Foto: Ulrika Malm/SVT

Kritiken mot nya julkalendern – efter bilderna i SVT: ”Skandal”

Familjen Knyckertz står i fokus i årets julkalender i SVT – som redan setts av en rekordpublik.
Nöjeslivets läsare är delade i två läger efter premiäravsnittet.
– Min ambition är absolut inte att slå ett slag för det kriminella livet – snarare tvärtom, säger manusförfattaren Anders Sparring till SVT.

Julmånaden december är här – och så även en av SVT:s äldsta och mest efterlängtade traditioner, nämligen julkalendern. Genom åren har public service-bolaget gett svenska folket massor av klassiker som ”Sunes jul” ”Mysteriet på Greveholm”, ”Trolltider” och ”Gumman som blev liten som en tesked”.

I år heter julkalendern ”En hederlig jul med Knyckertz” och handlar om familjen Knyckertz som i SVT:s tablå beskrivs som ”en stolt bovfamilj sedan generationer”.

”Just den här julen finns en chans att hela familjen ska få fira jul tillsammans, om ingen hittar på något dumt och åker in i finkan förstås. När en stor och ovärderlig julstjärna ska ställas ut i domkyrkan blir Ture nervös: Hur ska mamma Fia och pappa Bove kunna hålla fingrarna i styr så här dagarna före jul?”, skriver SVT i programbeskrivningen av årets kalander.

Foto: Ulrika Malm/SVT

I rollerna ser vi skådespelarna David Sundin (”Bäst i test”, ”Jönssonligan”), Gizem Erdogan (”Tunna blå linjen”), Axel Adelöw och Paloma Grandin.

– Eftersom det handlar om att gå över gränser så kommer man nära brännande moraliska frågor, säger manusförfattaren Anders Sparring till Kulturnyheterna på SVT.

– Min ambition är absolut inte att slå ett slag för det kriminella livet – snarare tvärtom, säger Sparring.

Julen närmar sig med stormsteg! 😍 Vad tycker ni hittills om årets julkalender? 😁

Posted by Nöjeslivet on Wednesday, December 1, 2021

Tittarsuccé direkt – delade åsikter om nya julkalendern

Första avsnittet sågs av en rekordstor publik på SVT Play – 854 017 personer – enligt nyhetsbyrån TT. Samtidigt minskade tittandet i tv något, från 2,035 miljoner förra året (då julkalendern hette ”Mirakel”) till 1,996 miljoner i år.

Bland Nöjeslivets läsare var reaktionerna delade efter premiären.

”Urdålig hur kan man visa en kalender som går ut på att man ska sno det blir tummen ner”, skriver en missnöjd tv-tittare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

”Tycker att vi läser om kriminalitet tillräckligt. Så varför visa det i en adventskalender. Skandal”, skriver en annan besviken tittare.

Polisen Paul Isman spelas av Claes Malmberg. Foto: Ulrika Malm/SVT

”Jag tycker att den verkar okej men det har bara varit ett program men det med att det stjäls tar jag inte så allvarligt på för utan tvekan kommer dom säkert att komma fram till att man inte ska eller får stjäla så barnen förstår. Sedan är det svårt att göra en kalender som passar alla åldrar tyvärr men än så länge tummen upp för mig”, skriver en annan tittare.

Andra tv-tittare ifrågasätter manusidén.

”Hur kan man bara komma på en sådan idé och lära barn att knycka saker”, skriver en tittare.

Samtidigt menar flera andra tittare att julkalendern verkar spännande och bra.

”Det kommer nog att visa sig på slutet att det inte är ok”, skriver en tittare som motvikt till de tittare som är ifrågasättande till att låta bovfamiljen stå i centrum.

”Jag tycker ni ska luta er tillbaka och bara vara. Och ni som är så negativa till denna julkalender prova själv att spela in och regissera en julkalender som faller alla i smak”, skriver en annan tittare i en kommentar på vår Facebook-sida.

Foto: Eva Edsjö/SVT

Vad tycker du om den nya julkalendern? Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna? Skriv gärna en kommentar!