Pernilla August vill åldras ifred – slår tillbaka mot utseendehetsen: ”Blir så förbannad”

Skådespelaren och regissören Pernilla August, 65, kan stoltsera med en lång och framgångsrik karriär – både i Sverige och utomlands.

Men att som skådespelare ha rynkor och skavanker kan vara tabu, något som hon nu slår tillbaka mot.

– Jag blir så förbannad på mig själv att jag ens ägnar sådana här saker en tanke, säger hon i en intervju med Hemmets Journal.

Pernilla August fick sitt stora genombrott i rollen som barnflickan Maj i ”Fanny och Alexander” 1982.

Sedan dess har hon spelat i den stora skådespelarligan – både i Sverige och internationellt.

En av hennes mest kända roller utomlands är rollen som mamma Shmi i ”Star wars”-filmerna.

Och förutom att synas på vita duken har hon även spelat på de stora teaterscenerna, bland annat Dramaten.

Genom åren har hon samlat på sig inte mindre än tre guldbaggar, en kunglig medalj och nyåret 2016 fick hon den stora äran att läsa ”Nyårsklockan” på Skansen.

Foto: Jan Collisiöö/TT, Naina Helén Jåma/TT

Pernilla Augusts insikt efter pandemin

På senare år har Pernilla August även kunnat titulera sig regissör. Och den 15 januari har hennes egenregisserade SVT-serie ”Händelser vid vatten” premiär. Den baserar sig på Kerstin Ekmans bok med samma namn.

Samtidigt fyller Pernilla August snart 65. I en intervju med Hemmets Journal reflekterar Pernilla över att hon snart når pensionsålder.

Hon berättar att hon efter pandemitiden, som innebar mindre jobb, reflekterade över om hon skulle pensionera sig. Men nu har jobben börjat rulla in igen.

– Samtidigt är det bara att inse – jag är inte längre den hetaste potatisen i stan. Jag får mest småroller. Det är jättefina roller, men förut hade jag de bärande huvudrollerna. Så är det inte nu. Det är ingen som skriver ett drama för en sextioårig kvinna. De kvinnliga skådespelarna lägger av när de blir äldre, säger hon till tidningen.

Pernilla August när hon var med i SVT:s program ”Mästaren” 2020. Foto: SVT/Skärmdump

Slår tillbaka mot utseendehetsen

Och även om det ”skaver lite” att närma sig 70 år, kan Pernilla August inte tänka sig att göra något ingrepp för att se yngre ut.

– Tänk om man kunde få åldras ifred, men det är ju ett sådant jäkla fokus på kvinnors åldrande. Botox har plötsligt blivit jätteviktigt. Det är nästan som att man känner att man måste stå till svars om man inte gör några ingrepp. Det är så galet. I dessa orostider, varför ska vi lägga pengar på sådant?

Pernilla säger vidare att hon blir ”förbannad på sig själv” för att hon ens tänker på åldrande och ingrepp.

– Män pratar ju inte om det här. Män pratar om helt andra saker. Det är vi kvinnor som håller på. Som ska grotta i hur vi förändras… Jag blir så trött, säger hon.

Håller du med Pernilla August? Skriv en kommentar på vår Facebooksida!