialfall, sjukskrivna. Mamma är sjukskriven för att ta hand om barnen, och det har ju nu manifesterats på ett olyckligt sätt.

Enligt Leif GW Persson är samtliga barn i familjen nu omhändertagna. Men hittills verkar det som att misshandeln riktats mot just den 6-åriga flickan och att de andra barnen kommit lindrigare undan.

Föräldrarna står nu åtalade för synnerligen grov misshandel, flera fall av olaga frihetsberövande, grov misshandel och grov fridskränkning.

Så kan föräldrarnas straff bli

Totalt omfattar åtalet sju punkter. På samtliga dessa yrkar åklagaren också om så kallat garantansvar, eftersom föräldrarna har låtit bli att ingripa för att skydda flickan eller se till att hon omgående fick sjukvård för sina skador.

Rättegången inleddes förra veckan och blir föräldrarna dömda riskerar de upp till sju år i fängelse, tror GW.

Leif GW Persson om ättiksfallet
Foto: Tv4/ TT

Men Leif GW Persson tror att åklagaren kan få problem då mycket av straffvärdet hänger på fallet med ättikspriten.

– Ättikan är den krok som det här långa straffet hänger på, och den är inte så där fruktansvärt stabil. Där kan åklagaren kanske få problem, men vi får hoppas på det bästa, säger han i Nyhetsmorgon.