Robert Wells sista gest till vännen Svenne Hedlund – känslosamma hyllningen på stjärnans begravning

Svenne Hedlund har förts till sin sista vila.
På begravningen hedrades hans minne bland annat av artistkollegorna och vännerna Robert Wells och Py Bäckman.
– Sorgligt, ljust och vackert på samma gång, skriver Wells.

På 1960-talet var det Beatles, Rolling Stones – och Hep Stars som gällde för många unga musikälskande ungdomar.

En av de stora popidolerna var Svenne Hedlund – frontfigur och sångare i popgruppen Hep Stars där även vännen Benny Andersson var bandmedlem. Han skulle senare bli världsstjärna i Abba.

Med Hep Stars fick Svenne en flygande start på karriären. Redan på gruppens debutskiva från 1965 hittar vi den kanske mest kända låten – ”Cadillac”.

I begynnelsen hade Hep Stars också stora hits på Kvällstoppen med låtar som ”A Tribute to Buddy Holly” och ”Farmer John”. De blev sedan folkparkshjältar på turné genom landet och därmed även stora popidoler på den tiden.

Svenne Hedlund nådde sedan stora framgångar även som soloartist, och kanske framför allt tillsammans med exfrun Lotta i duon Svenne & Lotta. 1975 fick de en stor hit med Melodifestivalbidraget ”Bang en boomerang” som slutade på tredje plats i den stora finalen där Lasse Berghagen och ”Jennie, Jennie” tog hem segern.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2008-03-04 Svenne och Lotta anländer till premiären på filmen Rambo på biografen Rigoletto i Stockholm år 2008. Foto: Jessica Gow/TT
STOCKHOLM 2008-03-04 Svenne och Lotta anländer till premiären på filmen Rambo på biografen Rigoletto i Stockholm år 2008. Foto: Jessica Gow/TT

Efter att ha haft ett uppehåll från Hep Stars sedan 1969, började Svenne och Lotta åter uppträda med gruppen på 80-talet.

LÄS MER: Svenne Hedlunds besked 8 år efter skilsmässan – folkkäre artistens beslut om kärlekslivet

Svenne var på senare år även aktuell i flera shower tillsammans med The Cadillac Band. In i det sista turnerade han med föreställningen ”Hits of The 60`s” med kollegorna Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn.

Svenne Hedlund längtade efter att stå på scen igen

När Nöjeslivet fick ett samtal med Hedlund i början av året, i samband med hans 77-årsdag, berättade artisten om tankarna att bli äldre – men också om sin längtan efter att få stå på scenen igen. Det efter att pandemin stoppat just detta de senaste åren.

 Om det går som det ska satsar vi på att dra ut på turné i höst. Det ska bli kul att möta publiken igen, sade han då till Nöjeslivet.

Kärleken till att stå på scenen var stor – och publikens kärlek till Svenne var alltid stark i alla år.

Därför var sorgen stor runtom i landet den 3 december i år, när nyheten om Svenne Hedlunds bortgång nådde svenska folket.

Han blev 77 år.

Robert Wells och Py Bäckmans fina gest på begravningen

På onsdagen begravdes Hedlund i Vallsjö kyrka i Sävsjö i Småland.

Under en timmes tid var kyrkan också öppen för allmänheten – så att fansen också skulle kunna få ta farväl av sin hjälte. Detta efter familjens önskan.

– Det är helt enkelt så att familjen tyckte att det var en bra möjlighet, och man ville gärna erbjuda gemene man att komma och ta ett sista farväl av Svenne Hedlund, säger begravningsrådgivare Andreas Runeborn till P4 Jönköping.

Vännen Robert Wells spelade många gånger med Hedlund. På begravningen fick han spela en sista gång för stjärnan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Robert Wells. Arkivfoto: Pontus Lundahl / TT
Robert Wells. Arkivfoto: Pontus Lundahl / TT

Även Py Bäckman medverkade och sjöng på begravningen, enligt SVT:s lokala nyheter.

LÄS MER: Svenne Hedlund har begravts – folkkäre artisten förd till sista vilan efter familjens speciella önskan

Pianisten Wells beskriver själv saknaden efter Svenne Hedlund.

– I somras delade vi scen i Dalhalla. Fick ha Svenne som min gäst i Rhapsody In Rock. Idag var det begravning och jag m.fl. fick spela i kyrkan när vi alla samlades för ett sista farväl till Hedlund. Sorgligt, ljust och vackert på samma gång, skriver Wells i ett inlägg på Instagram.

Han skickar också med en sista, charmig passning i riktning Hep Stars och gruppens kanske största stund, låten ”Cadillac”.

– Jag lämnar fotograferandet från kyrkan men kan inte motstå att detta var det enda rätta sättet att ta sig till kyrkan i Sävsjö idag. ”My Baby Drove Up ….”, skriver Wells där det senare är ett citat från hitlåten från 1965 och förstås avslutas ”…in a brand new Cadillac”.

Se Wells oförglömliga framträdande med idolen Svenne Hedlund

För några år sedan medverkade både Wells och Hedlund tillsammans i Bingolotto, i samband med Svennes 70-årsdag år 2015. Då berättade Robert om sin stora beundran för popidolen.

– Jag är väldigt stolt över att få ta den här presentationen, sade Wells framför sin flygel och fortsatte:

– Nu är det min stora, stora barndomsidol. Jag är väldigt stolt över att jag haft med honom i ”Rhapsody in Rock”, sade Wells innan han välkomnade Svenne Hedlund in på scenen – och de framförde ”Cadillac” i en oförglömlig version som vi kan se nedan.

Tack för allt, Svenne! Din musikskatt kommer för alltid att leva vidare.

Skriv gärna om era främsta minnen av Svenne Hedlunds tid på scen i kommentarsfältet.

Vila i frid, Svenne.