Foto: Buena Vista/Janne Danielsson, SVT

Historiska förändringen för Kalle Anka – SVT:s beslut för första gången på 61 år

Här är SVT:s historiska förändring på julafton.
Kalle Anka senareläggs i tv-tablån – för första gången sedan 1960.
– Vi vill ge så många som möjligt möjligheten att se ljuständningen, säger projektledare Eva Larsson till TT.

Julafton klockan tre har alltid varit synonymt med en enda sak – åtminstone för de miljontals tv-tittare som knappat in SVT1.

Nämligen ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul”. Programmet där vi varje år får möta Kalle, Långben, Musse Pigg, Piff och Puff och alla de andra Disney-favoriterna.

Så blir det förstås även i år – men med en liten, om än viktig, ändring.

Sändningstid för Kalle Anka på julafton i SVT

För första gången sedan 1960 väljer nämligen SVT att justera tv-tablån runt Kalle, uppger TT. Tidigare år har julvärdens sändningstid varit 14.55, och Kalle Anka har startat klockan 15. I år, när den folkkäre tv-kocken Tareq Taylor ska tända ljuset i direktsändning, startar i stället julvärden klockan 15 – och Kalle Anka klockan 15.05.

Anledningen till SVT:s historiska Kalle Anka-beslut?

– Vi startar med julvärden klockan 15 i stället, eftersom många slår på tv:n klockan 15 och då missar man ljuständningen, säger Eva Larsson, projektledare på SVT, till nyhetsbyrån TT.

Kalle Anka på julafton i SVT.
Foto: Buena Vista/SVT

Traditionen med en julvärd som håller tv-tittarna sällskap går lika långt tillbaka i tiden som tv:s barndom i Sverige.

– Julvärden har blivit lika uppskattad som Kalle Anka, det har blivit lika viktigt för många tittare, så vi vill ge så många som möjligt möjligheten att se ljuständningen, säger Eva Larsson till TT.

Just Kalle Anka-sändningen brukar ofta vara det mest sedda tv-programmet på hela året. Förra året, det pandemipräglade 2020, var ett rekordår för Kalle. Hela 4 480 000 tittare såg då det tecknade programmet i SVT – den högsta siffran sedan 1997. Enligt SVT:s egna mätningar tog sju av tio svenskar del av kanalens julsändningar i fjol.

Tareq Taylor julvärd SVT på julafton 2021.
Foto: Janne Danielsson/SVT

I år går det tunga uppdraget som värd på julafton alltså över från konstnären Lars Lerin till tv-kocken Tareq Taylor.

Har du tränat på att tända ljuset? 

– Oja då! Det har jag gjort. Absolut, och det går bra. Man ska se till att veken är 45-gradig vinkel så är allt fint, säger Tareq Taylor till Nöjeslivet.

Den skånske profilen, som tidigare i år vann tv-priset Kristallen för årets tv-personlighet, kommer inte att ha med sig något sällskap i Tv-huset på julaftonskvällen, utöver SVT:s medarbetare.

– Ingen överhuvudtaget, jag åker upp och gör den här grejen à la solo. Sen är det jul!

Kommer du skicka nån hälsning till familjen i tv? 

– Japp, det är ju direktsändning, så då får man hälsa. Klart jag kommer prata om och till familjen men alla andra så klart. Vi kommer fira jul sen den 26:e, det blir hela tjocka släkten, kalkon och Christmas pudding.

Tareq Taylor julvärd SVT på julafton 2021.
Foto: Janne Danielsson/SVT

Nu önskar vi Tareq lycka till – och God jul!

Vad tycker ni om SVT:s förändring i tablån? Skriv gärna en kommentar!