Bakslaget på kronprinsessan Victorias födelsedag – kan ställa till med problem

Nu är det alldeles strax dags för kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande. Men huruvida vädret är på kungafamiljens sida eller inte återstår att se.

Att planera ett evenemang under sommaren kan vara fantastiskt roligt. Det är ljusa kvällar, många är lediga och blommorna doftar ljuvligt.

Men det finns för de allra flesta eventplanerare också en ständig oro: vädret.

Solens närvaro är trots allt inget som man kan ta för givet när man bor i Sverige, inte ens under de allra varmaste månaderna.

Hagel, åska, blåst och regnskurar kan komma när man minst anar det. Det som gäller blir helt enkelt att försöka anpassa sig, eller hålla tummarna väldigt hårt.

regn
Personen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Victoriadagen den 14 juli 2023

Vad gäller den svenska kungafamiljen så står ett av årets största och mest festliga firanden alldeles runt hörnet. Nämligen kronprinsessan Victorias födelsedag.

I år har det blivit dags för kronprinsessan att fylla 46 år, och den 14 juli går firandet av stapeln. Då möter kronprinsessan först och främst allmänheten utanför Sollidens slott.

Där kommer barnkören från Borgholms kulturskola stämma upp till skönsång, innan kungafamiljen ger sig vidare mot Borgholm och Borgholms slottsruin för Victoriakonserten, skriver Hovet i ett pressmeddelande.

Victoria och Daniel på Bröllop i Jordan.
Foto: Royal Hashemite Court via AP

Så blir vädret under kronprinsessans födelsedag

Under konserten kommer även Victoriapriset delas ut, och i år går det till hockeyspelaren Erik Karlsson.

En hel dag med festligheter och aktiviteter på schemat helt enkelt. Men vad gäller vädret så är det något osäkrare.

–Inledningen av dagen kommer det ju inte vara någon nederbörd. Det kommer vara en del sol men det kan vara lite moln som växer till också under dagen. Går man in framåt eftermiddag och kvällen så har vi en del skurar som kommer trycka på västerifrån framför allt där över fastlandet, så jag kan inte lova uppehåll under fredag eftermiddag och kväll, berättar SMHI:s meteorolog Charlotta Eriksson för Svensk Damtidning.

prinsessan estelle, prins oscar
BORGHOLMS SLOTT 20210714 Prinsessan Estelle, prins Oscar och kronprinsessan Victoria närvarar i samband med firandet av kronprinsessans födelsedag på Victoriadagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

”Bra att det är på fredag”

Hon säger dock i samma intervju att det inte borde bli några allt för kraftiga regnskurar.

– Det skulle kunna förekomma någon skur men det är inget ihållande dagsregn utan då är det någon eftermiddag eller kvällskur och så klarar det upp igen bakom det. Men jag kan inte utlova helt uppehåll.

STOCKHOLM 20230606 Christopher O'Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, Helena Norlén, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, talman Andreas Norlén, kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel på Skansen under nationaldagsfirande med uppträdande på Sollidenscenen. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20230606 Christopher O’Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, Helena Norlén, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, talman Andreas Norlén, kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel på Skansen under nationaldagsfirande med uppträdande på Sollidenscenen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Fredagen beskriver hon dock som den bästa dagen den här veckan för att hålla det stora evenemanget.

– Det är bra att det är på fredag just skulle jag säga för då tycker jag att det ser lite mer stabilt ut om man inte vill ha regn just den dagen.