Sven-Erik Magnusson hade bara timmar kvar i livet – då gjorde familjemedlemmen det vackra som gav stjärnan frid 

Den 22 mars 2017 drabbades Sverige av landssorg.

Den omåttligt populära frontfiguren Sven-Erik Magnusson i dansbandet Sven-Ingvars var död.

Artisten somnade in efter en tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

När slutet var nära samlades hela familjen vid Sven-Eriks sjukbädd och där fick han ta ett speciellt sista farväl av en fyrfota vän som han höll kär.

Året var 1956 när trion Sven Ingvars gjorde sin allra första spelning uppe i Värmland. Sven-Erik Magnusson var bara 14 år gammal vid tidpunkten.

Den bejublade trion bestod till allra första början av Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Sven Svärd – därav namnet Sven Ingvars.

Sedan dess har flera generationer vuxit upp med deras fantastiska låtskatt.

Med låtar som ”Fröken Fräken”, ”Två mörka ögon” och ”Sommar och sol” har de för alltid tagit en plats i svenskarnas hjärtan , och de har sålt miljontals skivor under årens lopp.

Åkte fast för rattfylla

De var ett av landets mest populära dansband under flera årtionden och Sven-Erik lade mycket press på sig själv som bandets frontman.

I början av 2000-talet började Sven-Erik Magnusson dricka allt mer, och inför bandets sommarturné 2006 lade han till och med in sig på behandlingshem för sina problem.

Men trots det eskalerade alkoholismen och till slut åkte Sven-Erik fast för rattfylla.

Det var när stjärnan var på väg hem från behandlingshemmet som han grep med 1,74 promille i kroppen.

Gripandet skedde efter att polisen i över en mil försökt påkalla hans uppmärksamhet på E18 utanför Karlstad.

Enligt Aftonbladet, som rapporterade om händelsen, gick bilfärden mycket snabbt och han körde över i fel körfält flera gånger så att mötande trafik tvingades väja.

Till en början blev han dömd till fotboja, men då han inte kunde följa reglerna, ändrades straffet till två månaders fängelse.

I ett polisförhör berättade Sven-Erik Magnusson att han drabbats av kraftig ångest efter sitt återbesök på behandlingshemmet.

– Jag hade fått ett återfall och var på väg hem från Nämndemansgården (där han behandlades), det blev kaos i skallen på mig. Jag är beredd att gå med på skyddstillsyn och samhällstjänst, sade han enligt Expressen.

Under tiden i fängelset satt Sven-Erik på en öppen anstalt och även om det var nedslående kom domen med en ljusning.

Händelserna gjorde nämligen att Sven-Erik kom närmare sin familj igen.

– Pappa hade på sina axlar att han var en folkkär artist sedan han var typ 14 år och en svärmorsdröm, ofelbar i viss mån. Sedan händer det något och för mig blir det mänskligt. Det kanske blir en intressantare historia, sett i backspegeln.

Sven-Erik Magnussons sista turné

Bandet hann turnera i över 60 år innan de drabbades av den stora tragedin.

2010 drabbades nämligen sångaren Sven-Erik Magnusson av prostatacancer.

När bandet firade 60 år 2016 berättade artisten själv om hur det var med hälsan.

– Jag går på min bromsmedicin och värdena är bra, så jag hänger med. Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer, sa han då till Expressen.

Hans son Oscar Magnusson, tillika gitarrist då i bandet, berättade att faderns sjukdom gjort att bandet numera planerade med kort perspektiv.

– Vi tar varje show i taget, och så får vi rannsaka oss och se lite framåt. Vi har inte så långt perspektiv egentligen, vi får bestämma själva om vi kan, vill och ska göra någonting. Så har det varit de senaste åren, sade Oscar Magnusson till Expressen.

Men trots att de inte visste hur länge Sven-Erik skulle orka, körde de en sista turné.

Inför den sista turnén hade Sven-Ingvars många förfrågningar från Sveriges dansbandsarrangörer. Sven-Erik Magnusson var själv med och plockade ut spelplatserna och han genomförde alla spelningar, trots sitt tillstånd.

”Gick snabbt utför”

Sven-Erik genomgick en operation där prostatakörteln avlägsnades. Efter det åt han bromsmediciner och gick på regelbundna kontroller. Men till slut räckte in det.

– År 2016 var hela paletten av bromsmediciner avverkad. Det fanns inte längre något som bet på sjukdomen. När man har kommit till den punkten tar cancern över ganska fort. Vi gjorde vår sista spelning i augusti 2016. Efter det gick det snabbt utför, har Oscar berättat för Hemtrevligt.

Bara månader efter turnén kom beskedet att Sven-Erik Magnusson somnat in. 74 år gammal.

LÄS MER: Sven-Erik Magnussons tragiska död skakade familjen – sonen Oscars gripande ord om pappans sista önskan

Christer Sjögren om chocken efter Sven-Eriks död

Beskedet kom som en chock för hela landet, och vännerna berättade gripande om den tunga sorgen.

