Kuppen i ”Eurovision” som många missade – rakt framför ögonen på Malin Åkerman och Petra Mede

Mitt under tisdagens semifinal i ”Eurovision Song Contest” skedde en liten fräck kupp – men för många gick den nog helt obemärkt förbi.

Det irländska numret bjöd på ett regelbrott, men det var svårt att se för den som inte känner till det medeltida iriska skriftalfabetet ogham.

I tisdags var det äntligen dags för öppnandet av den oerhört spännande ”Eurovision”-veckan i Malmö. Den första av två semifinaler innan lördagens episka final.

Sverige står som bekant för värdskapet tack vare Loreens fjolårsseger med låten ”Tattoo”.

Läs mer: Petra Medes nya superlön för uppdraget i Eurovision: ”Betala av huslånet”

Malin Åkerman, 45, och Petra Mede, 54, stod på stora scenen och ledde hela showen. Några av gästartisterna som uppträdde var Benjamin Ingrosso och Johnny Logan.

Malin Åkerman och Petra Mede
Malin Åkerman och Petra Mede skötte sig med bravur. Foto: Jessica Gow/TT

Irlands kupp i rutan

De som tittade på den första semifinalen bjöds även på en liten fräck kupp signerad Irlands halvsvenska artist Bambie Thug, 31.

Det var dock inte så lätt att se, eller förstå, att det var någonting förbjudet som ägde rum på scenen.

Bambie Thug – som har en svensk pappa – definierar sig som ickebinär och använder därför hen som pronomen. Hen är en av många artister som på förhand riktat kritik mot att Israel är med i tävlingen i år på grund av det krig landet för mot Hamas och Palestina.

Därför valde artisten att visa sitt stöd för Palestina under sitt framförande i ”Eurovision”. Men det var inte så enkelt att upptäcka hens budskap.

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek skriver på sin ”Eurovision”-blogg att den skrift som Bambie Thug har i sitt ansikte och på sitt ben är medeltida iriska skriftalfabetet ogham.

Bambie Thug
Bambie Thug på scenen. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Hen använde det för att få fram sitt politiska budskap – utan att det skulle vara för uppenbart.

I ansiktet stod det ”CEASE FIRE” (”VAPENVILA”) och på benet ”SAOIRSE DON PHALAISTIN” (”FRIHET FÖR PALESTINA”).

Reglerna hen bröt mot

Bambie Thug lurade EBU-bossarna och SVT på ett sätt som de inte förväntade sig. Frågan är om hen kan göra det igen på lördag. Det irländska bidraget ”Doomsday Blue” gick nämligen till final.

Reglerna som hen bröt mot handlar om att inga artister får göra några politiska yttringar varken på scenen eller under tiden de deltar i ”Eurovision Song Contest”. De får helt enkelt inte sprida några politiska budskap.

Bambie Thug
Bambie Thug till vänster. Foto: Jessica Gow/TT

Inte heller får flaggor vars land inte tävlar i ”Eurovision” viftas med inne på arenan. Regnbågsflaggan är ett undantag.

Därför får ingen vifta med Palestinas flagga under tävlingen.

Vad säger du om den här kuppen? Såg du den ens?

Vad tycker du om tisdagens semifinal i ”Eurovision”? Skriv gärna en kommentar på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev