Familjen gräver upp gammal flaska i trädgården – oväntade värdet chockar alla: ”Åh herregud”

En grön gammal glasflaska, uppgrävd ur trädgården, ser kanske inte mycket ut för världen.

Men paret hade tur att de inte pantade den – de hade nämligen en riktig dyrgrip i sin ägo.

”Åh herregud”, utbrister de när flaskan värderas i SVT:s Antikrundan.

Klassiska ”Antikrundan” är en riktig långkörare, nu inne på sin 33:e säsong i SVT. Och bland det charmigaste med programmet, är att man aldrig riktigt vet vilka prylar och tillhörigheter som ska visa sig vara riktiga förmögenheter.

Det kan vara en gåva från en släkting, något man har grävt fram på vinden eller ett gammalt arvegods som visar sig bära på en fantastisk historia. Alltid med en lika stor upprymdhet och chock när det sanna värdet rullas upp i tv!

Även under årets säsong har fascinerande föremål dykt upp i Antikrundan. Vi har bland annat berättat om ett gammalt ryskt smycke som värderades till miljonsummor, och tre Lerin-tavlor vars värde gav rysningar från topp till tå.

antikrundna, knut knutson, anne lundberg
Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT

Värderar grön flaska i Antikrundan

Under säsongens näst sista avsnitt, som sänds i SVT på torsdagen, blir det ett besök uppe i norr när Antikrundan gästar Luleå.

I programmet värderas allt från stolar av ren- och älghorn, till konst och målade kistor. Men den rejäla överraskningen får tv-tittarna när en gammal glasflaska ska värderas.

Ägarna till flaskan berättar att de hittade den under ett torvlager, när de röjde i trädgården och skulle elda ris. Men det är inte vilken flaska som helst, vilket experten Fredrik Knutsson gör tydligt.

– Den är från mitten av 1700-talet och den är nordeuropeisk. Den kan mycket väl vara gjord här i Sverige men det kan även vara Tyskland eller liknande. Men! Här står det ju någonting också, säger han i Antikrundan.

fredrik knutsson
Expert Fredrik Knutsson värderar en flaska som hittades i en rishög. Foto: SVT

Flaskans egentliga värde

Mycket riktigt. I botten av flaskan står inskriptionen ”HND”, vilket gör den ännu mer unik och värdefull.

– Det skulle kunna vara en ägarsignatur. Det här är jätteovanligt måste jag säga. D står för dotter i det här fallet, så Helena Nilsdotter eller något sånt där kan det stå för, förklarar experten Fredrik Knutsson i SVT.

Efter att ha skojat om att återvinna eller panta flaskan för några enstaka kronor, är nog paret väldigt glada att de tog beslutet att inte göra just så.

När den till synes simpla flaskan värderas, är det nämligen till en betydligt högre prislapp än vad någon hade kunnat ana för den typen av fynd. Hela 15 000 kronor!

– Näe! Åh herregud, utbrister de märkbart chockade ägarna i Antikrundan.

antikrundan, glasflaska
Antikrundan. En flaska som hittades i en rishög. Foto: SVT

Vilken härlig historia, med en gammal glasflaska som kan visa sig vara värd tiotusentals kronor. Det är verkligen otroligt vilka saker man kan sitta inne på utan att veta om det!

Dela vidare om du också skulle vilja uppleva detta någon gång!