Nanne Grönvall ryter ifrån – efter dramatiska beslutet om Eva Rydberg: ”Knyter sig i magen”

Eva Rydberg menar att hon kastades ut från sin älskade scen.
Nu ryter artistkollegan Nanne Grönvall ifrån mot beslutet.
– Det knyter sig i magen när jag tanker på hur några från Helsingborgs kommun har behandlat Eva Rydberg, skriver hon.

Sötebrödsdagarna är över för Eva Rydberg – i alla fall på Fredriksdalsteatern.

Från och med nästa år är det i stället anrika nöjesanläggningen och friluftsteatern Sundspärlan i Helsingborg som gäller för den prisade teaterdirektören, skådespelaren och artisten. På samma scen som bland andra Frank Sinatra och Cliff Richard tidigare uppträtt, kommer Rydbergs nu att sätta upp nya pjäser.

Där får den ännu så länge okända uppsättningen med familjen Rydberg premiär den 28 juni.

– Det ska bli underbart att få spela på den här amfi- och friluftsteatern med över 1 200 sittplatser. Här finns så många bra möjligheter, härlig miljö, fria parkeringar och god mat i restaurangen, säger Eva Rydberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Irma Lehtosalos stora förändring i utseendet – nya bilderna visar tv-profilens förvandling: ”Oj oj”

Artikeln fortsätter under bilden.

HELSINGBORG 20230801 Eva Rydberg, Robert Rydberg, Birgitta Rydberg och Kalle Rydberg under en pressträff på friluftsteatern Sundspärlan i början av augusti. Sommaren 2024 kommer familjen Rydbergs uppsättning på teaterscenen i Helsingborg. Foto: Andreas Hillergren / TT
HELSINGBORG 20230801 Eva Rydberg, Robert Rydberg, Birgitta Rydberg och Kalle Rydberg under en pressträff på friluftsteatern Sundspärlan i början av augusti. Sommaren 2024 kommer familjen Rydbergs uppsättning på teaterscenen i Helsingborg. Foto: Andreas Hillergren / TT

Eva Rydberg tvingas lämna Fredriksdalsteatern

Det var tidigare i år som beskedet kom att revydrottningen skickats ut från Fredriksdalsteatern – efter runt 30 år som ansvarig för den vackra friluftsteatern.

Allt tog sin början i Helsingborg redan sommaren 1993. Då fick Eva Rydberg skådespela tillsammans med store idolen Nils Poppe i folklustspelet ”Bröderna Östermans huskors”. Året därpå skulle Poppe dra sig tillbaka – och då föreslog han just Rydberg som sin efterträdare.

I somras satte Rydberg, 80, som bland annat prisats med Karamelodiktstipendiet, upp sin finaluppsättning på Fredriksdalsteatern: ”Två man om en änka” av just nämnde Poppe.

– Vi tänkte att det var kul att få avsluta med en Poppepjäs, sade Rydberg då till Nöjeslivet.

Tidigare hade det hetat att Rydberg kommit överens om att sluta på teatern, men för några veckor sedan bekräftade stjärnan i en intervju med Aftonbladet att hon hade velat vara kvar på Fredriksdal.

LÄS MER: Här lämnas Pernilla Wahlgren ensam bakom kulisserna – bilderna visar hur stjärnan nobbas i Allsång på Skansen

Enligt Rydberg tvingades hon bort av kommunen.

– Jag ville absolut inte sluta. De ville inte förnya kontraktet, den enda förklaring jag har fått är att de inte ville ha ”gamla farser”. Då tänkte jag att de inte kan ha sett en enda föreställning. Jag har spelat musikaler, komedi, Molière. Det ska vara helt nytt nu och då har det blivit lite opinion här i Helsingborg. Det har kommit ut att de vill ha något helt annat, men publiken vill ha det som jag spelar. Då ändrade de sig och sa att ”vi ska ha det som Eva Rydberg har gjort”, men de frågade inte mig utan då ska andra få komma till, säger Rydberg till Aftonbladet.

LÄS MER: Fästmannen bryter tystnaden efter Pernilla Wahlgrens tårar i Allsången – nu uttalar han det alla tänker

På kommunen ställde man frågande till skådespelarens utspel.

– Det låter lite hårt, men det handlar inte om att jag inte ville. Vi som kommun är skyldiga att göra en offentlig upphandling, sade kommunens kulturdirektör till Aftonbladet.

Nu rider en av Rydbergs artistkollegor ut till försvar.

Nanne Grönvalls utspel efter beslutet om Eva Rydberg

Det är på Instagram som folkkära artisten och tidigare Melodifestivalvinnaren Nanne Grönvall uttrycker sin besvikelse över att Rydberg nu fått lämna Fredriksdalsteatern.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20150225 Jenny Strömstedt, Nanne Grönvall, Marie Serneholt och Rebecca Stella Simonsson, deltagare i Let's dance repar inför premiären av TV4:s populära dansprogram. Foto: Nora Lorek / TT
STOCKHOLM 20150225 Jenny Strömstedt, Nanne Grönvall, Marie Serneholt och Rebecca Stella Simonsson, deltagare i Let’s dance repar inför premiären av TV4:s populära dansprogram. Foto: Nora Lorek / TT

– Det knyter sig i magen när jag tanker på hur några från Helsingborgs kommun har behandlat Eva Rydberg, som inte låter henne fortsätta på denna teater, tillsammans med sina lika lysande eldsjälar till team. Framförallt har de kommun-ansvariga visat att de inte förstått denna ovärderliga kulturskatt som Poppe och Eva tillfört till hela stan, skriver Nanne Grönvall på Instagram.

LÄS MER: Eva Rydbergs revansch med familjen – flyttar efter infekterade teaterbråket: ”Blev otroligt ledsen”

Hon minns tillbaka på hur Eva en gång i tiden tog över ansvaret av teatern efter sin idol och förvaltade arvet i närmare tre decennier – och hyllar veteranen för detta.

– 1966 tog Sveriges svar på Charlie Chaplin; Nils Poppe, över den då krisdrabbade teatern. Han stod där i 28 år i ur och skur och körde föreställningarna, och publiken återkom. Det fanns därefter bara en enda given person att kunna överta denna teater; komikens mästarinna Eva, skriver Nanne Grönvall och fortsätter:

– I 29 år fortsatte hon och de medverkande i stekhet sol, regn och hård blåst, att sätta Helsingborg och kulturen på kartan där, med en trogen publik år efter år. Vi är många som har vallfärdat dit genom åren för att se fantastiska komedier, musikaler och hysteriskt roliga farser.

I stället för Fredriksdalsteatern kommer Rydberg nästa sommar ge föreställningar vid Sundspärlan – en nöjesanläggning tillika folkpark i Helsingborg och som invigdes redan i slutet av 1800-talet

– Längtar att återvända dit nu för att se Eva Rydberg och medskådespelarna i den nya komedin på Sundspärlan i Helsingborg, skriver Nanne Grönvall.

Eva Rydberg på sin nya scen: Sundspärlan i Helsingborg. Här sätter hon upp sin första pjäs sommaren 2024. Foto: Mikael Lindell Bohlin/pressbild
Eva Rydberg på sin nya scen: Sundspärlan i Helsingborg. Här sätter hon upp sin första pjäs sommaren 2024. Foto: Mikael Lindell Bohlin/pressbild

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.