Foto: Jonas Ekströmer / TT, Anders Wiklund / TT

Därför stoppas syskonbarnen från Victorias firande – hovets nya beslut inför födelsedagen

Snart är det dags för kronprinsessan Victorias årliga födelsedagsfirande. En dag som många firar lite extra. Men nu bekräftar hovet att alla kungliga barn inte kommer vara med.

Victoriadagen firas varje år den 14 juli i vår folkkära kronprinsessas ära.

Det är en dag som många runtom i landet ser fram emot att få fira, och när kronprinsessan Victoria fyller år är det helt klart festligheter på schemat.

Det hela brukar inledas med att Victoria möter allmänheten, och sedan vankas det både aktiviteter, härliga uppträdanden och stort firande.

Victoria och Daniel på Bröllop i Jordan.
Foto: Royal Hashemite Court via AP

Kronprinsessan Victorias födelsedag

Under pandemin såg det såklart lite annorlunda ut, men förra året var Victoriadagen i vanlig ordning riktigt festlig.

Då åkte kronprinsessan med familj häst- och vagn kortege genom Borgholm och till Borgholm slottsruin för att ta del av Victoriakonserten med begåvade artister och vacker musik.

Kronprinsessan med familj
Foto: TT

Nu när den stora dagen närmar sig med stormsteg bekräftar hovet för Svensk damtidning att det blir så även i år. Men det är inte hela kungafamiljen som kommer vara på plats.

Kungliga barnen kommer inte vara med

Hovets informationschef Margareta Thorgren har nämligen bekräftat för tidningen att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte kommer vara med.

– Det har vi inte planerat för. Det är framförallt kronprinsessan Victoria som är huvudpersonen. Så det är den familjen med barn som är med i kortegen, säger hon.

Kungafamiljen
Foto: Jonas Ekströmer, Kungl. Hovstaterna

Prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar kommer däremot självklart finnas på plats.

”Samarbetar väldigt mycket med SÄPO”

Under förra året beskrev Margareta Thorgren för Svensk dam hur de arbetar för att hålla familjen säker.

Då förklarade hon att det är hovstallet som ansvarar för hästarna.

– Vi samarbetar väldigt mycket med SÄPO och vår säkerhetsorganisationen som sköter den delen. När det gäller själva hästkortegen är det hovstallet som har ansvar för hästar och vagn och den säkerheten gällande var man kan ha en hästkortege. Sen ansvarar Säpo för säkerheten gällande kungafamiljen, sade Margareta Thorgren till Svensk Dam då.