Foto: SVT

Här bryter Tareq Taylor ihop – starka orden efter tårarna i SVT: ”Så fasansfulla…”

Här brister det för Tareq Taylor.
När tv-kocken hittar morfars nedskrivna betraktelser från andra världskriget.

I måndagens avsnitt av ”Tareq Taylors matresa” åker tv-kocken, tillsammans med till London för möta Michaela Hulme, släktforskare. Hon berättar i programmet om hur Taylors morfar räddade hans mormor i Frankrike och hur de levde lyckligt i Sverige.

– Men olyckligtvis blev hans liv i Sverige satt på vänt på grund av krigsutbrottet av Andra världskriget. Så han återvänder till Storbritannien och tar värvning. Han går från att vara löjtnant hela vägen till major, säger Hulme.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tareq Taylor
Tareq Taylor och Michaela Hulme. Foto: SVT

Det senare var en nyhet för Tareq.

– Vi vet att Ron var med vid en del riktigt tunga strider med stora förluster. Eftersom han hade stigit i graderna lär han ha befunnit sig i frontlinjen med de här männen, säger Hulme.

Tareqs tårar i SVT

När kriget tagit slut sammanfattade morfarn sina krigsupplevelser i en essä. Detta då Tareq var i 16-årsåldern.

Tv-kocken förklarar i programmet att han trodde att sammanställningen var borta, men det visar sig att den finns kvar. Han bläddrar i den och torkar tårarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tareq Taylor
Tareq Taylor. Foto: SVT

– Vissa saker är svåra att förklara… Men min morfar lämnade spår efter sig som kom att påverka mig och mina val jag har gjort i livet. Och trots att han var så pass nära så fanns det saker han aldrig berättade. Inte för mig, skriver Tareq Taylor på Instagram.

LÄS MER: Tony Irving bekräftar uppgörelsen med SVT – villkoret i kontraktet efter alla år med Let’s dance

Han fortsätter:

– Men en del av det han bar på efter kriget, dokumenterades av en ung man och finns att läsa i essän ”Ett liv, ett krig”. Jag trodde den var förlorad…

Tareq Taylors starka budskap efter morfars livshistoria

Efter att ha läst morfarns ord från kriget har Tareq ett tydligt budskap.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tareq Taylor
Tareq Taylor. Foto: SVT

– Morfar berättar om händelser ur kriget som är så fasansfulla att det är svårt att förstå att de har ägt rum. Krig förstör så mycket mer än man vid första anblick kan se, och det påverkar generationer, skriver Tareq och fortsätter:

– Kanske om vi visste mer, skulle vi anstränga oss ännu hårdare för att det aldrig ska eskalera till det brutala våld som krig är. Kanske kan vi en dag lära oss…

LÄS MER: Tareq Taylor och Tony Irvings matresa tokhyllas – nu har svenska folket bara ett krav: ”Alldeles för”

Sista avsnittet av ”Tareq Taylors matresa” med Tareq och Tony Irving sänds kommande måndag, 21 augusti klockan 20.00 i SVT1.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.