– Jag kände till Sven-Eriks sjukdomsbild, att han var väldigt dålig. Det kom inte oväntat, men när beskedet kommer är det väldigt svårt att fatta. Det är en sådan levande person, och en vän, sade Christer Sjögren då till Aftonbladet.

Artisten berättade då att de hade hört en månad innan Sven-Erik somnat in, och att han då befann sig på sjukhus.

– Han ringde upp. Vi pratade lite om sjukdomen, vi pratade musik. Han satt inte och grävde ner sig. Det var inget deppigt samtal, han var en riktig kämpe.

För hemtrevligt har sonen Oscar Magnusson berättat om Sven-Eriks sista tid i livet och hur musiken förblev ett livselixir för Sven-Erik in i det sista.

När Oscar besökte honom under de sista veckorna hade han alltid med sig gitarren, de sjöng Taubelåtar tillsammans och när Oscar spelade ”Fritiof i Arkadien på gitarren sken Sven-Erik upp i ett leende.

Efter det har den låten fått en helt ny innebörd för Oscar.

Besöket på dödsbädden

Bara några timmar innan Sven-Erik tog sina sista andetag samlades familjen på sjukhuset för ett sista farväl. Med på plats var också Oscars irländska setter Doris.

Sven-Erik älskade hundar och hade också alltid haft Irländska settrar. Att även Doris var där betydde mycket för honom.

– Doris hoppade upp i pappas säng och lade sig nere vid hans knän. Pappa höll handen på henne. Själv stod jag bakom alla de andra. Efter en stund vände pappa blicken mot mig och tittade mig i ögonen. Jag tolkade hans ögonkast som att han försökte säga: “Styr upp det här nu, Oscar. Nu är vi klara”, berättar Oscar för Hemtrevligt.

till slut lämnade resten av familjen rummet och Oscar stannade kvar på plats för att ta det första vakpasset som också kom att bli det allra sista.

– Jag satt och halvslumrade men vaknade till av att pappas andning blev tyngre. Då förstod jag att det sista andetaget snart skulle komma. Att sitta hos pappa när han dog är det vidrigaste jag har gjort i hela mitt liv. Samtidigt skulle jag aldrig vilja ha det ogjort. Någonstans tror jag att pappa kände sig lugn och trygg i vetskapen om att jag fanns vid hans sida.

LÄS MER: Nu tokhyllas Sven-Ingvars – fick Skansen att koka när de rev i gång sommarklassikern

Oscar Magnusson döpte sin son efter Sven-Erik

Några månader efter sin pappas död bestämde han sig för att föra Sven-Eriks livsverk vidare.

 Oscar fick nämligen frågan om han ville komma till Gotland för att göra ett hyllningsprogram till sin pappa i ”Så mycket bättre”. Något han tackade ja till.

Efter medverkan vällde hyllningarna in till bandet, och det stod snart klart för bandet vad de borde göra.

De ville fortsätta spela musiken, något som Oscar visste innerst inne att pappa Sven-Erik hade önskat att de skulle göra.

Sedan flera år tillbaka är det nu sonen Oscar som axlar rollen som bandets sångare.

Även om Sven-Erik har lämnat jordelivet, är han högst närvarande hos familjen Magnusson.

– Pappa är med mig hela tiden på alla våra spelningar och allt vi gör med Sven Ingvars. Jag känner så ofta att ”jaha, nu kommer han”, även om jag ju vet att han inte gör det. Men han lever genom musiken och genom allt som människor kommer fram och berättar, ofta varma, sköna minnen, säger Oscar till Allas.

– Det känns superfint att förstå att han var så omtyckt, min far som alltid lämnade artistrollen på trappan när han kom hem och som sedan var en helt vanlig, vardaglig pappa där hemma.

Oscar Magnusson har även döpt sin yngsta son till Sven, namnet är självklart en hyllning till farfar.

Sven-Eriks Magnussons begravning

Den 20 april kl. 13.00 fördes Sven-Erik Magnusson till den sista vilan.

 300 personer deltog på begravningsgudstjänsten, däribland flera kända namn, som Christer Sjögren, Bengt Alsterlind, Håkan Loob och Sven-Eriks kollega och vän från Sven-Ingvars Ingvar Karlsson.

– I dag vajar flaggorna på torget i Karlstad på halv stång. Han som alltid hade funnits där, folkhemmets soundtrack, har tystnat, sa Esbjörn Hagberg i inledningen av begravningsceremonin enligt Aftonbladet.

– Ni som har stått honom närmast har sett hur han har kämpat med krafterna. Ni har sett att döden är en befriare. Det som han fick med sig är kärleken från dem som stod honom närmast, fortsatte Hagberg.

En inspelning av Sven-Ingvars ”Anita” och psalmerna ”Härlig är jorden” och ”Blott en dag” framfördes under begravningen. Sven-Ingvars framförde också själva ”Så många mil, så många år” och då tog sonen Oscar över mikrofonen. Avslutningsvis bars kistan ut till tonerna av ”När solen färgar juninatten”.