Lyssnarnas stora vrede – så ändras legendariska Svensktoppen efter alla år

Det klassiska radioprogrammet Svensktoppen har länge varit en del av svenska folkets traditioner.

Men nu meddelar Sveriges Radio att programmet kommer ändras. Något som nu väcker starka reaktioner hos lyssnarna, skriver Expressen.

Få program är väl så typiskt svenskt som just Svensktoppen är. Ett program som har följt med flera generationer sedan första programmet sändes 1962.

Under alla år har det varit de flesta artisters dröm att komma etta på denna otroligt traditionsenliga lista över de mest populära låtarna just nu i Sverige.

Men efter alla år tycker nu Sveriges Radio att något måste ändras med programmet, vilket väckt en hel del reaktioner, skriver Expressen.

Så kommer Svensktoppen att förändras

Den nya ändringen gäller nämligen hur Svensktoppen kommer att mäta låtarna, vilket kommer göra att placeringarna på denna ädla lista kan förändras.

”Från 2003 har en statistiskt utvald jury röstat fram ’Svensktoppen’. Vi hoppas nu att bättre kunna spegla den svenska musiksmaken på ett modernt sätt. Vi vill tillbaka till grundtanken med ’Svensktoppen’, att det ska vara den populäraste svenska musiken just nu”, skriver Carolina Norén, programledare och producent, i ett mejl till Expressen.

Programledaren Carolina Norén berättar om hur Svensktoppen kommer ändras. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Sveriges Radio: ”Fler låtar får chans att gå in på listan”

Och på Svensktoppens officiella Facebooksida är lyssnarna inte nådiga. Den största oron gäller främst att den nya mätmetoden bara kommer göra så att den yngre målgruppen kommer att representeras, då de oftast streamar mer musik än äldre.

Men Sveriges Radio menar att detta inte kommer att ske.

”Urvalet av de låtar som mäts är desamma som juryn röstade på tidigare, det vill säga låtar som spelas i P4. Skillnaden i det nya systemet blir att fler låtar får chans att gå in på listan. Juryn röstade tidigare endast på 13 låtar per vecka, de tio som redan låg på listan och tre utmanare. Vi ändrar mätmetod, men inte inriktning på listan”, skriver Carolina Norén till tidningen.

Sveriges Radio menar att det inte kommer bli några negativa konsekvenser av ändringen. Foto: Martina Holmberg / TT

Gamla låtar kan få nytt liv

Förändringen innebär bland annat att låtar som en gång åkt ut ur listan nu kan få nytt liv och komma tillbaka. Dessutom tas tidsbegränsningen på ett år bort.

”Det gör vi för att verkligen försäkra oss om att vi får med den populäraste svenska musiken just nu, oavsett om den legat tidigare på listan eller inte. Jag tror att den största förändringen kommer att bli att vi får en snabbare och större rotation på listan och färre så kallade långkörare”, skriver Carolina Norén till Expressen.

Vad tycker ni om förändringen? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.